Pragmatic vorbind, noua forma a Codului Fiscal, convenita prin acordul tehnic de saptamana trecuta al partidelor parlamentare, era cea mai avantajoasa ajustare cu putinta pentru Victor Ponta.
Pentru ca in chestiunea cea mai discutata (nu as zice si cea mai importanta, dar asta e alta poveste), a TVA, ajustarea presupunea, de fapt, revenirea la forma initiala propusa de Guvern, adica 20%. Reducerea TVA la 19% a fost un amendament depus de liberali, lucru pe care Victor Ponta l-a si subliniat. Practic PNL nu a facut decat sa-si reexamineze propria plusare populista la populismul Guvernului.
Apoi, sa ne amintim ca Victor Ponta a si anuntat triumfator intelegerea pe noua forma a CF cu presedintele, dupa o intalnire la Palatul Cotroceni, desi Klaus Iohannis nu a confirmat nimic. Si nici BNR nu a salutat noua forma. Si este firesc cat timp diminuarea cu un procent a reducerii TVA de la 1 ianuarie anul viitor nu rezolva problema de fond a deficitului bugetar, dupa cum recunostea chiar ministrul Finantelor in urma intalnirii de joia trecuta: „Cifrele (…) in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 – 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal”.
Si cand premierul era pe cale sa deschida sampania unei victorii importante, fie totala, fie usor amendata tot in favoarea sa, iata ca sticla ii este sparta in frapiera de chiar Liviu Dragnea, care trimite in derizoriu acordul tehnic, blocheaza practic sesiunea extraordinara si anunta noi discutii politice saptamana aceasta, cel mai probabil joi. O decizie salutata imediat cu entuziasm de co-presedintele PNL Alina Gorghiu.
„Saptamana trecuta a fost o discutie tehnica si punct, negociatorii nu au avut mandate de la partide”, spune Liviu Dragnea. Da, este adevarat ca acordul de joi nu a fost stabilit la cel mai inalt nivel politic, dar sa nu uitam ca la intalnire PSD si Guvernul au fost reprezentati de ministrul Finantelor, nu de vreun director din minister.
Chiar Liviu Drangea a anuntat dintr-un bun inceput ca dl Teodorovici va reprezenta PSD, deci i-a dat un mandat implicit, daca nu chiar explicit. Mandat doar sa asculte toate punctele de vedere, nu sa isi ia angajamente politice, precizeaza acum dl Dragnea.
Pe de alta parte, insa, e de presupus ca un ministru nu stabileste intelegeri de capul lui, ci numai cu mandat ferm de la premier. Tot mandat doar sa asculte? Dar ce mai conteaza mandatul premierului cand jupanul e in Kiseleff?
Asadar, ceea ce a pus sub semnul intrebarii Liviu Dragnea, daca nu chiar a invalidat, este pozitia premierului insusi. Victor Ponta a ramas in afara jocului, foarte singur.
„Forma finala sa ne dea garantia tuturor, si partidelor, si institutiilor financiare, si presedintelui, ca votul va fi unul bun. (…) E mult mai important sa masuram de doua ori si sa taiem o singura data”, spune dl Dragnea. Deci mi se pare evident ca presedintele PSD nu tine la forma initiala a Codului, ba chiar ar putea fi deschis la ajustari mai serioase decat cele din acordul tehnic. Astfel incat CF sa nu mai fie, nu-i asa, al Guvernului Ponta, ci al coalitiei conduse de PSD, in care dl Ponta este, cum spunea chiar domnia sa, un fel de manager general.
In aceste conditii, cele 10 intrebari adresate de Victor Ponta tututor partidelor intr-o postare pe Facebook, in care intreaba, repet, toate partidele, de ce vor sa modifice ceea ce deja au votat, par un atac in primul rand impotriva lui Liviu Dragnea si liderilor coalitiei care l-au lasat singur, si mai putin impotriva Opozitiei.
Dl Ponta se arata nederanjat de amanarea votarii Codului: „Eu mi-am facut treaba – am pus pe masa Parlamentului un Cod Fiscal foarte bun si sunt convins ca va fi votat. Sa se intalneasca, sa aiba loc discutii intre liderii politici (…) De ce sa ma deranjeze?Daca se ajunge la adoptarea Codului Fiscal si cu 20% TVA sunt cel mai fericit. Eu mi-am facut datoria”. Si daca nu va fi 20%, dupa ce liderii politici vor mai masura? Adica daca nu va fi fericit, ce va face nefericit? Va demisiona?
Interesant este insa ca premierul nu va participa la negocierile de joi, de la cel mai inalt nivel, fiind plecat la Chisinau. O fi stiut dl Dragnea de programarea acestei vizite cand a propus tocmai ziua de joi? Guvernul va fi reprezentat la intalnirea de joi sau va primi decizia politica in plic?
De fapt, jocul momentului mi se pare cel de putere din PSD, intre un Victor Ponta care se agata de putere, atat cea de la Guvern, cat si de cea tot mai redusa din partid, si un Liviu Dragnea care ii trage presul de sub picioare bucata cu bucata. Si joi ar putea urma lovitura de gratie.
Marea tristete mi se pare ca armamentul greu in acest razboi a ajuns Codul Fiscal, adica o reglementare de maxima importanta, care ar trebui decisa pe baze tehnice, pe date certe, nu in functie de jocuri politice de putere.
sursa: ziare.com