Comisia Europeana este pregatita sa renunte la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranti extracomunitari intre statele membre ale Uniunii Europene, in favoarea unui sistem voluntar preferat de tarile est-europene, au declarat miercuri oficiali.
Propunerea intervine in conditiile in care ministrii europeni ai Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit luni sa ajunga la un acord privind sistemul de cote obligatorii, transmite Mediafax.
Deocamdata nu este insa clar daca noul plan al Comisiei Europene va fi acceptat de Franta si Germania, care probabil vor fi nevoite sa primeasca mai multi refugiati decat in baza sistemului de cote obligatorii.
De asemenea, Agerpres anunta ca Parlamentul European a aprobat joi in procedura de urgenta si cu ampla majoritate propunerea facuta in 9 septembrie de Comisia Europeana si care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanti aflati deja pe teritoriul Italiei, Greciei si Ungariei catre alte state membre.
In timp ce ministrii europeni de Interne se pregatesc pentru o noua reuniune extraordinara la 22 septembrie, diplomatii spera sa evite un nou esec.
„Obiectivul nostru este sa mentinem unitatea Europei”, a declarat miercuri, in fata parlamentarilor de la Bruxelles, comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.
„Schema obligatorie nu mai este o optiune„, a declarat un alt oficial din cadrul Comisiei, care a subliniat ca „ceea ce conteaza este sa se mentina numarul total de 120.000” de imigranti.
Ungaria, Romania, Slovacia, Cehia si Polonia au fost principalii oponenti ai sistemului de cote obligatorii, argumentand ca acestea vor atrage mai multi imigranti in Europa si le vor tulbura societatile.
Ungaria a respins schema de repartizare chiar daca ea, alaturi de Grecia si Italia, ar trimite solicitanti de azil in alte state europene in loc sa primeasca altii.
„Daca Ungaria nu vrea sa fie parte, putem redistribui solicitantii de azil din alte tari”, a declarat un oficial din CE. „Cu siguranta nu exista un deficit de refugiati in Europa in acest moment”, a adaugat acesta.
Sanctiunile financiare pentru tarile care nu vor sa accepte cotele obligatorii de refugiati sunt considerate o alta posibilitate de compromis.
Planul propus de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, prevedea penalizari de pana la 0,002% din PIB-ul tarii care decide sa nu participe la schema de repartizare.
Pentru o tara ca Polonia, aceasta ar insemna mai putin de 10 milioane de euro. Insa Germania a propus reducerea fondurilor europene in valoare de miliarde de euro pentru tarile care refuza cotele obligatorii.
sursa: ziare.com
LA STRASBOURG DESIGUR..ACOLO E LOC PENTRU MAREA ISLAMIZARE , SI POT FI APROAPE DE CEI CARE IAU DECIZII IN UE.
– NU NE INTERESEAZA PE NOI CE FACE MERKEL CU GANDACII DE BUCATARIE .
-A,aaa, IES NISTE MECANICI SUPER ,CA -I ANGAJEAZA IN INDUSTRIA AUTO ,AZI CEREA TANTI MERKEL SUPORTUL CELOR DE LA AUDI….,da nustiu daca ei Aud.
despre Danemarca nu se mai pomeneste nimic care si ea facand parte din tarile care sau opus cotelor obligatorii,se merge la santaj intr-un final dupa ce Germania a fost cea care ia indemnat la drum .