AcasăActualitateAncheta EVZ: Găselnița Guvernului contra "băieților deștepți": Hidroelectrica în insolvență

Ancheta EVZ: Găselnița Guvernului contra „băieților deștepți”: Hidroelectrica în insolvență

Hidroelectrica încearcă să scape de contractele cu „băieții deștepți din energie” prin intermediul procedurii insolvenței, o mișcare-surpriză care s-ar putea dovedi victorioasă dar care presupune câteva riscuri importante.

Principiul de drept care ar permite companiei să scape de contracte este „maximizarea averii debitorului”, spune Arin Stănescu, președintele Uniunii Practicienilor în Insolvență. Legea falimentului arată că această măsură este posibilă atunci când contractele încheiate au valori sub prețul pieței sau au fost încheiate fraudulos. „Contează cine va fi administrator judiciar. Doar un administrator bun poate rezolva situația cu succes”, spune Stănescu.

Hidroelectrica pierde direct un sfert de miliard de euro pe an doar de pe urma contractelor cu „băieții deștepți”. Totuși, din punct de vedere contabil bilanțul arată un foarte mic profit, astfel că singurul păgubit este acționarul, adică statul român.

Ca urmare a declanșării procedurii insolvenței, Hidroelectrica își asumă mai multe riscuri. Listarea a 10% din acțiuni devine foarte puțin probabilă în perioada următoare, avantajul fiind că pe termen lung compania, debarasată de contractele păguboase, va ajunge să valoreze mai mult. În cazul relației cu băncile, creditele vor deveni mai scumpe și mai greu de obținut. De asemenea, pentru creditele deja existente băncile va trebui să constituie provizioane suplimentare.

Însă cel mai mare risc este acela ca instanța să nu accepte principiul „maximizării averii debitorului” și să treacă la executarea silită a companiei, lichidare sau distribuirea de acțiuni către titularii de creanțe.

Hidroelectrica a anunțat public decizia abia astăzi și o pune pe seama secetei care ar fi provocat scăderea încasărilor cu 10%, a scăderii de încasări rezultată din deprecierea leului și a pierderilor financiare din ultimul an și cinci luni.

Conform unui dosar de pe Tribunalul București publicat pe 15 iunie 2012, SOCIETATEA COMERCIALĂ DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE ÎN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA SA și-a cerut insolvența.

Referitor la publicarea pe site-ul Tribunalului Bucuresti a cererii de intrare in insolvență a SC HIDROELECTRICA SA, Ministerul Economiei spune că decizia a fost luată de conducerea societății.

„Hotărârea privind cererea de intrare în insolvență a fost luată de Consiliul de Administrație al societății SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acționar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societățile comerciale cu capital de stat pentru a nu influența în niciun mod instanțele de judecată”, se arată într-o informare transmisă presei de reprezentanții Ministerului Economiei.

Oficialii Fondului Proprietatea, care deține 19,9% din Hidroelectrica, au refuzat să comenteze situația până la închiderea Bursei.

Termenul de judecată este de 20 iunie 2012, se mai arată pe site-ul TMB. Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu ‘băieţii deştepţi’ din energie.

Comitet interministerial pentru analiza situației

Premierul Victor Ponta a decis pe data de 7 iunie înfiinţarea unui comitet interministerial privind situaţia economico-financiară a producătorului de energie electrică Hidroelectrica Bucureşti, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Într-o săptămână, comitetul interministerial ar fi trebuit să prezinte Guvernului o informare asupra situaţiei economico-financiare a companiei Hidroelectrica, precum şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii, se arată în decizia premierului.

Conform documentului, noul comitet interministerial este format din ministrul de Finanţe, vicepremierul Florin Georgescu, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, şi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.

Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu un profit net de aproximativ 1,41 milioane de euro, în condițiile realizării unei cifre de afaceri de 714 milioane de euro.

Pe listă pentru manager privat

Hidroelectrica a făcut obiectul unor contracte bilaterale prin care anumite companii au primit energie electrică, la preţuri mai mici. Contractele cu „băieţii deştepţi” din energie au fost intens criticate de reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi au fost supuse unui proces de renegociere. Prima companie din sectorul energetic, care ar putea fi Hidroelectrica, va avea management privat funcţional chiar la sfârşitul acestei luni, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu la o conferinţă de presă.

„O companie din energie va avea management privat funcţional la sfârşitul lunii iunie. Hidroelectrica este una dintre companii. Este şi Complexul Energetic Oltenia. Sunt în total 10 companii la care erau demarate procedurile pentru selecţie. Vom încerca să ne asigurăm, împreună cu organele de decizie, cu Consiliile de Administraţie şi cu directorii generali, că se aduc îmbunătăţiri vizibile în situaţiile financiare ale societăţilor”, a afirmat Remus Vulpescu.

Băieții deștepți nu au acceptat reducerea contractelor

În 6 iunie 2012, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declara că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului.

„Unele dintre opţiunile noastre ne-ar putea permite să tragem o concluzie relativ rapid, altele după întâlnirea cu boardul. Sunt opţiuni pentru renegociere, pe care variantă o alegem, depinde şi de rezultatele economice şi de respectarea principiilor de drept. Varianta scurtă ar fi să ne pliem la ofertele făcute până în prezent de aceşti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, în opinia noastră, creşteri prea mici de preţ şi reduceri mici de cantităţi. Se poate obţine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi vă spunem că aceste contracte pot fi încetate, însă rezilierea ne limitează opţiunile”, a declarat Remus Vulpescu.

De asemenea, acesta a precizat că în negocieri autorităţile române nu sunt satisfăcute de stabilirea unui preţ pentru anul actual, apropiat de preţurile pieţei concurenţiale.

Iată cum s-au încheiat negocierile:

1. ALRO (consumator eligibil) 392.550.000 lei 
Cantitate anuală contractată: 3.000.000 MWh
Preț contractat 2011: 130,85 lei/MWh (formula LME)
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducere termen și cantitate.
Renegociere preț cu vechiul Guvern: Acceptă discutarea unei corecții a formulei lunare de determinare a prețului. Propunerea ALRO a fost preț minim 140 lei/MWh și preț maxim 155 lei/MWh.
Ultima propunere a Hidroelectrica: preț minim – 155 lei/MWh și preț maxim – 170 lei/MWh, reprezentând o marjă de profit minim de 23% și maxim 35%.
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

2. ELSID Titu (consumator eligibil) 25.750.000 lei
Cantitate anuală: 250.000 MWh
Preț 2011: 103 lei/MWh (preț înghețat la 2009)
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț cu vechiul Guvern: 162 lei/MWh (creștere 57,28%)
Renegociere cantitate: Sunt de acord cu reducerea fermă a cantității anuale cu 20% și clauza de hidrolicitate redusă (până la 20%).
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

3. Electrocarbon Slatina 20.600.000 lei
Cantitate anuală: 200.000 MWh
Preț 2011: 103 lei/MWh (preț înghețat la 2009)
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț cu vechiul Guvern: 162 lei/MWh (creștere 57,28%)
Renegociere cantitate: Sunt de acord cu reducerea fermă a cantității anuale cu 20% și clauza de hidrolicitate redusă (până la 20%).
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

4. Electromagnetica (furnizor licențiat) 140.000.000 lei 
Cantitate anuală: 1.000.000 MWh
Preț 2011: 140 lei/MWh
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț cu vechiul Guvern: 175 lei/MWh (creștere 25%)
Renegociere cantitate: De acord cantității ferme cu 10% și păstrarea reducerii cu 20% în caz de hidraulicitate redusă.
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Sunt de acord și fac o propunere proprie privind condițiile rezilierii și modificarea circumstanțelor.

5. EURO PEC (furnizor) 52.170.000 lei 
Cantitate anuală: 370.000 MWh
Preț 2011: 141 lei/MWh
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț: 174,5 lei/MWh (creștere 23,75%)
Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cantității ferme cu 10% și cu clauza de hidrolicitate (20%).
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Sunt de acord cu propunerile privind principiile de ajustare a prețului annual, modificarea circumstențelor de reziliere.

6. ENERGY HOLDING (furnizor) 308.100.000 lei 
Cantitate anuală: 2.370.000 MWh
Preț 2011: 130 lei/MWh
Termen contract: reducerea termenului de valabilitate cu o lună.
Renegociere preț: 162 lei/MWh (creștere 24,61%)
Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cantității ferme cu 10% și cu clauza de hidrolicitate (10%). Cantitățile nelivrate se vor livra ulterior.
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica.

7. ALPIQ ROMENERGIE (furnizor) 234.000.000 lei 
Cantitate anuală: 1.800.000 MWh
Preț 2011: 130 lei/MWh
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț: 162 lei/MWh (creștere 24,61%), preț ferm pe 2012. Părțile consimt ca, în mod excepțional, să excludă în mod excepțional în întregime anul 2012 din mecanismul de ajustare a prețului, excludere valabilă și pentru anul viitor.
Renegociere cantitate: De acord cu reducerea cu 10% a cantității ferme (cu unele amendamente). De acord cu reducerea de 10% (hidraulicitate scăzută), dar cu două amendamente: cantitatea redusă va fi compensată printr-o creștere ulterioară și reducerea nu se suprapune cu invocarea Forței Majore.
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica. Propune introducerea unor clauze care să permită ieșirea din contract în condiții negociate.

8. ALPIQ ROMINDUSTRIE (furnizor) 143.000.000 lei

Cantitate anuală: 1.100.000 MWh
Preț 2011: 130 lei/MWh
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț: 162 lei/MWh (creștere 24,61%), preț ferm pe 2012. Aceleași amendamente ca și la ALPIQ ROMENERGIE.
Renegociere cantitate: Aprobă reducerea cu 10% a cantității ferme și tot cu 10% în caz de hidraulicitate redusă (cu exact aceleași amendamente ca la ALPIQ ROMENERGIE).
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Nu sunt de acord cu propunerile Hidroelectrica. Propune introducerea unor clauze care să permită ieșirea din contract în condiții negociate.

9. EFT (furnizor) 121.175.000 de lei și 38.850.000 de euro 
Cantitate anuală: 925.000 MWh (intern), 925.000 MWh (export)
Preț 2011: 131 lei/MWh respectiv 42 euro/MWh
Termen contract: Nu sunt de acord cu reducerea termenului de valabilitate.
Renegociere preț: 161 lei/MWh (creștere 23,84%), la intern, și 43,50 euro/MW h (creștere 3,5%), pentru livrarea la graniță.
Renegociere cantitate: Acceptă reducerea cantității anuale ferme de la 2TWh la 1,85 TWh. Pentru 2012, reducerea este de la 1,85 TWh la 1,5 TWh.
Modificarea principiilor de ajustare a prețului anual. Pact comisoriu (reziliere): Acceptă discutarea clauzelor de modificare a circumstanțelor. Propune introducerea unor clauze de ieșire din contract.

RELATED ARTICLES

15 COMENTARII

  1. Oare dl. Ponta nu s-a dus la ambasada Rusiei si apoi la Austrieci pt asta? Alte bogatii ale subsolului Romaniei nu au ajuns la rusi prin intermediul firmelor Austriece?

  2. Nastase la patrat, pregateste terenul pentru imbogatirea mafiei USL-iste, doar n-au aruncat atatia bani la alegeri sa nu jumuleasca, se grabesc ca vin vremuri grele si cine stie daca vor mai putea pune mana pe ceva profitabil. Nu zabovesc nici o clipa, pe aceeasi strategie din vechi timpuri, rad tot ce se mai poate. „Unde esti tu, Tepes Doamne, ca punand mana pe ei, sa-i tragi pe toti in teapa si pe hoti si pe misei”.

  3. Buna fabricuta de bani pt acesti indivizi ,nu degeaba li se spune „baieti destepti”.

  4. astept de la robert turcescu sau de la radu moraru sa ne spuna cand,cine si in ce conditii a incheiat contractele cu
    ‘baietii destepti”(care de fapt sunt HOTII,si ei si cei care au semnat aceste contracte).asta ptr. ca sunt niste idioti aici care freaca menta cu idioteniile lor.trebuie lamurit odata ptr.totdeauna pe ce perioada au fost incheiate aceste contracte si daca puteau sau nu sa fie reziliate sau nu inainte de termenul din contract,si cu ce consecinte.era cumva TRAIAN BASESCU presedinte sau premier ,cand s-au incheiat aceste contracte?ca sa afle si idiotii care il asociaza pe TRAIAN BASESCU CU ACESTE CONTRACTE!CETATENII ROMANIEI SUNT INDREPTATITI SA AFLE TOATE ACESTE LUCRURI,PTR. CA ESTE VORBA DESPRE BANII LOR!

  5. Intra in insolventa pentru ca nu a plouat???
    Chiar asa fraieri ne considera astia?
    Toti stim ca PSD-ul e maestru la privatizari cu pret de doi lei, ce ne miram atata?
    O sa o cumpere „cine trebuie” si pe doi lei, asa cum s-au cumparat toate marile intreprinderi, combinate, platforme petroliere, petrol, gaze, mai vreti exemple?

    • la asta m-am gandit si eu de cum am citit. Cine o fi pus ochii pe Hidroelectrica ? Sa fie siretul motan Felix ?!

      • Doamne fereste,sa speram ca nu; altfel ne-au acaparat de tot val.Si asa totul este in mainile lor, al rosilor,sau al fostilor’ rosi’ sub nu stiu ce nume ascuns al vreunei MATUSE,UNCHI,BUNICA etc…

  6. Ce mai face d-l Chebutiu, fostul director UCM, care in acelasi timp era si omul de afaceri -patronul A(drian)C(hebutiu)M(anagement)- ACM, omul care a pagubit statul roman alaturi de Vantu cu cateva zeci de milioane de euro prin deturnari ilegale de TVA si si-a tras vila in Franta, apartamente prin centrul Timisoarei, cabane prin statiuni…etc? O duce tot asa bine sau a lasat-o mai moale? Va renaste odata cu renasterea USL, sau l-au dat astia ai noi deoparte?

  7. ponta trebuie sa vanda h electrica deoarece masura era scrisa pe fituica botita pe care base i-a pus-o in mana,dupa ce ,aceasta,fituica,a fost mototoliata pe rand de tari,stolo,boc,si mru,si multi altii…ce e atat de greu de priceput?

  8. UCMResita, care a executat mare parte din lucrarile Hidroelectrica, este deja in insolventa

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.