GALERIE FOTO de la summit. Barack Obama si Vladimir Putin au avut prima intrevedere, fata in fata, dupa mai bine de doi an. Au discutat, la sediul ONU din New York, despre solutii care sa puna capat haosului din Siria.
Din pacate, intalnirea dintre Obama si Putin pare sa fi fost un nou „dialog al surzilor”, mai ales ca, anterior, cei doi lideri se „infruntasera” in discursuri, la tribuna Adunarii generale a ONU.
Obama a criticat politica Moscovei fata de Ucraina si Siria, in special sprijinului acordat regimului Assad. „Sa nu cooperezi cu guvernul sirian, care combate terorismul ar fi o eroare enorma” – a venit replica lui Putin.
Strangerea rece de mana pe care Barack Obama si Vladimir Putin au oferit-o jurnalistilor spune multe despre felul cum s-a desfasurat intrevederea tete-a-tete. De altfel, cu cateva ore inainte, isi afisasera divergentele in discursurile de la ONU.
Imaginea de mai jos apartine unui fotograf GETTY si il surprinde pe presedintele SUA aruncand o privire extrem de rece lui Vladimir Putin, intr-un moment in care toata lumea pare sa celebreze cu un pahar de sampanie deciziile discutate in cadrul ONU.
Pentru Barack Obama, Assad este un „tiran” care isi mascreaza poporul. In schimb, Vladimir Putincrede ca sustinerea guvernului … „legitim” sirian este singura cale prin care se poate pune capat unui razboi ce a facut deja 240.000 de victime.
Vladimir Putin: „Ar fi o eroare imensa sa nu cooperam cu cei care combat frontal terorismul si trebuie sa recunoastem ca nimeni altcineva decat fortele armate ale presedintelui Assad nu lupta efectiv cu Statul Islamic si alte organizatii teroriste din Siria”.
Barack Obama: „Ni se spune ca este singura cale pentru combaterea terorismului sau pentru prevenirea amestecului strain. Insa in virtutea acestei logici, ar trebui sa sprijinim tirani ca Bashar al-Assad, care arunca butoaie cu explozibil pentru a masacra copii inocenti, pentru ca, nu-i asa, alternativa e mai rea”.
„Incercarile de a stimula schimbari intr-o tara sau alta plecand de la propriile ideologii au dus adesea la urmari tragice„, si-a continuat Putin tirada. Si a constat ca: „Exportul de revolutii asa-zis democratice continua”.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: „As vrea sa-i intreb pe cei care au creat o asemenea situatie: macar intelegeti ce ati facut? Mi-e teama, insa, ca aceasta intrebare va ramane fara raspuns”.
Andrei Kolesnikov, analist Centrul Carnegie, Moscova: „A fost un discurs foarte dur, anti-american, in esenta, cum era de asteptat, si cu trimiteri la conspiratie: „Toata aceasta revolutie democratica, inspirata de cineva…”. Si, e clar, acel cineva e America. A transmis, insa, un mesaj si pentru ascultatorii de acasa. E puternic, incearca sa articuleze noi reguli pentru lume si e mesagerul pacii.”
In fata jihadistilor din statul Islamic, Putin a facut apel la o „larga coalitie antiterorista”, aseamanatoare cu cea care a luptat impotriva lui Hitler in cel de al doilea razboi mondial. Cu cateva minute inainte – tot de la tribuna ONU – Obama s-a referit si el, deschis, la posibilitatea unei colaborari cu Rusia si chiar cu Iranul.
Rusia propune o coalitie impotriva Statului Islamic, cum a fost cea impotriva lui Hitler
Presedintele rus Vladimir Putin i-a criticat luni pe omologii sai american Barack Obama si francez Francois Hollande, care cer in mod repetat plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad.
„Am cel mai mare respect pentru colegii mei american si francez, dar ei nu sunt cetateni sirieni si prin urmare, nu ar trebui sa se implice in alegerea liderilor unei alte tari”, a declarat Putin intr-o conferinta de presa la sediul ONU din New York, dupa o lunga intalnire cu presedintele Obama asupra Siriei, noteaza AFP, conform Agerpres.
Pe de alta parte, presedintele Rusiei a exclus sa trimita in Siria trupe de lupta la sol pentru a lupta contra gruparii Statul Islamic. „Ne gandim la modul in care putem ajuta in continuare armata siriana. Dar in ceea ce priveste trupele la sol… o implicare a Rusiei, nu exista nicio discutie despre o implicare terestra, o participare a trupelor rusesti”, a declarat Putin, vorbind in limba rusa, la conferinta de presa de la sediul ONU.
Insa Vladimir Putin a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezolutie pentru o coalitie politica si militara internationala de lupta contra gruparii Statul Islamic in Siria, a declarat luni ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin.
Aceasta coalitie impotriva jihadistilor SI ar trebui sa includa de asemenea Iranul si regimul sirian, un aliat al Moscovei, a precizat in fata jurnalistilor diplomatul rus, dupa ce presedintele Putin a chemat de la tribuna Adunarii Generale a ONU la constituirea unei „largi coalitii antiteroriste” impotriva SI, similara „celei contra lui Hitler” din Al Doilea Razboi Mondial, aminteste AFP.
De altfel, presedintele rus Vladimir Putin a refuzat sa excluda lovituri aeriene ale Rusiei in Siria in sprijinul armatei aliatului sau Bashar al-Assad si impotriva gruparii Statul Islamic. „Ne gandim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar daca va trebui sa actionam, o vom face numai respectand complet normele dreptului international„, a declarat Putin, intrebat de jurnalisti la Natiunile Unite in legatura cu loviturile aeriene efectuate de Franta si Australia in Siria.
Putin a mai spus ca intalnirea sa de luni cu presedintele SUA Barack Obama a fost „foarte utila si sincera” si ca ei au discutat despre implicarea Rusiei intr-o campanie militara impotriva militantilor Statului Islamic in Siria.
„Cand vine vorba despre implicarea rusa, suntem preocupati de ceea ce am putea face in plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe campul de lupta, rezistand si luptand contra teroristilor, ISIS (Statul Islamic) in primul rand”, a afirmat Putin in fata reporterilor.
Despre intalnirea sa cu Obama, Putin a spus: „Avem multe lucruri de facut… exista posibilitatea de a lucra la (solutionarea) problemelor comune impreuna„, noteaza Reuters.
Articolul integral îl putei citi pe stirileprotv.ro