Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit, marţi seară la postul Realitatea TV, în emisiunea „Jocuri de putere” moderată de Rareş Bogdan, despre eşecul moţiunii de cenzură. A fost prima ieşire publică după dezbaterea asupra moţiunii de cenzură depusă împotriva guvernului Victor Ponta.
Alina Gorghiu a exprimat faptul că PNL avea datoria morală de a face acest gest pentru a amenda faptul că Victor Ponta se tine cu toate fortele de scaunul de la Palatul Victoria, desi este trimis in judecată în dosarul Turceni-Rovinari:
„Misiunea mea e cu mult mai dificila in seara asta dupa motiunea de cenzura. Publicul acesta intelege mai mult decat le spunem noi. Intelege faptul ca o motiune de cenzura nu poate fi privita exclusiv din perspectiva aritmetica. … Aceasta motiune de cenzura era obligatia PNL sa fie facuta la momentul in care Victor Ponta era trimis in judecata. Da, daca era sa ne gadim mai bine cu este cu capitalizarea datelor, cum este mai bine pentru scorul PNL, probabil ca analizam…dar aceasta motiune…am spus ca nu vrem sa vedem o Romanie cu un prim ministru trimis in judecata. (…) Noi nu putem sa ne uitam ca niste spectatori timorati cand un prim ministru afecteaza imaginea Romaniei. Vad PSD-ul face concluzia acestei zilei spunand ca ar fi fost extraordinara victorie ca si cum ar fi castigat alegerile prezidentiale. razboiul cu PSD-ul este lung, de uzura. De ce nu am vrut sa ridic nivelul de asteptare al motiunilor. Din 90 au fost cateva motiuni. In acest moment daca cineva vine si ii reproseaza ca a facut pe acest motiv extraordinar de important aceasta motiune de cenzura (…) daca s-ar depune motiuni de cenzura doar cand motiunea are sanse la vot…”
Rares Bogdan a preconizat faptul ca insuccesul motiunii de marti va afecta pe termen lung imaginea presedintelui Klaus Iohannis:
„Presedintele categoric n-are nici in clin nici in maneca cu aceasta motiune de cenzura. (…) Vorbim de un mesaj transmis in moemtnul in care presedintele se afla intr+o vizita in SUA. In presa internationala tonalitatea este aceeasi, vb de un premier al Romaniei care este trimis in udecata fiind inculpat intr-un dosar cu fapte de coruptie. (…) Cred ca un partid politic e judeccat in functie de bunacredinta, de onestitatea cu care lucreaza, de obiectivele pe care ni le-am stabilit. (…) Vorbeati de votul prin corespondenta. E o nedreptate sa fim bagati in aceeasi oala cu PSD-ul. La revenirea presedintelui in tara, cred ca va trebui sa fie o ultima runda de consultari. Nu ii sugerez presedintelui ce sa faca. (…) O saavem de luni greva japoneza a parlamentarilor…dar o sa criticam postea cu votu prin corpespondenta pe toate canalele. Parlamentul actual este expresia vointei electoratului.”
Referitor la anumite realizări ale liberalilor care au fost trecute sub tăcere de PSD a fost masura dublarii alocatiilor pentru copii: „Cred ca lucrurile mari se pot intampla si fara numere mari in Parlament. proiecte de avengura poti sa le generalizezi… Masurile de dublare a alocatiilor pentru copii este o masura a liberalilor, mica. Pentru mine, pentru constiinta mea de om (…) important e ca am reusit sa-l fortez pe Ponta…”, a mai opinat copreşedintele liberal. „Marea dificultate a unui partid aflat in opozitie este ca nu-si poate impune programul de guvernare din opoziţie.”
Totodată, Alina Gorghiu nu a ezitat să-şi exprime dezamăgirea în leagătură cu „trădarea” vicepremierului Gabriel Oprea care a preferat să-l susţină pe actualul premier în loc să vadă adevăratul interes naţional al românilor: „Am avut discutiile cu dl Oprea. Nu s-a ajuns la niciun fel de negociere de portofolii pentru ca raspunsul franc al Dl Oprea facut public a fost ca sustine Victor Ponta, guvern PSD-UNPR-ALDE: Ca atare, din punctul nostru de vedere….In acest moment a fost o alegere simplu de facut. Aveai pe o parte o soarta a Romaniei de care depinde viata fiecaruia dintre noi. Aceasta alegere se pare ca a fost foarte simpla si pentru altii. Daca la noi ne-am pozitionat importiva omului care afecteaza imaginea Romaniei, ceilalti au ales sa sprijine acest personaj. In sala a fost foarte transanta separarea aceasta de optiuni si de ape. As fi vrut ca dl Oprea sa inteleaga ca puterea nu se poate suprapune, nu se poate confunda cu ideea de interes national. As fi vrut ca Calin Popescu Tariceanu poate renunta la disperarea (…). Poate sa aleaga un lucru pe care l-am spus (…). Am discutat si din perspectiva sustinerii guvernului. (…) Un guvern fara sustinere parlamentara este un guvern zero. Afirmatia facuta de Ponta acum cativa ani este la fel de fireasca si actuala. Nu poti sa-ti umilesti parlamentarii, sa-i tii in banci.”
„Parlamentul in sedinta camerelor reunite vine sa dea sau sa ia increderea unui guvern, pot s-o fac pe teme economice sau nu.”, a dezvăluit demnitara cu privire la temele care pot exista în privinţa moţiunile de cenzură.
Urmatoarea motiune de cenzura va avea loc la primavara, a anuntat copresedintele PNL: „Si eu si Vasile Blaga si colegii nostri am crezut ca va fi mult mai simpla pentru cei 3. (…) Asteptari de la dl Oprea aveam. (…) O motiune de cenzura veti revedea in primavara. Cea mai mare greseala pe care PNL putea sa o faca era sa puna alegerile electorale peste decenta.”
„Victor Ponta este simbolul celor trei partide nefrecventabile in acest moment. Sunt cele care au sustinut ca VP sa ramane astazi premierul Romaniei, PSD, UNPR si ALDE. Sunt 3 partide care s-au plasat de partea rea, din punctul meu de vedere.”, a mai exprimat Gorghiu.
Referitor la un viitor dialog cu partidele parlamentare cand va fi sesiunea parlamentara viitoare, Alina Gorghiu a declarat că este dispusă şi deschisă să-l aibă în ciuda unor compromisuri necesare: „Eu nu voi ezita sa am un dialog pentru sustinerea unei motiuni de cenzura chiar daca asta inseamna sa ma umilesc sa ma rog sa am conversatii cu oameni care nu sunt frecventabili.”
sursa: psnews.ro