colectiv

Raed Arafat i-a chemat azi-noapte în ședință pe șefii pompierilor în urma unei informații-cheie scoasă la iveală de serialul de anchete pe tema tragediei din Colectiv publicate pe tolo.ro. Un nou episod al investigației coordonate de Cătălin Tolontan scoate la iveală dovada clară că ISU a fost notificat despre evenimentele organizate de clubul bucureștean.

Potrivit tolo.ro, cu aproximativ o lună înaintea producerii incendiului care a dus la moartea a 60 de tineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență primise un fax din partea firmei Emagic prin care angajații inspectoratului erau invitați să fie prezenți la un eveniment muzical organizat tot la „Colectiv” și la care urmau să participe aproximativ 2000 de persoane: ”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, scria în înștiințarea trimisă către ISU.

Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate pînă tîrziu.

Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pentru că le-am amintit de o altă noapte.

Nu așa de demult. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” – fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015.

Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.

Pe lista sa scurtă sînt Depeche Mode, Shakira sau B’estfest Summer Camp.

În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație.

Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său.