Noul ministru al Finanţelor, care a făcut o comparaţie şocantă privind salariile românilor, îşi retrage acum cuvintele, fără să îşi asume vreo parte din vină. Nici măcar inspiraţia proastă nu e de vină, demnitarul dă vina pe jurnalişti, care ar fi interpretat greşit mesajul din care reieşea că românii pot munci ca în India sau Brazilia, adică şi pe 2 LEI!
“Este vorba despre salariul minim pe economie, despre care am spus că vom face un studiu de impact în primul trimestru din 2016. Orice altă afirmaţie legată de o comparaţie sau o comparaţie nefavorabilă la adresa salariaţilor români nu mi-o asum şi cred că a fost scoasă din context”, a spus, miercuri, Anca Dragu Paliu.
La dezbaterea bugetului pe 2016, din Parlament, reprezentanţii societăţii civile au căutat-o pe şefa de la Finanţe, pentru a-i da o replică dură la declaraţia pe care o consideră jignitoare, relateaza reteauadestiri.ro.
“Românii ar trebui să lucrezi precum brazilienii, indienii şi pe doi lei, nu? Şi i-am oferit doi lei, pe care i-am găsit la mine în portofel, cu rugămintea să ia salariul cu o lună, în avans, şi să-şi dea demisia. Să lase un alt ministru al Finanţelor care e în măsură să susţină creşterea salariului minim al românilor”, a spus Viorel Gligor.
Ministrul Finanţelor a fost întrebat şi de către jurnalişti dacă are de gând să facă, în curând, o călătorie până în India, spre exemplu.
Reporter: Unde vă petreceţi sărbătorile anul acesta? În India?
Anca Dragu Paliu: Cred că voi face la Bucureşti sărbătorile.
La o întâlnire informală cu jurnaliştii, vineri, Dragu Paliu a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“, pentru a justifica de ce nu este de acord cu creşterea salariului minim pe economie în România.
Fostul Executiv avea prevăzută, începând cu 1 ianuarie 2016, o creştere la 1.200 de lei, iar din 1 ianuarie 2017, vechiul plan prevedea majorare până la 1.400 de lei.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat a crescut este în acest moment de 1.050 de lei, după ce a fost majorat de la 975 de lei, în luna iulie. Aproape 1,5 milioane de salariaţi, dintre care aproximativ 490.000 din sectorul bugetar, au beneficiat de venituri mai mari.
Noul ministru susține că o astfel de măsură, în afara faptului că nu se știe ce costuri va implica, poate duce și la o problemă în mediul privat, ce ar fi tentat să lucreze la”negru” pentru a nu majora salariile angajaților.