Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a declarat, joi, ca situatia inregistrata miercuri la Camera Deputatilor, cand a fost ridicata imunitatea lui Ioan Oltean, dar nu si a lui Catalin Teodorescu, creeaza o inegalitate in aplicarea legii si blocheaza cursul justitiei, motiv pentru care imunitatea parlamentara ar trebui eliminata, informeaza ziare.com.
Intr-un interviu acordat TVR, Laura Codruta Kovesi a vorbit despre acest caz reamintind ca situatia nu este una noua, in ultimii ani inregistrandu-se de mai multe ori situatii in care cererile DNA de ridicare a imunitatii sa fie admise sau respinse.
„Aceasta situatie creeaza o inegalitate in aplicarea legii. In cazul deputatului Catalin Teodorescu, incadrarea juridica e aceeasi cu a celorlalte persoane anchetate in dosar. Singura diferenta e ca alte 5 persoane sunt in arest preventiv, iar fata de el nu s-a putut lua aceasta masura (…) Printr-o decizie politica, care se ia in parlament se blocheaza cursul justitiei (…).
Semnalul pentru societate nu e unul pozitiv: daca esti deputat si iei mita sau faci trafic de influenta, poti sa nu fii arestat preventiv, in timp ce toate celelalte persoane din dosar sunt arestate preventiv”, a declarat procurorul sef al DNA.
Totodata, Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca DNA nu stie de ce anumite cereri sunt respinse de catre Parlament, daca acest lucru tine sau nu de functiile pe care le au anumiti politicieni in partidele lor, si asta deoarece respingerile „nu sunt motivate”.
„Cea mai corecta solutie ar fi ca aceasta imunitate sa fie eliminata si orice decizie (…) sa fie luata de instanta de judecata”, a declarat sefa DNA.
De asemenea, aceasta a reamintit ca pentru orice alt cetatean toate cererile DNA „sunt verificate de judecatori, care sunt impartiali”.
„Din pacate, in Romania, pentru parlamentari lucrurile stau diferit – un vot politic ii poate scapa„, a subliniat Kovesi.
„Abuzurile” DNA
Intrebata cum comenteaza acuzatiile lansate miercuri de catre deputatul PNL Ioan Oltean, de la tribuna Parlamentului, referitoare la abuzurile facute de DNA in cazul sau, Laura Codruta Kovesi a spus ca nu comenteaza declaratiile facute de politicieni, dar a adaugat: „De foarte multe ori aceste persoane, cand sunt chemate la audieri de catre procurori, refuza sa faca declaratii, dupa care merg in spatiul public, la televizor, si spun ca sunt nevinovate”.
„O aparare corecta trebuie sa fie facuta in fata procurorului”, a mai punctat sefa DNA.
In plus, aceasta a reamintit ca „toata activitatea procurorilor din DNA e verificata de doua institutii”, mai exact de CSM si de instante.
Procurorul sef al DNA a declarat ca oricine considera ca este supus unui abuz poate face plangere la Inspectia Judiciara, in fata careia procurorii sunt chemati sa dea explicatii, iar al doilea control este facut de judecatori, care stabilesc daca un procuror a incalcat o procedura sau a administrat gresit o proba.
„Cred ca aceste acuzatii nefondate, ca DNA face abuzuri, pleaca de la ideea ca DNA indrazneste sa ancheteze oameni care detin functii”, a mai comentat Kovesi.
Dosare finalizate cu intarziere
De asemenea, rugata sa le raspunda celor care se intreaba de ce ajung sa dea socoteala anumiti politicieni abia dupa ani de zile de la comiterea faptelor si dupa ce si-au pierdut functiile, Laura Codruta Kovesi a spus ca sunt doua situatii, fie dosarele au fost deschise anterior dar au ramas nefinalizate, unele din lipsa de probe, fie procurorii au avut prea multe dosare in lucru.
„Sunt foarte multe situatii in care primim sesizari de la cetateni, informatii din mass-media, de la firme, despre fapte comise cu cativa ani in urma si pe care suntem obligati sa le investigam”, a mai justificat sefa DNA deschiderea anumitor dosare cu intarziere.
Pe de alta parte, sunt si dosare in care anchetele au fost deschise in urma cu 2-3 ani, cand cei avuti in vedere erau inca in functii, dar in care a fost nevoie de expertize, verificarea unor conturi in strainatate, or aceste investigatii pot dura mai mult de un an, a mai explicat procurorul sef al DNA.