Criza migrației ar trebui să relanseze creșterea economică pe termen scurt, dar eforturile de integrare a refugiaților ar putea avea un impact negativ pe termen lung, dacă ei nu sunt ajutați să-și găsească locuri de muncă, avertizează FMI.
Un studiu al FMI, prezentat, ieri, de șefa organizației, Christine Lagarde, la Forumul Mondial Economic de la Davos, spune că este o oportunitate pentru țări ca Polonia, Germania și Grecia să-și regleze finanțele, după criza economică prin care au trecut. Totuși, oficialii au avertizat, la Davos, că cinci milioane de locuri de muncă vor dispărea, în plan global, până în 2020.
Tsunami al imigrației
Criza migrației este una dintre temele majore ale Forumului Economic Mondial, ale cărui lucrări se desfăşoară săptămâna aceasta în oraşul elveţian, unde au sosit aproape 2.500 de lideri de companii și de guvern din lumea întreagă.
Directorul Forumului, Klaus Schwab, a mers mai departe cu previziunile negative și a spus că o criză economică globală ar putea provoca „un tsunami al imigrației în Europa”, iar actualul val de refugiați va fi doar începutul. „Uitați câte țări din Africa, de exemplu, depind de veniturile din exporturile de petrol. Imaginați- vă un miliard de oameni care s-ar muta toți în nord”, a spus el. Soluția ar fi o solidaritate mai mare cu țările în curs de dezvoltare, pentru că de pe urma programelor economice destinate unei țări beneficiază, în final, toate statele. „Trebuie să ne dăm seama că toți suntem în aceeași barcă”.
Citiți articolul integral pe evz.ro