655157-1024x768-ivan-pavao-iiPapa Ioan Paul al II-lea a avut, timp de trei decenii, o relatie apropiata cu o femeie casatorita, filosoful de origine polono-americana Anna-Teresa Tymieniecka.

Scrisorile papei, pastrate in secret la Biblioteca Nationala a Poloniei timp de multi ani, au fost vazute de reporterii BBC, relateaza ziare.com. Potrivit celor care le-au citit, depesele suveranului pontif, sanctificat in 2014, dezvaluie o latura mai putin cunoscuta a acestuia.

Nu exista nicio sugestie, in aceste texte, ca papa si-ar fi incalcat juramantul de celibat. Se distinge insa intensa prietenie dintre cei doi. Scrisorile femeii catre papa nu au fost pastrate.

Prietenia dintre cei doi a inceput in 1973, cand Tymieniecka l-a contactat pe viitorul papa, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, pentru a discuta pe marginea unei carti de filosofie scrisa de acesta.

In varsta de 50 de ani, femeia a venit din SUA in Polonia pentru a discuta lucrarea. La scurt timp, a inceput corespondenta dintre cei doi.

La inceput era mai oficiala, insa pe masura ce prietenia dintre cei doi s-a adancit scrisorile au devenit mai intime. Cei doi au decis sa lucreze la o versiune extinsa a cartii cardinalului si s-au intalnit de mai multe ori. Viitorul papa si Tymieniecka chiar si-au facut cateva vacante la schi impreuna si s-au plimbat deseori.

Cand cardinalul Wojtyla a vizitat SUA, a fost invitat sa stea cu familia femeii, in New England.

„Iata una dintre putinele figuri transcedentale din viata publica a secolului XX, liderul Bisericii Catolice, intr-o relatie intensa cu o femeie atractiva”, s-a entuziasmat Eamon Duffy, profesor de istorie a crestinismului la Universitatea Cambridge.

Se crede ca femeia, cel putin la inceput, a fost indragostita de viitorul papa, intrucat acesta ii raspunde la un moment dat: „Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori. Scrii ca esti tulburata, insa nu am putut gasi un raspuns la aceste cuvinte”.

Dupa ce a devenit papa, acesta a scris: „Scriu asta dupa eveniment, pentru ca corespondenta dintre noi sa continue. Promit ca imi voi aminti totul in aceasta noua etapa a calatoriei”.

Cardinalul Wojtyla a avut mai multe prietene, inclusiv Wanda Poltawska, o psihiatra cu care a corespondat timp de decenii.

Papa Ioan Paul al II-lea a decedat in 2005, dupa 27 de ani de pontificat. In 2014 el a fost sanctificat.