Miercuri, corespondenţii străini acreditaţi la Bruxelles au primit un comunicat din partea firmei de relaţii publice G+ care prezenta poziţia oficială a premierului Victor Ponta cu privire la evenimentele de pe scena politică românească. Guvernul a negat existenţa unui contract cu agenţia de PR. Documente obţinute de TVRinfo.ro arată că G+ fie şi-a asumat singură, fie a fost mandatată să exprime un punct de vedere în numele premierului Ponta.
Honor Mahony şi Oliver Grimm l-au primit la 14:21. În ambele corespondenţe, expeditorul este acelaşi: John Vanpool, angajat al filialei din Bruxelles a firmei de consultanţă şi relaţii publice G+ Europe.
Email-ul, trimis miercuri de agenţia de PR în numele premierului român Victor Ponta, a mers către toate marile agenţii de presă occidentale. La doar câteva ore, AFP, Reuters şi DPA scriau despre declaraţiile primului ministru de la Bucureşti.
Bomba a explodat, însă, a doua zi, când cotidianul austriac Die Presse a publicat un scurt articol în care nota că Victor Ponta încearcă “să-şi salveze imaginea” cu ajutorul firmei de PR G+Europe, care are printre clienţi concernul energetic Gazprom şi Guvernul de la Moscova.
Nimeni nu văzuse niciun contract, nu existau date precise cu privire la angajarea firmei G+ de către Palatul Victoria, dar reacţia a fost naturală: dacă premierul român îşi face cunoscută poziţia oficială prin comunicate distribuite de o agenţie de relaţii publice înseamnă că există o legătură, formală sau nu, între Guvernul de la Bucureşti şi compania de PR.
Joi, la prânz, biroul de presă al Executivului reacţiona scurt pe marginea temei: “În acest moment nu există nici un contract semnat între Guvern sau premierul Victor Ponta şi firma de consultanţă G+. Ieri (n.r. miercuri), reprezentanţi ai acestei companii şi-au oferit sprijinul pentru dialogul cu presa, la Bruxelles, dar nu s-a concretizat nici o relaţie contractuală”.
“Hilar!”, a reacţionat o sursă TVRinfo.ro de la Bruxelles, care a solicitat să-şi păstreze anonimatul. “În mod obişnuit, statele membre comunică la Bruxelles cu presa acreditată aici prin reprezentanţele lor permanente pe lângă Uniunea Europeană”.
Practic, astfel de comunicate oficiale, asumând poziţii guvernamentale formale sau declaraţii politice ale statelor membre UE, le parvin jurnaliştilor străini acreditaţi în capitala Belgiei prin intermediul acestor reprezentanţe cu statut de ambasade. Sau, la limită, prin intermediul cancelariilor oficialilor în cauză.
Ipoteza e confirmată de Oliver Grimm, corespondentul Die Presse la Bruxelles. “Am fost foarte surprins să primesc comunicatul din partea G+ Europe. Nu mai cunosc nicio situaţie în care un stat membru al UE să comunice prin intermediul unei firme de PR”.
“Într-adevăr, nu e tocmai obişnuit. Personal, nu m-am mai lovit de o asemenea situaţie”, susţine şi Honor Mahony, corespondent al publicaţiei electronice EU Observer.
Atât Grimm, cât şi Mahony, au primit miercuri comunicatul prezentând poziţia premierului Victor Ponta cu privire la evenimentele de pe scena politică românească şi efectul produs de acestea la vârful Uniunii Europene.
Emailul a ajuns şi la Dieter Ebeling, corespondent al agenţiei de presă germane DPA, singura dintre marile agenţii care a consemnat faptul că poziţia premierului român a devenit publică prin intermediul unui comunicat trimis de G+.
În toate cele trei variante, consultate de reporterii TVRinfo.ro, email-urile au ataşat un comunicat în format word, fără antet, cu titlul “Declaraţie a lui Victor Ponta, Prim Ministru al României”.
“Mă aflu la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii europeni în cadrul cărora să explic evenimentele politice din România, să clarific toate neînţelegerile şi să le ascult motivele de îngrijorare. În cursul întâlnirilor cu Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schultz, precum şi cu o serie de alte figuri politice importante, voi reafirma ataşamentul neclintit pentru democraţie şi statul de drept. Nu voi lăsa niciun dubiu cu privire la determinarea mea de a respecta Constituţia României şi valorile europene”, notează primul paragraf al comunicatului.
Şi continuă: “Sunt un om cu convingeri europene ferme. Voi explica, de asemenea, intenţia guvernului pe care îl conduc de a introduce, pe termen lung, reforme politice şi economice îndrăzneţe, menite să facă România un loc mai corect, mai stabil şi mai prosper pentru cetăţeni şi investitori deopotrivă, în linie cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Asta e atât în interesul României, cât şi al Uniunii”.
“Sunt sigur că acţiunile noastre sunt deplin constituţionale şi conforme cu standardele UE. Verdictele recente ale Curţii Constituţionale din România confirmă acest lucru. Îi voi asculta cu atenţie pe omologii mei europeni şi dacă există un caz convingător care să arate că normele europene au fost încălcate, ceea ce n-a fost vreodată în intenţia noastră, atunci vom face schimbările necesare”, indică Victor Ponta în comunicatul remis presei de agenţia G+.
Rândurile continuă: “Din punctul meu de vedere, am văzut în ultimele zile prea multe polemici politice şi prea puţine fapte, nu doar acasă, dar şi la nivel european. În ultimă instanţă, ceea ce se întâmplă are legătură cu întărirea democraţiei, nu cu slăbirea ei. Da, ne mişcăm rapid pentru a repara (original, to fix) această ţară, poate prea repede pentru gustul unora. Poporul român va decide soarta preşedintelui într-un referendum pe 29 iulie. Această ocazie li s-a oferit de către parlamentul nostru, beneficiind de suportul larg al diferitelor partide politice, inclusiv al conservatorilor, iar legitimitatea acestui proces a fost confirmată de Curtea Constituţională. Oricum vor vota românii, căştigătorul va fi democraţia însăşi”.
“Aş vrea să fac un apel către partenerii noştri europeni să ne judece după acţiunile luate. Vom respecta integral hotărârile Curţii. După referendum, vom introduce un calendar de reforme care va face ireversibilă integrarea noastră deplină în Europa, reforme bazate pe valorile europene la care subscriem în totalitate”, mai notează comunicatul.
Ultimul paragraf concluzionează: “România are nevoie de mai multă democraţie, nu de mai puţină. Are nevoie de instituţii mai puternice care pot rezista tuturor formelor de abuz, corupţie sau stângăcie. Are nevoie de un climat economic stabil pentru ca afacerile să crească, locurile de muncă să înflorească, iar investitorii să investească. Acesta e motivul pentru care am intrat în Uniunea Europeană şi de aceea vom fi aici pe termen lung”.
Conform informării remise joi de biroul de presă al Guvernului, agenţia G+ şi-ar fi oferit sprijinul pentru facilitarea dialogului cu presa. Purtătorul de cuvânt al Executivului n-a precizat, însă, dacă oferta companiei de PR a fost acceptată, din moment ce nimeni n-a confirmat sau infirmat veridicitatea poziţiei premierului Ponta, aşa cum a fost trimisă de G+ în numele său.
De ce n-a trimis, totuşi, Palatul Victoria respectivul comunicat prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană?
TVRinfo.ro a solicitat joi, atât telefonic, cât şi în scris, un punct de vedere cu privire la neclarităţile dintre poziţia oficială a Guvernului şi faptul că o declaraţie extrem de sensibilă din punct de vedere diplomatic a fost pusă în circulaţie printr-o metodă neobişnuită, utilizată la Bruxelles doar de companii sau administraţii din afara Uniunii Europene.
Până la ora publicării acestui articol, nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, nici biroul de presă al instituţiei, nu au răspuns solicitării.
Mai mult, deşi au fost contactaţi în repetate rânduri de TVRinfo.ro, atât telefonic, cât şi prin intermediul poştei electronice, reprezentanţii G+ Europe au evitat să comenteze în vreun fel situaţia, susţinând de fiecare dată că toţi cei care ar putea oferi detalii sunt în şedinţe.
Emailurile şi documentele obţinute de reporterii TVRinfo.ro arată, însă, dincolo de orice dubiu, că un angajat al G+, John Vanpool, a trimis miercuri, în jurul orei 14.20 (ora Bruxelles-ului), comunicatul către corespondenţii de presă acreditaţi în capitala Belgiei, asumându-şi astfel o poziţie oficială în numele unei instituţii a statului român.
Mai mult, o simplă verificare a documentelor ataşate emailurilor trimise de G+ arată că au fost create miercuri, cu o oră înainte de trimiterea lor către corespondenţii de presă (13:23 ora locală, 14:23 ora Bucureştiului).
De asemenea, persoana care apare în drepul câmpului “Autor” este Peter Guilford, cofondator al agenţiei G+, fost jurnalist la The Times şi fost consilier şi purtător de cuvânt al lui Romano Prodi, preşedintele Comisiei Europene între 1999 şi 2004.
Informaţiile nu arată cu precizie că documentele au fost scrise de oficialii G+, ci doar că aceştia au intervenit, cel puţin, pe chestiuni de formă sau de fond ale textului.
Ele indică că G+ n-a făcut o simplă operaţiune de intermediere a unui comunicat, aşa cu pare să indice poziţia exprimată de Guvern prin biroul de presă („miercuri, reprezentanţi ai acestei companii şi-au oferit sprijinul pentru dialogul cu presa”).
Cititi aici articolul complet
In acest context trebuie sa fie ceva la mijloc, eu nu cred inca prea mult in TVR, mai degraba VP a lansat comuinicatul pe o cale oco;ita , sa nu isi dezamageasca usl-isti pentru ca are morcovul cu fruze cu tot….in c-r!
am vrut sa zic „ocolita”,,,
Felicitari TVR-info, sunteti puternici, continuati !
Bravo TVR-info ramineti pe baricade ,Romania si romanii de pretutindeni au nevoie de vigilenta voastra.
1. Bravo TVRInfo !!! O parte (sanatoasa 🙂 a Romaniei este cu voi ! Ramaneti neutri si paziti ce se mai poate pazi, si o sa ne fie tuturor mai bine !!! Nu va lasati „indoiti” !
2. Pt. toti ziaristii: Nu mai cautati „contracte” cu G+ la Guvern, ce Mama Dracului !!! N-are USL-ul atatea „buzunare” din care poate plati, „pentru linistea noastra” ?!?!?!?
TVR Info ma surprinde in mod placut. Mai ales dupa ce SRTV a fost preluata de USL. Din pacate nu stiu daca o sa mai poata rezista saracii cu Elvis in ceafa lor. Dar daca Moise Guran poate la TVR 2 sa fie obiectiv trebuie sa poata si ei. Sa nu se lase manipulati! Succes!
Ha, ha, ha, cei de la TVRInfo sunt foarte tari! Bravo lor ca nu se lasa!