Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind MCV, ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an.
Comisia Europeana se declara „extrem de ingrijorata de informatiile privind manipularile si presiunea care afecteaza institutiile si membrii sistemului judiciar si care, in cele din urma, au un impact grav asupra intregii societati”.
In raportul MCV despre Romania publicat, miercuri, la Bruxelles, se arata ca masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei „ridica indoieli serioase” in ceea ce priveste respectarea statului de drept. Masurile au fost luate de un sistem politic extrem de polarizat. „Contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri stabilite si eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile in stat exercita controlul asupra activitatii celorlalte puteri pun sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta controlului jurisdictional”, se arata in raport.
Aspecte pozitive constatate in raportul MCV: Rezultatele obtinute de DNA si ANI, masurile adoptate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solutiona cazurile importante decoruptie la nivel inalt, precum si unele exemple ale modului in care organisme, guvernamentale combat coruptia in cadrul propriilor structuri, factorii de decizie din sistemul judiciar si-au aratat angajamentul fata de independenta in contextul evenimentelor recente.
Aspecte negative constatate in raportul MCV: punerea in aplicare a acestui cadru de norme de catre sistemul judiciar si administratie, in general, nu a atins inca obiectivele MCV. In unele cazuri, punerea in aplicare este abia la inceput, intrucat reformele au fost introduse recent, in alte cazuri, punerea in aplicare s-a lovit de dificultati, adesea legate de modul in care autoritatile si-au asumat reforma. In prezent, nu se poate considera ca toate agentiile guvernamentale conlucreaza in aceleasi scopuri.Exista in continuare obstacole in calea progreselor in domeniul combaterii coruptiei, al conflictului de interese si al achizitiilor publice. Directia aratata in abordarea cazurilor de coruptie la nivel inalt la Inalta Curte trebuie sa se reflecte si in instantele de la alte niveluri. In unele domenii importante, schimbarile s-au produs in primul rand ca rezultat al presiunii externe.
„In special, Comisia este ingrijorata de recenta limitare a competentelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste hotararile Parlamentului. Autoritatile romane trebuie sa reinstituie de urgenta aceste competente in conformitate cu Constitutia Romaniei. Prin scrisoarea sa din 16 iulie, prim-ministrul Romaniei a informat Comisia ca aceasta cerinta va fi indeplinita”, se arata in raport.
„Pronuntarea in luna iunie a unei condamnari definitive intr-un caz emblematic de coruptie la nivel inalt (cazul Adrian Nastase, n.r.), precum si actiunile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale Curtii Constitutionale de a rezista contestarilor politice ale independentei sistemului judiciar si de a-si afirma integritatea profesionala dupa pronuntarea verdictului au reprezentat o schimbare majora in acest sens”, se mai arata in raport.
Comisia afirma ca practica judiciara prezinta in continuare deficiente semnificative, ilustrate in evaluarea practicii judiciare a instantelor in cazurile de coruptie la nivel inalt. Unele dintre aceste deficiente sunt structurale: sistemul juridic din Romania are trasaturi care il fac vulnerabil fata de abuzuri, cum ar fi faptul ca termenele de prescriptie nu se sting sau nu sunt suspendate in momentul trimiterii in judecata.
„Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a dovedit a fi un acuzator energic si impartial in aceste cazuri. De asemenea, Romania a putut institui un sistem de detectare si sanctionare a conflictului de interese, a incompatibilitatilor si a detinerii de averi nejustificate. Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa isi continue cu fermitate mandatul”, se arata in raportul MCV.
De asemenea, in textul raportului sunt cuprinse zece recomandari privind respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar:1) abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38/2012 si a Ordonantei de Urgenta nr. 41/2012 si asigurarea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale referitoare la cvorumul pentru referendum si la domeniul de responsabilitate al Curtii; 2) respectarea, pe viitor, a prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta;3) punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale;4) asigurarea publicarii faraintarziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curtii Constitutionale, in Monitorul Oficial; 5) invitarea tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sanctiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor judiciare; 6) numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat;7) introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie; un astfel de proces transparent ar trebui sa includa depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie; abtinerea de la numiri in cursul presedintiei interimare; 8) evitarea acordarii de gratieri prezidentiale in cursul presediniei interimare;9) abtinerea de la numirea in posturi de ministru a persoanelor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti in materie de integritate; eliberarea functiei de catre ministrii aflati intr-o astfel de situatie; 10) adoptarea unor proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.
Principalele declaratii ale Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
“Am solicitat realizarea a inca unui raport pana la sfarsitul anului. Suntem convinsi ca romanii sunt angajati in respectarea statului de drept si a democratiei. Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces.
Raportul MCV recunoaste ca s-au inregistrat progrese in ultimii cinci ani, dar contine si recomandari pentru a finaliza reforma. Am subliniat in discutia cu dl Ponta ca implementarea rapid a recomandarilor din MCV este in interesul romanilor.
Doresc sa ii recunosc meritele dlui Prim-ministru. Principiul cooperarii oneste intre statele membre si CE, dl Ponta a raspuns solicitarilor mele imediat.
Prevederile Curtii Constitutionale nu pot fi schimbate peste noapte. Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor. Evenimentele din ultima perioada ne-au zdruncinat increderea. In ultimele 3 saptamani evenimentele din Romania au fost un motiv de ingrijorare pentru Comisie.
Peste 90% dintre romani vad pe termen scurt coruptia ca fiind o problema majora a justitiei. Avem nevoie de un sistem juridic mai solid pentru a realiza un mediu economic favorabil investitiilor.
Am solicitat realizarea a inca unui nou raport pana la sfarsitul anului. In acest raport vom vedea daca ingrijorarile noastre legate de lege si de CCR au fost rezolvate”.
In scurt timp urmeaza sa fie prezentat Raportul MCV pentru Romania.
Domnule Presedinte, atrageti atentia clasei politice la momentul potrivit, cu acest articol din Codul Penal: Art. 155 Trădarea
Fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie, domiciliată pe teritoriul statului român, de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine, ori de subminare economică sau politică a statului, ori de aservire faţă de o putere străină, sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. – Luati aminte romani! Haina tradarii se potriveste multor politicieni de la noi. Oare cati or fi in Parlament…256?
Cerintele Comisiei in MCV sunt abrogarea celor douua ordonante, nu modificarea lor. Se cere restaurarea INTEGRALA a atributiilor CCR, nu PARTIALA. Au trecut 3 ORE de la publicare MCV si deja este incalcat. Nu stiu daca este de Cartea Recordurilor, dar atat dureaza promisiunile lui Ponta.
Presedintele l-a caracterizat cat se poate de obiectiv pe acest parvenit.Doar fascistii si-au permis sa faca ponta si camarila lui,hotul striga hutii.Cu ce a gresit presedintele in acesta perioada?Ca nu s-a lasat linsat de toti pomanagii,plagiatorii,chiulangii ce astazi ne conduc?De ce credeti ca ponta le-a redat privilegiile nesimtite armatei?De fapt e o amenintare voalata(daca nu va potoliti pun armata pe voi!) Cine e cel mai fascist aici decat autorii puciului din iulie 2012?Dezinformarea este arma cu care acesti neica nimeni incearca sa-si aserveasca intregul popor.Toti puscariabilii s-au ascuns sub pulpana ocrotitoare a USL-ului.Ei au o parere foarte proasta despre judecata poporului roman,crezand ca mintind in continuare,il vor ingenunchea.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12825418-apel-premierului-ponta-catre-ministri-rog-denuntati-aceasta-propaganda-fascista.htm
„Tot ce e rau si din 2008 si din 2009 si din 2010 si din 2011 propaganda lor va spune ca e din cauza noastra. Va rog pe toti sa demontati aceasta propaganda fascista, ca doar fascistii si comunistii rescriau istoria de fiecare data”, a adaugat Ponta. Acesta le-a mai cerut ministrilor sa nu faca niciun comentariu legat de justitie. In ciuda acestei solicitari, Ponta a afirmat, facand referire la audierea de catre DNA a managerul Spitalului Floreasca, ca exista medici audiati doar „pentru faptul ca sunt medici si ca salveaza vieti”.
Eu stiam ca e tont, dar sa ajunga in halul asta de isterie, nu credeam :))))
Ponta nu pricepe ca numai prin minciuna, nu se poate cladi nimic?!
„Va rog pe toti membrii Guvernului sa demontati minciunile si propaganda celor care vor vorbi ca in raport (n.red. raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificaren) sunt numai ultimele trei saptamani din viata Romaniei. Timp de 4 ani, 11 luni si o saptamana in fruntea Romaniei a fost domnul presedinte suspendat Basescu. De doua saptamani nu mai e domnul Basescu si tot ce e rau si din 2008 si din 2009 si din 2010 si din 2011 propaganda lor va spune ca e din cauza noastra. Va rog pe toti sa demontati aceasta propaganda fascista. Doar fascistii si comunistii rescriau istoria de fiecare data si sa explicati foarte clar ca ceea ce e bun trebuie continuat, ceea ce s-a constatat ca a fost gresit trebuie indreptat”, a spus Ponta.
:))))))
poanta vorbeste precum Ana Pauker in anii ’50.
Evident ca zilele ii sunt numarate in frunea pucistilor, dar din nefericire a avut timp sa distruga enorm. Vor plati romanii, mai putin daca se trezesc la referendum si-si exprima optiunea pentru valorile europene, mai mult si mai greu daca voteaza prelungirea uzurparii Romaniei de catre o gasca de mafioti de rit moscovit. Cei care se abtin, fac jocul si un mare serviciu uslasilor.
Referendumul e ca si castigat de Basescu, daca in aceasta perioada care a mai ramas, ei sa repete oamenilor, la mitinguri, ce a spus Barosso, sa citeasca Raportul MCV.
Asa cum am pariat ca va fi arestat Nastase, la fel si acum, pariez ca Base va fi votat cu 50+1.
😉