iohannis-grindeanu

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil bugetele pe 2017 ale instituțiilor din domeniul securității naționale, a anunțat președintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței, conform b1.ro

Cu toate acestea, șeful statului a precizat că bugetul în ansamblu pe care l-a propus Guvernul Grindeanu este prea optimist și problematic.

”Acest buget pe care Guvernul l-a pregătit și e gata să-l trimită în Parlament mi se pare problematic. El prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și a mea, acest buget este prea optimist, este supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare de circa 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat. În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale au fost scăzute”, a susținut Iohannis.

Președinte a susținut că, într-adevăr, proiectul prevede un buget de 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentelor internaționale asumate de România. Totuși, acest lucru nu este suficient: ”E exprem de important ca acești bani să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care duc cu adevărat la modernizarea dotării în România”.

”Bugetul pentru Ministerul de Interne e într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut. Restul bugetelor sunt scăzute cu aproximativ 10% față de alocarea de anul trecut. Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Important de reținut este că Guvernul, prin prim-ministru și Ministrul de Finanțe, s-a angajat să vină în completarea acestor sume unde apar probleme, în speciat în domeniul salarizării personalului”, a mai declarat Iohannis.