Bisericile istorice maghiare din Transilvania, împreună cu UDMR, vor organiza, pe 1 septembrie, un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe faţă de sentinţa judecătorească dată în cazul retrocedării Colegiului Székely Mikó. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că la protest la care sunt aşteptaţi să participe în jur de 20.000 de maghiari.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, a anunțat că zeci de mii de maghiari din toată Transilvania sunt aşteptaţi pe 1 septembrie la Sfântu Gheorghe. Antal susţine că aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani “într-un caz maghiar”.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă la Târgu Mureş că prin astfel de acţiuni politicienii maghiari nu doresc să creeze impresia că vor să punaă presiune pe justiţie sau să intervină în actul de justiţie, ci să atragă atentia asupra faptului că în cazul Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe este vorba despre dreptul de proprietate, iar dacă acest drept poate fi lezat o singură dată, printr-o decizie judecatorească, atunci acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori. Liderul UDMR a amintit, că în 2006, în cazul Colegiului Székely Mikó a mai existat un proces civil, în care instanţa a hotărât ca proprietarul imobilului este Biserica Reformată, pentru ca acum, după şase ani, o altă instanţă să decidă ca proprietarul clădirii respective nu este Biserica Reformată, ci statul român.
Kelemen Hunor a spus că UDMR doreşte să sensibilizeze societatea românească în legătură cu faptul că, desi doar aparent, este vorba de un caz al comunităţii maghiare, în realitate este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. El a adăugat ca UDMR doreşte să aducă în atenţia opiniei publice internaţionale, faptul că o astfel de decizie lezează un drept fundamental şi că, în acest sens, se vor adresa de la Parlamentul European, la toate instituţiile şi forurile internaţionale, inclusiv Senatului american, unde se pare că problema a fost deja ridicată.
„Aştept o solidaritate puternică din partea comunităţii maghiare, şi nu numai, fiindcă este vorba despre un caz care, dacă nu suntem atenţi şi dacă justiţia nu e atentă, s-ar putea crea un precedent periculos, o renaţionalizare a proprietăţilor care au fost naţionalizate de comunişti şi care au fost retrocedate în anii ’90 şi după 2000”, a spus Kelemen Hunor.
Protestul are la bază decizia Judecătoriei din Buzău, care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe fostul secretar de stat Marko Attila și pe alte două persoane pentru abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea ilegală a Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe către Biserica Reformată.
Potrivit DNA, Marko Attila – fost secretar de stat la Departamentul de Relaţii Interetnice, Marosan Tamas – avocat din partea Bisericii Reformate şi Silviu Clim – membru în comisia de retrocedare din partea Ministerului Justiţiei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare „în care au arătat, contrar realitaţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal”.
Sunt o persoana pasnica ,am in jurul meu maghiari care pur si simplu nu au luat in considerare legea s-au extins si inaltat cu cladirile.
Nu-mi place ca mi-au luat lumina, cred ca nu sunt unicul caz, cu atat am ramas ca locuiesc bine merci, iar eu daca as avea posibilitatea sa merg la Strasburg cu siguranta cetatenii romani de orig maghiara sunt obligati sa demoleze .
Cu acest prilej dle Hunor ar fi sanatos sa le comunicati maghiarilor romani ca pt a cere ce vi-se cuvine este frumos sa respectati aproapele, sau …nu ?
Legea, doar ea trebuie sa vorbeasca! In primul rand trebuie sa se recurga la toate etapele legale de apel, insa nu se poate „atrage atentia”, defapt sa se puna presiune pe justitie, si inclin sa cred ca este mai mult pentru condamnarea domnilor respectivi. De-asta ati „intors armele” si-ati participat la puci domnilor?
Nu am nimic impotriva insa daca asa sta treaba atunci ar trebui intrebat si fostul ministru al culturii Kelemen Hunar , ce criterii au stat la baza cand a repartizat banii la restauratia bisericilor reformate ? ca din cate imi amintesc pe cele ortodoxe poti sa le numeri pe degete sau trebuia sa facem si noi miting ? unii chiar nu au tupeu.!!!!!!!!!!