Ministrii de externe din 11 state din cele 27 tari membre ale Uniunii Europene au propus o serie de reforme destinate sa schimbe fata UE: un presedinte ales prin vot direct, un Minister de Externe, o viza de intrare unica in spatiul comunitar si, posibil, formarea unei armate unice, relateaza miercuri media britanice, citand publicserviceeurope.com.
Proiectul reformei UE, care prevede o centralizare semnificativa a puterii, este continut in documentul adoptat la sedinta Grupului privind viitorul Uniunii Europene (Future of Europe group), ce s-a desfasurat luni la Varsovia.
Din acest grup fac parte ministrii de externe din Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia si Franta, adica toate cele mai importante si influente state din UE, cu exceptia Marii Britanii. Rolul principal in acest angrenaj ii revine Germaniei si Frantei, mentioneaza publicatiile britanice.
“Pentru ca Europa sa fie un actor real si un lider global, ea trebuie sa aiba o structura puternica a institutiilor’, se mentioneaza in declaratia comuna a ministrilor de externe din Germania si Polonia, Guido Westerwelle, respectiv Radoslaw Sikorski. Pentru aceasta este nevoie de un presedinte, care sa fie ales in mod direct si care sa desemneze personal membrii unui prezumtiv ‘guvern european”.
Unii dintre participantii la forum au propus comasarea functiei presedintelui Comisiei Europene, ocupata in prezent de José Manuel Barroso, cu cea a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In cazul in care proiectul de reforme va fi adoptat, state separate din UE vor pierde dreptul de veto in probleme de politica externa si de securitate, precum si in cazul ratificarii tratatelor europene. Pe cale de consecinta, aceste tari vor fi obligate sa sustina masuri si actiuni in materie de politica externa cu care nu sunt de acord. De asemenea, proiectul prevede ca tarile UE sa nu poata respinge documente fundamentale, ca rezultat al referendumurilor desfasurate pe teritoriul national, asa cum s-a intamplat pana acum, dupa cum mentioneaza antena rusa a BBC.
Noua reforma va consolida de asemenea competentele Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate si transformarea acestuia intr-un adevarat Minister de Externe. Se prevede crearea unui departament unic de politie, care sa se ocupe de controlul granitelor UE, precum si formarea in Parlamentul European a unei camere speciale a deputatilor din zona euro, care sa se ocupe de examinarea masurilor referitoare la moneda unica.
Nu toate cele 11 tari reprezentate de sefii diplomatiilor lor la forumul de la Varsovia au sustinut ideea infiintarii unei armate unice a UE, de aceea documentul final face referiri prudente la o astfel de posibilitate. “Scopul este de a crea o politica unica europeana de aparare, care sa includa eforturile comune in domeniul apararii, inclusiv prin crearea unei piete unice de armament. Pentru unele tari membre ale grupului, acest lucru va insemna in timp crearea unei armate europene unice”, se afirma in declaratia finala.
Dupa cum mentioneaza presa britanica, aparitia unui plan de centralizare a puterii in UE va amplifica tendintele in favoarea desfasurarii unui referendum in Marea Britanie privind prezenta tarii in structurile europene pentru care pledeaza parlamentari din partea Partidului Conservator la putere.
wow! aparare impotriva cui?! mai sintem pe terra? :)))
Impotriva extraterestrilor care vor aparea in curand…dar pana sa ne cada pericolul din ceruri ne mai luptam un pic cu al qaida,ca de..de-aia am inventat-o! 😆