UPDATE Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru pachetul majoritar de actiuni al Oltchim Ramnicu Valcea, in timp ce creantele AVAS si Hidroelectrica au ramas nevandute. Diaconescu urmeaza sa semneze contractul cu Ministerul Economiei luni, iar in 10 zile trebuie sa plateasca 203 milioane de lei.
Remus Vulpescu a subliniat, la inceputul intalnirii de vineri de la Ministerul Economiei, ca daca una din partile implicate in licitatie castiga, insa cu buna stiinta liciteaza mai mult decat poate plati, consecintele acestui act pot deveni penale.
Privatizarea Oltchim: Cele patru oferte au fost acceptate
Cele patru oferte pentru privatizarea Oltchim au fost acceptate, trei dintre ele provin din partea companiilor PCC SE (actionar minoritar al Oltchim), Aisa Investment si Chimcomplex (companii romanesti controlate de Stefan Vuza) si una din partea lui Dan Diaconescu. Licitatia deschisa incepe vineri, la ora 12.00.
11.59 – Dan Diaconescu a ajuns la Ministerul Economiei pentru a participa la licitatia deschisa pentru Oltchim. „Nu vrem sa blocam vanzarea acestui combinat. Vreau sa ramana totul in Romania. (…) Nu am cumparat datoriile pentru ca am inteles ca au fost cumparate de o alta firma. (…) Oferta noastra este absolut uriasa. Eu reprezint 10 milioane de romani, 10 milioane de romani pot pune oricand 10 euro”, a declarat Diaconescu.
13.23 – Remus Vulpescu a deschis primul plic cu oferta, in ordinea numerelor de participare, stabilite joi. Prima oferta pentru Oltchim – Dan Diaconescu este dispus sa plateasca 203 milioane de lei. PCC a depus o oferta pentru pachetul de actiuni, numai in varianta cumpararii in bloc, in valoare de 13,4 milioane de lei. Pentru creantele AVAS si Electrica, PCC liciteaza suma de 13,4 milioane de lei pentru fiecare, conditia fiind aceasi ca la pachetul de actiuni, oferta fiind valabila doar la cumpararea in bloc. Chimcomplex ofera pentru cumpararea activelor in bloc 221 de milioane de lei. Aisa Invest liciteaza pentru pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei suma de 30 de milioane de lei.
Stire in curs de actualizare.
Chimcomplex si Oltchim au unele linii de fabricatie comune ca : soda caustica, clor, acid clorhidric. Capacitatea de productie a Chimcomplex-ului e mai mica decat a Oltchim-ului dar impreuna pot acoperi cerintele pietii internationale.