Învingător detașat în alegerile parlamentare de duminică, premierul român Victor Ponta a dat asigurări că va micșora taxele și că va amenda Constituția. Declarațiile sale sunt însă vești proaste pentru economie și democrație și, tocmai din acest motiv, rezultatul alegerilor de acum două zile din România ar putea avea efecte la nivelul UE și al NATO, scrie publicația Der Spiegel într-o analiză în care presia comentarii din restul presei germane.

Dacă un învingător într-un scrutin anunță că dorește modificarea legii fundamentale înainte de a se ocupa de problemele prioritare ale țării, atunci îndoielile asupra sunt asigurate, comentează sursa citată.

Acesta este și cazul premierului român Victor Ponta care, în loc să își întoarcă privirea spre economia șubredă a țării, a și început negocierile cu partidul minorității maghiare pentru a-și asigura o majoritate de două treimi în noul legislativ, pragul necesar amendării Constituției.

Ponta este pornit să câștige lupta sa politică cu președintele Traian Băsescu odată pentru totdeauna. A declarat deja că vrea să amendeze acele prevederi constituționale care vizează prerogativele militare ale președintelui și cele în materie de politică externă. El vrea să acorde Parlamentului puterea de a respinge decizii ale Curții Constituționale, amintește Der Spiegel.

„Trebuie doar să faceți comparație între declarațiile lui Victor Ponta făcute în țară și cele făcute în străinătate pentru a vă da seama că întreaga sa carieră politică este fondată pe minciună și înșelăciune” scrie Franfurter Allgemeine Zeitung care mai avertizează că, dacă preocuprile premierului devin realitate, atunci Curtea Constituțională, „ultimul bastion al statului de drept”, va fi slăbită iar România se va întoarce în anii ’90.

Suddeutsche Zeitung, deși îl critică și pe președintele Traian Băsescu, subliniază că Victor Ponta și Crin Antonescu reprezintă vechiul sistem care se opune reformelor. „România este o țară de o calitate democratică minimă care mai are mulți pași de făcut pe calea maturizării” scrie publicația citată.

Ziarul de stânga Tageszeitung îl avertizează pe Ponta să nu se bucure prea tare pentru victoria sa pentru că românii au ales doar răul cel mai mic în lipsa unor alternative viabile.

În sfârșit, cotidianul economic Handelsblatt scrie că românii însiși sunt responsabili pentru existența lor obscură și pentru puținele vești bune care vin din România, amintind de episodul suspendării președintelui din vară. România are nevoie de un guvern care să fie mai mult interesat de viitorul țării decât de propria sa bunăstare, mai scrie ziarul amintit.

8 COMENTARII

  1. acum toi mafiotii sunt preocupati pe unde-si petrec sarbatotile ,durandu-i in cur de noi …ne rad in barba cum o sa ne mai fure !

  2. Nu stiu de ce se vorbeste despre „victoria zdrobitoare” a uslasilor???In fond, au luat aproape 60% din 41% de romani cati s-au prezentat la vot. Prin urmare, cati romani fraieri sau cumparati i-au votat pe astia, di cei 18 mil cati suntem????

  3. Mai curind sau mai tirziu tot ce e cladit pe minciuna va fi demolat. Victoriile raului sunt temporare. Ne trebuie rabdare si credinta.

  4. Cred ca Presedintele Basescu,nu este omul care sa tina de scaunul sau de presedinte,si mai cred ca nu ar trebui la niciun caz sa-l desemneze pe ponta primministru,cu toate riscurile care vin din asta.Oricum ramanand presedinte in situatia actuala,cand amaratii astia au castigat cu un procent atat de mare,nu va putea face nimic,rolul sau va fi tot mai neansemnat si il vor reduce cat vor putea noii alesi.Si mai ales a declarat ca nu va mai inmana un nou mandat de premier lui ponta,eu asa as astepta sa se intample pentru ca cred in cuvantul Presedintelui.Dar este doar o parere a cuiva interesat de ceea ce se intampla in tara lui,deciziile sant luate de catre cei avizati si noua ne ramane doar speranta ca Presedintele,desi are asa de putin loc de manevra,va gasi ce este cel mai bine pentru tara lui.

Comentariile sunt închise.