Desi, sambata, a expirat termenul de trei luni dat de CEDO, Federatia Rusa nu a achitatn nici o despagubire celor 300 de dascali si elevi carora li s-a incalcat dreptul la educatie pe parcursul a 20 de ani.
„Guvernul Republicii Moldova a lasat o armata de profesori si copii sa lupte impotriva regimului lui Sevciuk. Nu cred ca se va schimba ceva“, declara Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Stefan cel Mare“ din Grigoriopol. Profesoara se plange ca autoritatile noastre au pastrat tacerea intr-un caz atat de rasunator. „Daca Rusia ar fi castigat un proces asemanator impotriva SUA, bunaoara, cred ca acea zi era declarata sarbatoare nationala“, adauga profesoarea.
„In decembrie am expediat un set de documente Trezoreriei de stat din Rusia, care trebuie sa efectueze transferul. Vom sesiza Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, care urmeaza sa decida ce sanctiuni ii vor fi aplicate Federatiei Ruse“, a mentionat Alexandru Postica, juristul Promo-LEX care s-a ocupat de dosarul scolilor din regiunea transnistreana.
Printr-o decizie din 19 octombrie, CEDO a obligat Rusia sa acorde 1.020.000 euro cu titlu de prejudiciu moral copiilor si profesorilor care s-au opus deciziei Tiraspolului de a inchide opt scoli cu predare in limba romana. Dosarele au fost depuse la CEDO in 2004.
Tipic pentru Rusi. Nici nu-mi imaginam ca astia vor respecta vreodata ceva. Si se mai mira ca nu-i iubeste nimeni. HA HA
cine i a pus sa se incurce cu rusii?,nu respecta ai nostri,ce sa mai avem pretentii la rusi
ii doare undeva pe rusi …
Oare cum putem sa-i ajutam pe acessti pui de romani sa invete carte in limba lui Eminescu?
Daca nici de CEDO nu asculta, atunci de cine dracu’ mai asculta acesti primitivi din Transnistria?
Este un drept castigat, nu cedati, Succes !
Oare ce respecta Federatia Rusa?…