AcasăHomepageRevista 22: Basescu contestat dur de ziaristii care l-au sustinut la referendum

Revista 22: Basescu contestat dur de ziaristii care l-au sustinut la referendum

ponta si basescuIn editia online a Revistei 22 se atrage atentia asupra efectului pe care intelegerea dintre Traian Basescu si Victor Ponta, in ceea ce priveste numirea procurorilor, l-a avut asupra taberei pro-Basescu. In articolul publicat sambata se arata cateva reactii ale jurnalistilor care in vara anului trecut, atunci cand Traian Basescu se afla in fata suspendarii, l-au sprijinit pe Presedinte. Din momentul cand Basescu a batut palma cu Ponta, in detrimentul lui Daniel Morar, punctele de vedere s-au schimbat si acest lucru este vizibil pe paginile celor mai multe dintre publicatiile importante din Romania.

Dan Tăpălagă, editor coordonator Hotnews: „Câteva argumente că Traian Băsescu a capitulat”

„Este Tiberiu Nițu (candidatul propus de Ponta pentru funcția de procuror general, n.r.) o propunere dubioasă? Puțin zis. A negociat-o Traian Băsescu? Evident că da, altfel Laura Codruța Kovesi n-ar fi bătuta în cuie pentru șefia DNA. După declarațiile din 4 ianuarie de la CSM, toată lumea se aștepta ca Traian Băsescu să se lupte pentru justiție cel puțin la fel de aprig cum a făcut-o pentru a-și salva propria piele. A preferat trocul politic, în numele unui pragmatism politic care mă tem că se explică prin speranța că va dormi liniștit după plecarea de la Cotroceni și prin interesele unor apropiați care sunt deja în opoziție. Acest tip de pragmatism nu prea are de-a face cu interesul național. Traian Băsescu nu doar că a renunțat la “războiul pentru justiție” (avea acord de coabitare și când zicea “mai bine război decât justiție neindependentă), dar văd că a început să-l agaseze Bruxelles-ul, răspunzând iritat, la fel ca Antonescu, când a fost întrebat dacă a discutat cu oficialii Comisiei Europene: “Doamnă, eu discut cu legea României, și nimeni nu poate înfrunta legile României” (…) Lăsându-l în off-side pe Daniel Morar, al cărui punct de vedere este susținut de 97 de procurori din cei 124 de la DNA, Traian Băsescu transmite public un mesaj fără echivoc: între interesele politicienilor și interesul procurorilor de a-și păstra independența greu câștigată, aleg politicienii. Daniel Morar a demisionat de la Parchetul General vineri dimineață, abia după ce s-a convins că Traian Băsescu a capitulat, că între independența procurorilor și liniștea politicienilor, între interesul general și interesul particular, șeful statului a făcut o opțiune cât se poate de clară”

Otilia Nuțu, publicist Hotnews.ro & Contributors.ro: „Băsescu e cu Ei. A intrat în tabăra celor care ne vor afară din UE”

„Pentru USLiști: nu simt nevoia să explic de ce am fost “băsistă”. Pentru “băsiști”: nu simt nevoia să explic de ce sunt contra lui Băsescu acum. Explic doar pentru oamenii normali la cap. Astă-vară nu mi-am permis vacanță. Am scris zi și noapte articole, plângeri către UE, plângeri la ziare străine, mesaje către toți oamenii pe care îi cunosc din Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, am ieșit în fiecare seară timp de vreo două luni în Piață (Victoriei), am strâns semnături, am făcut tot ce m-a dus capul, atâta cât m-a dus (…) Ieri Băsescu a luat hotărârea să se șteargă public pe picioare cu MCV și să negocieze public Justiția. Din acest moment, interesele noastre nu se mai suprapun. Eu rămân cu speranța că ne vom însuși vreodată regulile, procedurile, principiile europene și ale statului de drept. Băsescu a decis că poate negocia, ca la o miuță, pozițiile cheie din Justiție, contra ce scrie în MCV și contra avertismentelor repetate ale UE. Din acest moment, din momentul în care Băsescu a spus public la televizor “eu discut cu legea românească, nu-mi impune nimeni din afară ce să fac”, Băsescu a intrat în tabăra celor care se semețesc la Înalta Poartă și spun că “nu suntem colonie”. În tabăra celor care ne vor afară din UE (…) Știu doar că Băsescu a fost salvat anul trecut nu de realpolitik, nu de negocieri cu Ponta, ci de UE, de principii și de instituțiile statului de drept, printre altele și de DNA; și că, din momentul în care Băsescu s-a dezis de MCV, din momentul în care îl înlocuiește pe Morar cu Nițu printr-o înțelegere rușinoasă pe la spatele UE, singura lui poartă deschisă lui rămâne aia în care poate merge liniștit să se bată pe burtă cu mitomanul și varanul. E ori cu UE, ori cu ei. Ieri a decis să fie cu ei. Mă lasă rece dacă a făcut ce-a făcut din prostie sau din ticăloșie – ce contează e doar efectul”

Sorina Matei, jurnalist România TV: „Între Morar și Băsescu, îl aleg pe Morar” (postări pe blogul personal)

„Când ai 90 de procurori DNA din 124 – practic, o întreagă instituție care-ți spune că greșești flagrant, poate ar trebui să te pună foarte serios pe gânduri. O instituție extrem de importantă, în premieră, spune țării cu voce tare ce părere are pentru că toți politicienii de vârf ai statului, în frunte cu Președintele României, îi fac o nedreptate. În fruntea tuturor acestor oameni stă un om care, prin rezultatele lui, cred că ușor- ușor a devenit un simbol: Daniel Morar. N-aș fi crezut niciodată că președintele Băsescu îl va abandona pe acest om atât de ușor. Când confunzi voit notorietatea cu transparența, când încurci criteriile de performanță cu orice altceva înseamnă că pur și simplu refuzi să înțelegi cum gândește un sistem (…) Cum poți să afirmi “propunerile făcute nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care țin de Justiție”? E adevărat, numai caractere “excepționale” și transpartinice stau pe acea listă. Cine a făcut cele mai grele dosare din această țară? Cumva ei? Nu, DNA-ul lui Daniel Morar (…) Așadar, fracturile logice sunt evidente în abordarea președintelui. Justificarea acestui troc pentru Justiție nu ține, nu e convingătoare deloc. Cum poți până la urmă să te lupți public cu un om ca Daniel Morar care în ultimii 8 ani, pe nervii lui, a dus în spate greul cu rezultate excepționale? Cum poți să dai la o parte tot DNA-ul? Cum poți să spui: “Nu procurorii decid nominalizările”. E adevărat, nu ei le decid. Tragedia e că le hotărăsc oamenii politici în înțelegeri oculte (…) N-am să înțeleg niciodată, dar niciodată, de ce președintele Băsescu a negociat Justiția. Între Morar și Kovesi, l-aș fi ales cu ochii închiși pe Morar. Fără Morar, singura soluție era, într-adevăr, Kovesi. Nu cred sub nicio formă că prezența Codruței Kovesi va schimba fundamental cursul DNA. Abia acum oamenii buni din DNA, caracterele tari trebuie să arate cât sunt de puternice. Până acum l-au avut pe Daniel Morar în spate. Ei trebuie să arate că tot ce a făcut Morar în ultimii 7-8 ani este ireversibil. Dacă nu pot și se vor tranzacționa, pot să plece de pe acum acasă”

Cristian Pantazi, redactor-șef Hotnews: Compromisul toxic al președintelui

„Traian Băsescu a cedat în fața USL în chestiunea numirii șefilor de parchete. E un fapt. Ieșirea lui de joi seară a dat toate răspunsurile așteptate, cu excepția unuia la întrebarea esențială De ce? Băsescu a confirmat înțelegerea cu Victor Ponta, a confirmat (pe un ton agasat) că nu s-a consultat cu Comisia Europeană, a confirmat că s-a rupt complet de Daniel Morar. E prima cedare majoră în fața tăvălugului USL, dar și o contradicție majoră cu propria sa conduită, cu standardele pe care el însuși le impusese. Printre consecințele acestei cedări se numără și deficitul de imagine proiectat asupra Mișcării Populare, pe care Băsescu o moșește la Cotroceni ca alternativă la PDL-ul părăsit. Practic, Traian Băsescu și-a anulat mare parte din meritele ultimilor ani, și-a încălcat principiile care l-au poziționat ca interlocutor valid al partenerilor externi”

Ondine Gherguț, jurnalist România Liberă: Năstase m-a făcut tonomata lui Băsescu, acum se bucură că DNA-ul a fost umilit de însuși Băsescu (postări pe contul său de Facebook, creat se pare special pentru a-și exprima poziția în cursul zilei de joi)

„Acum Băsescu a repetat greșeala din 2009, când PDL s-a asociat la guvernare cu PSD și apoi PDL și Băsescu au fost făcuți praf. Acum Băsescu s-a aliat cu Ponta, sacrificand DNA și DIICOT (…) Adrian Năstase m-a făcut tonomata lui Băsescu. Mie și lui Dan Tăpălagă ne-a dedicat și o postare din pușcărie. Nu sunt curioasă ce părere are despre mine pentru că nu mă interesează ce gândește un fost pușcăriaș. Dar acum se bucură de faptul că DNA practic a fost umilit de însuși Traian Băsescu. Și este dureros că, până la urmă, Basescu a cedat (…) Acum înțeleg de ce în urmă cu vreo doi ani, prin octombrie parcă, după inculparea, arestarea mai multor membri PDL, Băsescu, într-un interviu televizat, a criticat DNA, chipurile că ar avea prea multe achitări. În realitate, era supărat că apropiați de-ai săi erau arestați de DNA. După ce i s-au prezentat cifre, a întors-o și a inceput iar să-l laude pe Daniel Morar (…) Anul trecut, am descoperit că la Guvern a ajuns un document fals de la CCR în baza căruia Basescu a început să dea indicații (din garaj) despre cum să se facă minirecesamânt pentru modificarea listelor lectorale folosite deja la referendumul din 29 iulie de demitere a sa. Falsul a fost făcut de Acsinte Gaspar, judecător raportor (responsabil de legătura cu Guvernul) , care chiar mi-a recunoscut paternitatea înscrisului pe care l-am publicat în facsimil în România Liberă. În baza acestei descoperiri, câțiva judecători ai CCR, între care Iulia Motoc, Ștefan Minea, Aspazia Cojocaru l-au convins pe președintele Augustin Zegrean să demareze procedurile pentru modificarea adresei false (ei au folosit sintagma “eroare materială” – celebra „erată”, n.r.) trimise la Guvern. Această descoperire l-a salvat pe Băsescu de la demitere. Acum mă întreb dacă a meritat efortul, mai ales că în vara anului trecut munceam cel puțin 16 ore pe zi, de multe ori la peste 40 de grade Celsius. Îmi pare rău acum? Nu regret, pentru că n-am făcut-o pentru Băsescu, ci pentru Justiție…”

Cristian Câmpeanu, jurnalist România Liberă: Băsescu și Ponta au încheiat un acord pentru anihilarea DNA

„Nu există nici un motiv pentru care Traian Băsescu şi Victor Ponta să ignore procedura de nominalizare a procurorilor-şefi ai DNA şi Parchetului General convenită şi asumată cu Uniunea Europeană. Mesajul potrivit căruia prin asumarea de către premier a nominalizărilor s-ar debloca dialogul cu Bruxelles-ul s-a dovedit o minciună şi o intoxicare. În realitate, este vorba despre un acord pentru anihilarea DNA (…) Soarta anticorupţiei se află, în acest moment, în mâinile lui Traian Băsescu. Poate să o ucidă, avizând înţelegerea cu Ponta, sau poate s-o salveze renunţând la ea. Din pacate, domnul Băsescu a ales să meargă pe mâna dlui Ponta și să sacrifice DNA”

Mircea Marian, jurnalist Evenimentul Zilei: Daniel Morar ar trebui să renunțe să mai meargă la Curtea Constituțională și să intre în politică (însemnare pe Facebook)

„Efectul pervers al scandalului din tabăra pro-Băsescu legat de numirile la parchete se va produce pe Mișcarea Populară și pe capacitatea lui Băsescu de a unifica dreapta. Până se va stinge acest scandal – și se va stinge undeva prin vară – mulți se vor ține deoparte, pentru că nu le va place compromisul la care Băsescu a ajuns cu Ponta. În schimb, va coagula și mai mult grupul celor care cred că soluția este Monica Macovei și un partid radical anti-corupție. Pe de altă parte, cred că Daniel Morar ar trebui să renunțe să mai meargă la Curtea Constituțională și, în schimb, să intre in avocatură și in politică”

RELATED ARTICLES

7 COMENTARII

  1. Si eu cred ca nu e momentul dezbinarii si, mai ales,nu e momentul sa fie lasat, din nou, presedintele singur.
    Sa pormin de la premisa ca nu detinem toate datele de intrare ale problemei.
    Eu am incredere in presedintele Basescu.

  2. Constat cu bucurie ca nu sînt singurul care nu se repede să-l condamne pe președintele Băsescu. Dl. Ion Cristoiu s-a exprimat deja într-o emisiune la B1 ca atunci cînd este vorba de Băse este greu de ghicit unde „bate” sau mai bine spus la cîte mutări este mai în față decît bănuim noi.
    Acum, cînd a rămas singur în „arenă” trebuie să fie mult mai abil decît înainte. M-am obișnuit ca atunci cînd Băsescu face o mutare „proastă” să mă gîndesc ce fel de diversiune poate fi. În articolul de mai sus am văzut opinia unor jurnaliști pe care-i stimez. Sinceritatea lor îmi confirmă că n-a murit jurnalismul în România. Sper totuși ca ei să se înșele, s-a mai întimplat. Să nu uite că dreapta autentică din România este foarte firavă și trebuie construită temeinic de data asta, nu cu oportuniști și fripturiști. Eu sînt convins că stînga chiar reprezintă 70%. Pînă nu se vor convinge românii că stînga nu are soluții, nu vom ieși la liman, vom înota în mocirlă.

  3. Atenţie mare oameni buni să nu cădem în extrema cealaltă! Să nu cădem pradă momentului. Democraţia, cu bunele şi neajunsurile ei, are la bază: separarea puterilor în stat, echilibrului între acestea şi controlul reciproc. Ori, lăsànd justiţia să-şi desemneze ea conducătorii, fie şi printr-o procedură mai mult sau mai puţin transparentă, aceasta scapă de sub orice control, riscànd foarte mult să devină în timp o supra-putere care la un moment dat poate degenera – şi in acest moment balanţa dintre magistraţii integri şi cei mai puţin integri este fragilă.
    Responsabilitatea trinomului Ministru, CSM, Preşedinte în numirea şefilor parchetelor, conferă electoratului posibilitatea de control indirect a activităţii justiţiei.
    Altfel, degeaba vom vota noi Preşedinte, Parlamentari – care vor desemna Guvernul – càt mai integri şi profesionişti dacă, în lupta cu corupţia, aceştia se vor lovi la un moment dat, cu o justiţie coruptă şi incontrolabilă.
    Atunci vom primii răspunsuri din partea politicienilor de genul: Eu am luptat contra corupiei, am acţionat cu instrumentele care le am la dispoziţie(poliţie, corp de control, instituţii de control etc), dar justiţia i-a scos basma curată.
    Este necesar să păstrăm echilibru între puterile statului, să nu fim tentaţi să transferăm acum tendinţa de acaparare a puterii de către politicieni, în măna magistarţilor. Este la fel de grav, poate mai grav avănd în vedere că, prin vot, pe politicieni îi mai putem schimba dar pe magistraţi…nu!

  4. Consider ca jurnalistii nu au analizat in profunzime efectele. De multe ori am sustinut ca TB este magistral in miscari surprinzatoare si in intindere de capcane. El judeca pe termen lung efectele. Din ultimele evenimente ce rezulta?
    1. Tandemul din fruntea usl a primit prima fisura in coca navei. KK-mucho este disperat. Varanul idem.
    2. Procurorii nominalizati si ASUMATI de premier nu vor mai putea fi acuzati de dosare politice. Nu-i asa? Pai doar ponta i-a vrut.
    3. Haznaua 3 ataca la baioneta premierul. Un lucru nesperat pana mai alaltaieri.
    Vajnicii analisti nu au luat in considerare faptul ca daca un ministru pnl (gen pupaza atomica) nominaliza, ar fi venit iar cu niste solutii catastrofice. Timpul va demonstra ca s-au grabit cu aprecierile. Aveti putintica rabdare. Nu reactionati fara sa evaluati in complexitate.

  5. …daca nitu a fost respins de presedinte de ce ponta-l mai propune inca o data ?…vrea sa-si bata joc de presedinte sau il pun acolo sa-l apere pe voiculescu si dragnea sa nu ajunga dupa gratii …..imi doresc ca presedintele nostru sa nu cedeze si mai ales sa nu ne dezamageasca !

  6. Ciudat.
    Acest conflict in care se face polarizare in doua extreme : Traian Basescu – Daniel Morar imi este parca deja cunoscut. Nu vi se pare ca seamana cu acel confilict creat, speculat si amplificat mediatic intre Presedinte si dr. Rael Arafat ?
    Daca ne amintaim, atunci folosindu-se imaginea unui om foarte apreciat/popular s-a reusit sa se declanseze o imensa stare de instabilitate in tara care a culminat cu vara trecuta. Cum a iesit personajul de care USL s-a servit ? Sifonat. Doctorul Arafat nu mai este ce-a fost pentru romani inainte de evenimente. Acum nimeni nu mai poate jura ca dl Arafat avea integral dreptate si ca nu a foast manipulat.
    In afara consecintelor dramatice pentru tara culminand cu puciul inca neterminat astazi, s-a mai obtinut ceva : legea sanatatii n-a mai intrat in vigoare. USL face ce vrea cum vrea, ca si pana acum in domeniul sanatatii cu succese financiare ametitoare. Pentru ei si oamenii lor.
    Ma-ntreb daca nu se-ntampla ceva similar si acum, sub ochii nostri. In mod evident, domnul Morar si doamna Kovesi sunt doua personalitati apreciate de romani de care mafia transpartinica se teme. SE TEME ! Jocurile la care asistam nu fac decat sa le murdareasca imaginea, uneori persoana unuia fiind folosita impotriva persoanei celuilalt. Stiu ca amandoi sunt necesari pentru viitoarele functii, asa cum au dovedit ca au reusit sa fie in ptrecedentele. Ei si alti procurori care au lucrat corect si cu tarie morala in ultimul timp.
    Doamna pivnicereasa a bagat zînzania intre judecatori. Acum dihonia a fost vîrîta intre procurori. Chiar suntem orbi sa nu ne dam seama ?!
    Mai mult, vad dihonia intrand si intre jurnalistii care si-au pastrat independenta. Ei, antiromanii, raman uniti, ceilalti sunt maruntiti ca sa se aleaga praful.
    Piatra care le sta in cale a fost, este si ramane domnul Presedinte Basescu. In fond, care-i problema ? Ce a facut Presedintele ? Ce a semnat rau pentru tara ? Ce a decis atat de nociv ? NIMIC !
    Domnia sa va semna sau nu, in mod responsabil (am convingerea) sub numele acelor procurori care-i vor fi prezentate impreuna cu dosarele respective.
    Modalitatea este perfect legala : MJ propune niste nume (legea nu prevede modul de selectie sau obligativitatea unui concurs), iar CSM da un aviz in urma analizarii dosarelor profesionale ale persoanelor propuse. Atat. Daca nu ma-nsel asa a fost promovat si dl Morar in urma cu niste ani.
    Scandal mare pe numele procurorului Nitu. E un nume propus care a fost deja respins de Presedinte. A avut aviz negativ si de la CSM. Probabil lucrurile se vor repeta. Care-i problema de fond care-i innebuneste pana si pe cei mai aprieciati jurnalisti ? E o cale pragmatica, perfect legala, de iesire din criza. Atat si nimic mai mult.
    Treziti-va oameni buni pana nu ne fac astia sa ne urâm si sa ne omoram intre noi in propria noastra casa !

    Simt ca astia vor reusi sa roada si cat a mai ramas din presa noastra libera daca jurnalistii nu coboara urgent cu picioarele pe pamant.
    Mi-e tare teama.

    • Eu am incetat sa ma mai mir de aberatiile vehiculate aiuritor in mass media din TARA DROBULUI DE SARE (!!!) … unde laptele (fara miere deocamdata) curge in valuri pe plaiurile patriei, desi deseori se poate muri de foame …

      Oare cum se numeste povestea lui Ion Creanga in care e vorba de amenintarea gravitationala a conglomeratului de clorura de sodiu? … SE NUMESTE „PROSTIA OMENEASCA”, asa se numeste … si pe buna dreptate !!!

      Caci (citez):
      „Uimit de prostia omeneasca, drumeţul îşi spuse în sinea lui că era mai de crezut ca mâţa să dea drobul de sare jos de pe horn decât să cari soarele în casă, să urci nucile în pod cu furca ori să tragi vaca pe şură la fân. Se întoarse acasă la copil, la nevastă şi la soacră, pe care le socoti mai istețe decât pe cei pe care îi întâlnise în călătoria sa.”

      Q.E.D. (no more comments) … 🙁

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.