Conform unei declaratii recente a ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, Guvernul incearca sa gaseasca o solutie pentru a amana liberalizarea preturilor la gaze pentru consumatorii industriali.
„Încercăm să găsim o formulă pentru marii consumatori de gaze din sistemul industrial să vedem dacă poate exista o măsură de amânare pentru a-i sprijini”, a declarat recent pentru TVR, Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie.
Consumatorii de gaze din Romania, in frunte cu InterAgro, insista de ceva vreme pe langa autoritatile nationale sa obtina o amanare a liberalizarii preturilor la gaze. La toate intalnirile pe care le-au avut, fie la comisia de industrii de la Camera Deputatilor, fie la Ministerul Economiei, au ridicat aceeasi problema: „business-ul autohton” va fi afectat daca nu este inghetat procesul de liberalizare timp de un an. Greu de crezut ca anul viitor nu va fi pusa din nou aceeasi problema, mai ales ca este an electoral. Un lucru mai putin cunoscut este ca preturile la gaze pentru consumatorii industriali sunt cele mai mici din Uniunea Europeana.
In randul nemultumitilor se mai afla si asociatia Conpirom care arata intr-un comunicat ca „vor fi obligaţi să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie”, daca nu va fi rezolvata problema preturilor. Reamintim ca societatile din grupul InterAgro au beneficiat de-a lungul anului de tot felul de avantaje prin contracte bilaterale cu Romgaz la preturi mici. De altfel, in ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.
Trebuie mentionat faptul ca se pune problema amanarii liberalizarii preturilor la gaze doar din perspectiva consumatorului industrial, nu si a celui casnic. De altfel, Guvernul nu a reusit nici pana acum sa adopte masuri legate de protectia consumatorilor vulnerabili afectati in mod direct de liberalizarea preturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania a fost actionata in judecata, in urma cu o luna, la Curtea Europeana de Justitie, riscand amenzi de circa 60.000 de euro pe zi. Nici macar dupa ce a ajuns la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a adoptat masurile necesare protejarii consumatorilor vulnerabili. In schimb, pentru consumatorul industrial se cauta solutii.
„Desi” se scrie cu 1 „i”!
gazele date de parlamentari