Intr-o analiza a sondajului Geopol, sociologul Barbu Mateescu semnaleaza cateva surprize pe care le-a observat in rezultatele consultarii publice.
„Reamintesc că analiza pe acest blog a unui sondaj nu reprezintă o garanţie că acel sondaj a fost făcut corect sau că e veridic. Nu sunt un „poliţist” al sondajelor. Dacă un element îmi atrage atenţia ca fiind atipic, semnalez acest lucru. Poate reprezenta un început de trend, efectul unor fenomene bruşte necuprinse de alte sondaje, o manipulare sau o eroare neintenţionată.
„Sondajul Geopol a fost realizat la sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai. Scorurile sunt aici sau, în caz că link-ul îşi dă duhul, pot fi citite în continuare. Denumirile din paranteze sau lipsa acestor denumiri în cazul anumitor candidaţi se datorează Geopol.
Ponta (PSD) 24,5%
Antonescu (PNL) 20,2%
Isărescu 13,5%
MRU (ADA) 10%
Dan Diaconescu (PPDD) 6,7%
Blaga (PDL) 5,1%
Vadim (PRM) 5,0%
Kelemen Hunor (UDMR) 2,9%
Adrian Năstase 2,1%
Dan Voiculescu (PC) 1,3%
Marian Preda (Mişcarea Populară) 1,3%
George Maior 0,5%
Alţi candidaţi 5,0%
Observaţie generală: 71% din respondenţi şi-au exprimat o opţiune. Un lucru normal pentru sondajele din această perioadă. Dacă aceasta ar fi prezenţa la vot, luând în calcul câţi români sunt plecaţi, am avea aproximativ 11 milioane de votanţi la turul unu, cu 1 milion mai mulţi decât la alegerile precedente.
Luând în calcul şi postarea de acum două săptămâni trecem la detaliile cu adevărat interesante:
1. Primul sondaj în mulţi, mulţi ani de zile în care Crin Antonescu este pe locul doi în cadrul preferinţelor la prezidenţiale. Evident, acest lucru are loc doar în contextul ruperii USL.
De asemenea, Crin Antonescu este la cel mai scăzut scor înregistrat de la ultimele prezidenţiale şi până acum. Practic … e la nivelul din 2009, din turul unu, de dinainte de criză. Explicaţii posibile:
a. sondajul Geopol însuşi (eroare, manipulare, etc.)
b. din cauza congresului PSD sau a coabitării la care Antonescu s-a opus verbal, votanţii social-democraţilor renunţă să-l mai susţină pe preşedintele PNL, acesta ajungând pe la scorul partidului său.
c. prezenţa în scenariu a lui Mugur Isărescu a „deraiat discul”, făcând ca unii simpatizanţi ai preşedintelui PNL să se reorienteze spre actualul guvernator al Băncii Naţionale. Voi reveni asupra subiectului „Isărescu” ceva mai jos.
2. La scorul lui Ponta poate fi adăugat scorul lui Adrian Năstase (24,5 + 2,1 = 26,7%). La scorul lui Antonescu poate fi adăugat scorul lui Dan Voiculescu (20,2 + 1,3 = 21,5%). O astfel de aproximare total neştiinţifică nu scade diferenţa dintre Ponta şi Antonescu, ci o măreşte.
3. Ponta, Antonescu şi alţi lideri din USL întrunesc aproximativ 50% din opţiuni.
Unde sunt celelalte 50%?
16% în triunghiul MRU – Blaga – MP (Marian Preda / Mişcarea Populară).
13,5% la Mugur Isărescu.
12% la Dan Diaconescu şi Vadim.
Restul de 9% la Kelemen Hunor (UDMR) şi la alţii.
Ceea ce mă conduce la punctul următor:
4. Prezenţa lui Mugur Isărescu în sondaj dăunează scorurilor candidaţilor opoziţiei. Scriam acum două săptămâni: „În restul opoziţiei, voturile se împart între prezidenţiabilul cel mai vizibil (MRU), vectorul principal de legitimare (Traian Băsescu) şi partidul cel mai puternic (PDL). Aria despre care vorbim: minim 19%, maxim 30%.”
În sondajul Geopol, MRU + Blaga + Marian Preda = 16,4%
Dar:
MRU + Blaga + Marian Preda + Isărescu = 30%.”
Analiza completa o puteti citi pe blogul Sociollogica.
ar fi foarte bun comentariul daca as vedea un sondaj de opinie deschis in care lumea sa spuna real pe cine vede ca si candidat la presedentie. Pana atunci orice sondaj de acest tip trece la categoria manipulare