Agentia Nationala de Integritate a castigat procesul cu presedintele Colegiului Midicilor din Romanie totodata si rector UMF Iasi, in care este acuzat de conflict de interese. Mai exact acesta este obligat sa inapoieze 50.000 de euro, banii obtinuti din pozitia de conflict de interese.
Magistratii de la Curtea de Apel Pitesti au dat, joi, verdictul recursului facut de Astarastoae la decizia ANI, care a aratat ca presedintele Colegiului Medicilor a savarsit infractiunea de conflict de interese. Decizia nu este definitiva, acesta putand sa o atace cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
ANI a scos la iveala ca Vasile Astarastoae s-a angajat singur in institutiile pe care le controla pe alte functii decat cele pe care le detinea pana la momentul respectiv (Institutul de Medicina Legala, Colegiul Medicilor), pentru a-si suplimenta veniturile.
Prin aceleasi metode, Astarastoae a angajat-o si pe fiica lui, Daniela Astarastoae. Impreuna, tatal si fiica au semnat 10 contracte de munca pentru care au fost remunerati in special in cadrul unor proiecte europene.
Pe baza acestor contracte, Vasile si Daniela Astarastoae au incasat suma de 2.047.590.000 de lei vechi, echivalentul a 50.000 de euro.
„Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila savarsire de catre Astarastoae Vasile, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal al Romaniei. Conform dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv”, se arata intr-un comunicatul al ANI.
Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iasi, insa a fost stramutat la cererea lui Astarastoae.
Pe langa conflictul de interese, Astarastoae a fost trimis in judecata in data de 21 decembrie 2011, de catre procurorii DNA Iasi, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.
Vasile Astarastoae este acuzat de procurorii DNA de aderare si constituire de grup infractional organizat, iar printre persoanele trimise in judecata de DNA Iasi se numara doi directori din cadrul UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniel Drugus, precum si reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat ca ar fi dat mita conducerii UMF pentru a castiga licitatia.
Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iasi, a fost stramutat ulterior la Curtea de Apel Suceava, dupa care, la inceputul acestei saptamani, Curtea de Apel Suceava a decis restituirea la DNA central a dosarului privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a UMF Iasi, in care este judecat si presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. Dosarul a fost restituit la DNA central pentru ca DNA Iasi nu era competent sa efectueze urmarirea penala.
Pai e o frectie la un picior de lemn amenda ia sa vedem unde o fi legea 18???
Bravo ANI!
justitia trebuie sa isi faca datoria! Numai de jos in sus se poate remedia ceva, in toate domeniile, altfel vom avea un viitor mic, negru si scris cu dublu R…
Uite si o veste buna!