AcasăHomepageProiectul Constitutiei lui Antonescu: Presedintele Romaniei, viitor figurant, Romania - republica parlamentara

Proiectul Constitutiei lui Antonescu: Presedintele Romaniei, viitor figurant, Romania – republica parlamentara

236471_articolModificarile adoptate de membri Comisiei pentru revizuirea Constitutiei in sedinta de luni au ca finalitate transformarea functiei prezidentiale intr-una aproape formala, majoritatea actualelor atributii ale acestuia revenind Parlamentului sau premierului. Daca noul proiect de Constitutie va fi adoptat in forma propusa de comisie, presedintele va fi obligat sa numeasca ministri propusi de premier, nu va mai putea cere urmarirea penala a ministrilor si nici nu va mai putea dispune suspendarea acestora din functie. Seful statului nu va mai putea initia un referendum fara acceptul Parlamentului, si nici nu va mai putea reprezenta Romania la reuniunile UE, cu exceptia catorva situatii. Atitudinea lui Crin Antonescu este curioasa: liderul PNL este, inca, presupusul candidat al USL la cea mai inalta functie in stat, ceea ce inseamna ca isi rezerva o postura aproape decorativa. Cu certitudine, o asemenea atitudine va alimenta afirmatiile criticilor lui Antonescu, care il acuza pe acesta de lene extrema.

Cea mai importanta modificare adoptata, care vizeaza atributiile politice ale presedintelui, se refera la numirea premierului. Potrivit amendamentului depus de liberalul Tudor Chiuariu si votat de majoritatea USL, „Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat”. Forma actuala prevede doar ca presedintele numeste prim-ministrul “in urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. “

In acelasi sens, o alta mare modificare a atributiilor presedintelui se refera la numirea ministrilor propus de premier in caz de remaniere. Potrivit amendamentului adoptat de majoritatea USL, seful statului nu mai poate refuza un ministru propus de premier, la remaniere. In acelasi timp, ministrii vor beneficia de o imunitate sporita, astfel incat sa nu mai poata fi repetate cazuri gen Ritzi, Borbely, Atanasiu sau Chiuariu. Presedintele nu va mai putea cere urmarirea penala a unui membru din Guvern. Amendamentul formulat de UDMR, care a fost adoptat cu majoritate de voturi favorabile si cu o singura abtinere, prevede modificarea articolului 109, alin. 2 din Constitutie in urmatorul sens: „Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul aprobarii cererii de urmarire penala a membrilor Guvernului, primul-ministru va inainta Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o cerere motivata de suspendare din functie a acestora. Suspendarea din functie se va decide in sedinta comuna a celor doua Camere. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”. In forma actuala a Constitutiei, articolul in discutie prevedea ca: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

O alta modificare care reiese din amendamentul propus si adoptate se refera la suspendarea din functie a ministrului pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale. Astfel, odata pornita urmarirea penala in cazul unui ministru, decizia de suspendare din functie va reveni presedintilor celor doua Camere din Parlament, nu presedintelui tarii, ca in Constitutia actuala.

Pentru a se asigura ca nu vor mai exista initiative neplacute parlamentarilor, cum a fost referendumul prin care au fost aprobate de electorat reducerea numarului de parlamentari si parlamentul unicameral, membri comisiei au restrans dreptul sefului statului de a convoaca un referendum national, conditionandu-l de aprobarea parlamentului. Nu doar presedintele are nevoie de viza parlamentarilor, ci si electoratul. Majoritatea USL a adoptat amendamentul care spune ca „Art.90.- (1) Presedintele Romaniei sau un  numar de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai.(PSD)”.

Pe langa reducerea atributiilor prezidentiale pe plan intern, majoritatea USL din cadrul Comisiei pentru revizuirea Constitutiei au adoptat un amendament care limiteaza prezenta presedintelui la reuniunile UE. Astfel, potrivit amendamentului propus de PNL, „Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE”. Daca aceste amendamente se mentin si Constitutia in forma sa revizuita trece la referendum, noile prevederi se vor aplica incepand din data intrarii in vigoare a legii fundamentale. Cu alte cuvinte, aceste prevederi vor afecta atributiile presedintelui Traian Basescu pana la terminarea mandatului sau.

O alta modificare a Constitutiei adoptata luni si care vizeaza institutia prezidentiala stipuleaza ca mandatul presedintelui tarii este de 4 ani, fata de 5 ani cum este in prezent. Aceasta modificare a legii fundamentale se va aplica, insa, doar urmatorului presedinte ales, incepand de la momentul depunerii juramantului.

 

Basescu: „Revizuirea actuala a Constitutiei reprezinta un risc de blocare a statului”

Presedintele Traian Basescu a criticat, luni, la ceremonia depunerii juramantului de catre cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, procesul de revizuire a Constitutiei, care prezinta „un risc de blocare a statului”, si regionalizarea Romaniei, care, in varianta actuala, nu conduce decat la crearea unei „noi birocratii”.

Revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului”, a apreciat Traian Basescu, reafirmand ca „singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a fost legat de politica de simplificare a statului si de a raspunde la referendumul din 2009”.

Presedintele a aratat ca actualul proiect „incepe sa nu mai semene a lege a legilor pentru ca intra in detalii, iese din principiile generale ale unei constitutii” si „nu are decat rostul de a complica functionarea statului, de a se intra in detalii inutile”.

Acesta a subliniat ca o lege fundamentala „nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum” iar actualul proiect „nu inseamna simplificarea statului, ci complicarea lui”.

In replica la declaratiile presedintelui Basescu, presedintele Senatului si al Comisiei de revizuire a Constitutiei a declarat ca seful statului „vorbeste dupa ureche”.

„Presedintele, ca si oricare dintre noi, are evident dreptul la opinie, inclusiv asupra revizuirii. Din punctul meu de vedere a fost nepotrivit ca la aceasta ceremonie [nr. de la CCR] sa vorbeasca despre asa ceva. Nu imparatasesc opinia, nu e blocat statul cu nimic, dimpotriva.(…) Dintr-o asemenea atitutdine de 10 ani incoace facem astazi aceste clarificari in constitutie, ca sa nu mai lasam la bunul plac al viitorilor presedinti”, a declarat Antonescu.

„Dl Basescu pare sa ignore total capitole intregi referitoare la drepturi care s-au extins (…) Dl Basescu vorbeste in privinta asta dupa ureche, daca asta este modul de lucru al multor comentatori, nu este admisibil la un presedinte”, a mai spus Antonescu.

RELATED ARTICLES

6 COMENTARII

  1. …este de neconceput ca aceasta constitutie sa fie facuta de kakarau care este un foarte apropiat a securistului si cancerului Romaniei ,mister msfiot rege de bucuresti ,voiculescoooo !…..deci imaginati- va dragi romani cum v-a arata constitutia noastra !…..sper ca romanilor sa nu le ia dumnezeu mintile si ca acest profesoras care habar nu are de drept constitutional sa faca constitutia unei tari ca ROMANIA ….mai intai cine este acest ” pulica ” inconjurat numai de spagari si santajisti ca voiculescu si SRS…CINE este acest neica nimeni si cine drak a avut interes sa ni-l bage noua in fata si sa impuna legi tarii,cine este acest adormila care nu a dat dovada de nimik in tara asta decat „JOS BASESCU „,cine este domnilor papagalul asta care scoate romanii din sarite !…….cine este acest bat in kur care sta alaturi de presedintele nostru BASESCU la Cotroceni ?….poate-mi raspunde si mie un liberal iubitor de kakarila !?

  2. Nasule draga!
    Nu mai pune poze cu acest „ginditor” de trista existenta! iara mi-am scuipat monitorul!

  3. Intreaga clasa politica e o sleahta de infractori dispusi sa faca figuratie pentru caldurica, lux si bani fara munca. Serviciile si alte entitati conduc in liniste in spatele lor. Cacarau e un exemplu de ce ne asteapta dupa noua lor constitutie. Noi vom fi sclavii…

  4. Iata de ce MERITOCRATIA este absolut necesara!
    Cine poate fi de acors cu acesti mediocri sa ne scrie Constitutia?
    Romania NU este o tara democratica ci cleptocratica.

  5. Proiectul Constitutiei lui Antonescu – facut dupa chipul si asemanarea lui: UN FIGURANT !!!
    Doar a demonstrat in vara lui 2012… altceva decat bla bla bla si medalii la sportivi nu a facut, deci… UN FIGURANT.

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.