Pentru unii, interesul national este ca Republica Moldova sa fie integrata in spatiul occidental cat mai repede, iar pentru altii interesul national este ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania.
In ultimii ani, presedintele Traian Basescu a folosit prilejul scolilor de vara destinate romanilor din afara granitelor pentru declaratii privind Republica Moldova. Anul acesta n-a fost o exceptie. Totusi, presedintele n-a spus lucruri noi. El a repetat declaratii mai vechi, a nuantat alte afirmatii ale domniei sale. Chiar si asa, ultimele declaratii ale d-lui Basescu vin dupa vizita la Chisinau, dupa alte interviuri comentate, la randul lor, in fel si chip.
Avalansa de declaratii i-a facut pe multi comentatori de la Bucuresti si Chisinau sa vorbeasca despre contururile unui mare proiect unionist, al carui fir rosu ar trece prin viitoarea cetatenie moldoveneasca a d-lui Basescu si prin aducerea in fruntea proaspatului partid proprezidential a unui tanar politician care s-a nascut in Ucraina sovietica, sudul Basarabiei istorice. Pana si unii diplomati straini acreditati in cele doua capitale au inceput sa se intrebe serios despre existenta unui astfel de plan. Interesul acestora ar trebui sa puna pe ganduri atat Romania, cat si Republica Moldova.
Cu o agenda internationala atat de incarcata, plina de evenimente dramatice care se produc in diverse colturi ale lumii, cu o criza economica prelungita care genereaza tensiuni sociale, unele cancelarii ar putea sa nu mai aiba timp si energie pentru nuante, expediate de regula in subsolul depeselor diplomatice, si sa inteleaga ad litteram afirmatiile facute la Bucuresti sau Chisinau. Un pretext pentru amanarea sine die a semnarii documentelor ce vor fi parafate la Vilnius, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic, va fi oricand imbratisat de un guvern european, depasit de problemele pe care i le pune criza. Si astfel de guverne nu sunt putine. Din memoria institutionala a multor cancelarii n-a disparut cu totul tema „Romania, stat cripto-anexionist“.
Practic, aici se confrunta doua agende. Cea de politica interna romaneasca si cea europeana, a Republicii Moldova. Inca inainte ca Republica Moldova sa devina independenta, evolutiile politice de la Chisinau au fost utilizate electoral in Romania. Miza a crescut in ultimii ani cand, in conditiile scorului strans de la prezidentiale, orice vot a devenit foarte important. In ciuda traditionalei prezente scazute la vot, raportat la numarul celor care si-au redobandit cetatenia romana, in Republica Moldova se strang cateva mii de voturi. Cele mai multe voturi le aduna presedintele Basescu. E rezultatul atentiei constante acordate de presedinte Republicii Moldova. Urmatoarele doua exercitii electorale, europarlamentare si prezidentiale, vor mentine treaz interesul Bucurestiului pentru electoratul din stanga Prutului. Asta inseamna ca riscul unor scurtcircuite diplomatice, in 2013-2014, generate de diverse declaratii electorale, va ramane ridicat. Unii vor spune ca merita, ca orice vot adus este important. In logica electorala interna, poate ca au dreptate.
Insa interesul national ar trebui sa dicteze acum o abordare ceva mai rationala. Dar care-i interesul national? Daca pentru unii interesul national este ca Republica Moldova sa fie integrata in spatiul occidental cat mai repede, pentru altii interesul national este ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania. Insa un context favorabil unirii poate aparea doar in conditiile unei crize majore la Chisinau, care sa nu poata fi rezolvata decat prin renuntarea de catre elita politica moldoveneasca la statalitate, cum s-a intamplat in primavara 1918. Ceea ce este putin probabil sa se intample in viitorul previzibil.
Orice analiza in cheie realista pleaca de la axioma ca interesul national este ca Romania sa aiba un vecin prosper, stabil, predictibil la granita sa estica. Iar acest proiect e pe cale de a se realiza. Este sansa istorica a Chisinaului se a se apropia decisiv de Occident prin parafarea si semnarea cat mai curand a unor acorduri cu UE. Elita politica de la Chisinau, care multa vreme a manevrat intre Est si Vest, obtinand dividente si dintr-o parte, si din alta, pare decisa sa mearga spre Bruxelles. Este o ocazie istorica, pe care, insa, Republica Moldova o poate rata. Contextul este favorabil gratie faptului ca vecinul estic, Ucraina, se apropie atent, dar ferm, de UE. Bascularea spre Vest a Republicii Moldova, inainte de a fi un act de vointa politica la Chisinau, va fi un fapt de geografie politica, cum a fost si la 1918, cand independenta vremelnica a Ucrainei, combinata cu amenintarea haosului bolsevic, au impins Basarabia spre Occident.
In acest context tensionat, fluturarea proiectului unionist din ratiuni electorale interne pune sub semnul intrebarii soliditatea angajamentului Romaniei de sustinator al apropierii Republicii Moldova de UE. Reprezentanti ai clasei politice de la Bucuresti trebuie sa iasa din ambiguitatea in care se afla: pentru uz intern, mesaj unionist, pentru extern, pentru partenerii din UE si NATO – sustinerea integrarii europene, pentru urechile moldovenilor – mesaj in functie de interlocutor.
Continuarea acestor discursuri paralele va intretine confuzia si va genera si pe mai departe pagube. Bucurestiul consuma resurse financiare alimentand dezbateri pe teme identitare care divizeaza societatea din Republica Moldova. In felul acesta, risca sa ostilizeze o mare parte din elita politica de la Chisinau, care ar putea percepe Romania drept cea mai mare amenintare la adresa statalitatii Republicii Moldova. Ar fi o dovada de naivitate daca, la Bucuresti, cineva si-ar inchipui ca o intreaga elita moldoveneasca ar renunta la statalitate manata de sentimente si emotii. Sau ca o natiune civica moldoveneasca nu poate functiona fara aprobarea oficialilor romani. Mai mult decat atat, Bucurestiul isi va submina intreaga politica regionala daca prin declaratii neintelepte va alimenta suspiciunea ca are o agenda ascunsa, ca este un partener nesincer, impredictibil. Romania, aflata la marginea unei falii geopolitice, va deconta incapacitatea de a intelege contextul international, precum si situatia din fostul spatiu sovietic, atat la Bruxelles, la nivel de UE si NATO, slabindu-si puterea de a influenta deciziile care se iau acolo, cat si in relatiile bilaterale, la Washington, Londra si Berlin. Practic, Romania va deveni cel mai important aliat al celor care vor sa blocheze apropierea Republicii Moldova de Occident, un fel de „idiot util“ al celor care viseaza la Uniunea Euro-Asiatica.
Dl Presedinte a spus clar:
Daca vreti in Uniunea Europeana, cereti asta ca este momentul…
Mai clar de atat…