75E9CF04882241A6B1056104A48482B8.ashxIlie Nastase, primul lider ATP din istorie, a fost onorat – alaturi de ceilalti tenismeni care au ocupat prima pozitie in ierarhia mondiala, vineri seara, la gala „No. 1 Celebration” care s-a desfasurat la Waldorf Astoria in New York.
Din cei 25 de sportivi care au fost de-a lungul timpului numarul 1 mondial in clasamentul ATP, la eveniment au fost prezenti – alaturi de Ilie Nastase, John Newcombe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Mats Wilander, Stefan Edberg, Jim Courier, Marcelo Rios, Carlos Moya, Yevgeny Kafelnikov, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Juan Carlos Ferrero, Andy Roddick, Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovici.

Ilie Nastase, care a devenit primul lider ATP din istorie la 23 august 1973, a urcat primul pe scena fiind urmat de ceilalti sportivi. Cunoscut de-a lungul carierei sportive pentru spectacol, “Nasty” nu s-a dezmintit nici de aceasta data si a ingenuncheat pe scena in fata lui Bjorn Borg, John McEnroe, Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovici.

„A fost foarte dificil pentru mine, venind dintr-o tara in care tenisul nu era atat de popular. Cand intri pe teren ca un copil de mingi, cum am inceput eu, incerci din greu, dar nu se stie daca ajungi ceva. Toti acesti jucatori consacrati aveau deja participari la turnee de juniori, eu am iesit din Romania pentru prima data la varsta de 20 de ani si nu jucasem niciodata la un turneu international. Mi-au trebuit 4-5 ani sa-i ajung din urma pe jucatorii de la acea vreme si sa devin numarul unu”, a marturist Ilie Nastase in fata publicului prezent la eveniment.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”44346″]

Fostii campioni prezenti la eveniment nu au uitat sa-l omagieze pe Ilie Nastase testimonialele de pe covorul rosu, inainte de eveniment.

„Este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei si intotdeauna va ramane. Cand eram foarte tanar el m-a luat sub aripa lui ocrotitoare”, a declarat Bjorn Borg, detinator al titlului “numarul 1 mondial” in 1979 si in 1980.

„Ilie a fost unul dintre cei mai daruiti jucatori pe care i-am vazut, un adevarat artist pe teren si de asemenea un jucator care putea sa intre sub pielea adversarului, interesant de urmarit pentru multe motive. Am fost norocul sa iau masa cu el in cateva ocazii, este un povestitor extraordinar si o companie deosebita”, a spus si Jim Courier, fost numar 1 in 1992 si in 1993.

John McEnroe, cunoscut pentru temparamentul sau vulcanic de pe terenul de tenis, a tinut sa ii multumesca lui Nastase in aplauzele audientei: „In final vreau sa le multumesc acestor doi tipi, Jimmy Connors si Ilie Nastase, singurii care au fost mai nebuni decat mine”.

Nici campionii mai tineri nu l-au uitat pe Nastase in declaratiile lor.

„A avut o mare influenta, a fost carismatic si a deschis drumul pentru multi dintre noi, fiind primul jucator numarul unu mondial si ma bucur sa-l revad – este un personaj aparte”, a declarat Roger Federer.

Novak Djokovici, ultimul “number one” mondial, considera ca Ilie Nastase a scris istorie in tenis: „Ilie Nastase a scris istorie, si-a dedicat viata acestui sport si o arata din toata inima. Sunt foarte fericit sa fiu in aceeasi sala cu el si cu ceilalti campioni, in aceasta seara, este o ocazie unica”.

Nstase este descris in albumul omagial al ATP Heritage, tiparit special pentru eveniment drept „unul dintre personajele cele mai pitoresti si explozive pe care le-a dat tenisul vreodata”. „Miscandu-se pe teren ca un lichid, niciun jucator nu reusit ca el sa dea impresia ca racheta este o prelungire a bratului. Cand era bun, era foarte, foarte bun, cand ea rau…era «Nasty»”.

Evenimentul de la New York a fost o premiera de la infiintarea clasamentului mondial in 1973, cand Ilie Nastase devenea primul campion al sportului alb recunoscut astfel.

Dintre cei 25 de campioni  consemnati de-a lungul timpului in clasamentul ATP, de la eveniment au lipsit Pete Sampras, Andre Agassi, Patrick Raffter, Boris Becker, Marat Safin si Thomas Muster, care insa au fost prezenti prin imaginile video pregatite pentru festivitate.

Un moment special al serii i-a fost dedicat fostului presedinte al ATP, Brad Drewett, care a murit la inceputul acestui an si care a organizat gala „No. 1 Celebration”.

“A fost viziunea lui sa-i vada pe toti cei 25 de jucatori care au obtinut titlul de numarul 1 mondial pe aceeasi scena si sa le onoreze realizarile”, a declarat Mark Young, CEO ATP America.

3 COMENTARII

  1. Felicitari, domnule Ilie Nastase!
    Va multumim ca sunteti roman si un model demn de urmat in ceea ce a-ti muncit cu drag, sportului caruia i-ati dedicat viata!

  2. Bravo Iliuta! Iaca au trecut 40 de ani si NU a mai aparut unul ca tine! Si citi cacarai romani nu te-au criticat in toti acesti ani!

    Multa sanatate si fericire domnule Ilie Nastase!

Comentariile sunt închise.