UPDATE (18:06( Omul de afaceri Mihai Corbu a fost și el reținut în dosarul LPF, luni seară. Acesta deținea o firmă de la care Dumitru Dragomir a cerut, în anul 2011, găsirea unor persoane interesate să cumpere drepturile de televizare a unor meciuri din Liga 1. Firma a fost ulterior preluată de un alt om de afaceri, aflat și el la audieri la DNA.
UPDATE (17:00) Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a părăsit sediul Poliţiei Capitalei, fiind dus cu o maşină a poliţiei în arestul Direcţiei Cercetări Penale.
UPDATE (16:05) Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirof, a oferit primele declaratii dupa arestarea clientului sau.
„A fost retinut pentru 24 de ore. A venit cu niste acte, dar nu au fost nu au fost luate in considerare toate, le vom folosi in instanta. Cele trei capete de acuzare sunt: evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Este posibil ca in cursul acestei zile sa fie prezentat in fata instantei”, a spus Gingirof, conform Prosport.
UPDATE: Dumitru Dragomir a fost adus la audieri la sediul Poliției Capitalei, cu mandat de aducere. După mai bine de o oră de audieri, el a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a dat publicităţii un comunicat cu detalii din dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I.
Procurorii precizează, astfel, că în acest dosar s-a început urmărirea penală pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, LPF ar fi fost prejudiciată, la vânzarea drepturilor de televizare, prin faptul că tranzacţia a fost „intermediată” de mai multe firme, deşi ea s-a realizat, în realitate, fără acestea.
„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 – 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare. De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale”, arată PTB.
Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, şi alte şase persoane au fost aduse, luni, la Poliţia Capitalei, pentru audieri în acest dosar. Toţi cei şapte au fost ridicaţi şi aduşi la Poliţie în baza mandatelor emise în dosar.
Știrea publicată la ora 08:10
Percheziţii la sediul LPF și la locuinţa lui Dumitru Dragomir în dosarul privind televizarea unor meciuri. Surse judiciare: este vizat contractul dintre LPF și RCS&RDS
Anchetatorii au făcut percheziţii, în această dimineaţă, şi la locuinţa fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri, Dragomir confirmând informaţia şi afirmând că poliţiştii nu i-au spus ce căutau.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat că în acest dosar de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani au fost făcute percheziţii şi la locuinţa fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, suspectat că ar fi încasat un comision important în contextul vânzării drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I.
Dumitru Dragomir a confirmat informaţia, afirmând că anchetatorii nu i-au spus însă ce căutau. „Da, domne’, au fost dimineaţă, acum au plecat. Nu ştiu de unde erau, de la Poliţie, şi nici nu mi-au spus ce căutau”, a afirmat Dragomir. Întrebat dacă i s-a solicitat vreun document pe care îl avea la domiciliu, Dragomir a răspuns: „Mi-au cerut o gagică de 18 ani, dar n-am avut de unde să le dau”.
Mitică Dragomir, trezit din somn de polițiști și procurori
Luni dimineaţă, în jurul orei 7:00, poliţiştii au descins la 11 adrese din Bucureşti şi Ilfov, între care şi sediul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), fiind vizate şapte persoane suspectate de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.
„Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, face 11 percheziţii, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, şi pune în aplicare şapte mandate de aducere pe linia combaterii infracțiunilor de delapidare şi spălare de bani. Acţiunea Poliției Capitalei vizează persoane cercetate într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Din informaţiile obţinute până în acest moment, se pare că, în perioada 2011-2013, persoanele vizate ar fi săvârşit infracţiuni în legătură cu vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I de fotbal. Prejudiciul estimat este de 3 milioane de euro”, se precizează într-un comunicat remis Nașul TV de Poliția Capitalei.
În urma percheziţiilor ar urma să fie puse în aplicare şapte mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie audiate la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit unor surse din Poliţie, una dintre percheziţii are loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Percheziţiile sunt făcute de Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.
Ancheta vizează contractul dintre LPF și RCS&RDS
Surse din cadrul anchetatorilor au precizat (pentru Mediafax) ca in acest caz cei implicati sunt acuzati de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Dumitru Dragomir ar fi incasat un comision important pentru a vinde intr-o anumita directie mai multe optiuni din drepturile tv pentru sezoanele 2011-2013. Astfel, Dragomir ar fi fost „premiat” cu aproximativ 2,5 milioane de euro de catre RCS&RDS, firma care detine (pana la finalul sezonului in curs) sapte optiuni din drepturile tv. 2,2 milioane de euro din drepturile tv (reprezentand comisionul de 5% din drepturile tv) au ajuns in conturile Capital Properties, o firma de imobiliare care avea doar doi angajati. „O sa urmarim unde se duce acest comision, prin offshore-uri prin Cipru sau prin Insulele Cayman. Pe unde vor circula ca sa ii ia Mitica”, a precizat la acel moment Gigi Becali.
Percheziţiile din această dimineaţă s-au făcut la domiciliul lui Dumitru Dragomir, la LPF, dar şi la sediul firmei „Capital Properties”, deţinută de Mihai Corbu. Surse din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat că percheziţiile nu se fac la sediile RCS sau Digi. Prin intermediul societăţii „Capital Properties”, LPF a negociat contractul cu RCS&RDS. Într-un interviu acordat chiar de Mihai Corbu, acesta a dezvăluit că societatea sa a fost recomandată LPF-ului chiar de către persoana mandatată să poarte negocierile din partea RCS&RDS, Adrian Tarău, un apropiat al patronului RCS&RDS, Zoltan Tesari. Implicarea cu succes în negocierea transmisiilor meciurilor de fotbal din Liga 1 l-a propulsat apoi pe Mihai Corbu în funcţia de director pe România şi Ungaria al firmei de distribuţie a combustibililor LukOil. În prezent, Corbu este administrator reprezentanţei concernului rus Gazprom, Niş Petrom.
Initial, LPF vanduse doar trei pachete
Liga Profesionista de Fotbal a vandut la prima licitatie din 2011 doar trei pachete catre: Digisport (pachetul 1 – 13.200.000 de euro plus TVA), Dolce Sport (pachetul 2 – 12.900.000 de euro plus TVA) si Antena 1 (pachetul 3 – 10.500.000 de euro plus TVA). Ulterior, RCS&RDS a achizitionat ultimele sase pachete din drepturile tv ale Ligii 1 la fotbal, operatorul de cablu platind 55,8 milioane de euro, cu TVA cu tot.
Are un loc rezervat langa poponel.