Vicepremierul Liviu Dragnea propune modificarea legii administraţiei publice locale, astfel încât primarul sau preşedintele de Consiliu Judeţean să nu mai poată fi anchetaţi pentru documentele semnate. Potrivit draftului conceput de Dragnea, dacă un document are semnătura funcţionarilor primăriei sau ai CJ, aceştia trebuie traşi la răspundere şi nu şeful instituţiei. Vicepremierul susţine că anul acesta se va modifica şi legea prefectului, pentru ca aceştia să fie membrii ai partidelor şi nu apolitici. În privinţa descentralizării, social-democratul afirmă că aceasta se va realiza în acest an.
Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a anunţat că la Guvern se lucrează la un pachet pe zona administraţiei locale, care să cuprindă modificări la legea prefectului, legea administraţiei publice locale, legea finanţelor publice locale, legea privind funcţionarii publici, statutul aleşilor locali, legea incompatibilităţilor şi cel privind descentralizarea. Astfel, Dragnea a vorbit de faptul că procesul de descentralizare s-ar putea finaliza până în 2015, iar în privinţa prefectului acesta ar urma să fie politic şi nu apolitic cum este considerat în prezent.
Teme:
despre moţiunea PDL pe descentralizare: m-a întristat că au fost doar cinci parlamentari de la PDL în sală
despre descentralizare: Sunt două variante de lucru: o variantă o reprezintă tot promovarea unui proiect unic de lege, care să cuprindă descentralizarea pe toate domeniile sau un proiect de lege pentru fiecare sector în parte
descentralizarea Poliţiei: A fost o manipulare profesionistă şi ministru Stroe a fost manipulat
despre prefect: Dacă este reprezentantul Guvernului, care este guvern politic, poate discutăm să fie reprezentantul politic al Guvernului
legea administraţiei publice locale: Dacă funcţionarii publici care vin la serviciu şi au dat concurs pe anumite domenii de specialitate trebuie să îşi asume şi răspunderea. Dacă toate structurile din primărie îi spun că este în regulă, atunci de ce trebuie să răspundă primarul?
incompatibilităţi: Cum să fie incompatibilitate, pentru că ei merg acolo să apere interesele comunităţii? Trebuie să avem o discuţie serioasă cu ANI
INTERVIUL INTEGRAL CU VICEPREMIERUL LIVIU DRAGNEA, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE
Gândul: V-a uimit faptul că la finalul dezbaterilor asupra moţiunii simple asupra descentralizării în sală mai erau doar 23 de parlamentari?
Liviu Dragnea: M-a întristat, nu m-a uimit. În primul rând, mă aşteptam să fie prezenţi toţi cei 51 de parlamentari care au semnat moţiunea. Nu au fost decât zece, la un moment dat rămăseseră doar cinci. Când am încheiat dezbaterile mai erau 23 de parlamentari în sală. Până la urmă că am fost 23 la final, că puteam să fim câteva sute, subiectul este important. Eu muncesc în continuare la acest proiect, să creez un cadru mult mai larg de dezbatere şi i-am rugat să participe la aceste dezbateri. Dacă au fost interesaţi numai de declaraţii publice, ca să le folosească pentru inventarul propriu de acţiuni în Parlament pentru a le folosi în campania electorală sau sunt interesaţi şi de dezbaterea pe fond a procesului de reformă administrativă.
Vom vedea dacă vor participa la dezbaterile care nu sunt televizate, vor fi dezbateri în grupurile de lucru, tehnice, unde se lucrează zi, noapte. Voi organiza mai multe întâlniri, nu toate în Bucureşti, unde se va sta o zi, două, trei, uneori până noapte târziu, cu cei care sunt interesaţi. Dacă au idei pot fi puse în practică, dar nu precondiţii, acestea sunt condiţiile mele dacă nu le acceptaţi, nu discutăm.
Cât timp ar urma să aveţi aceste dezbateri?
Liviu Dragnea: O să avem o discuţie în guvern, o să am o discuţie cu primul-ministru. Sunt două variante de lucru: o variantă o reprezintă tot promovarea unui proiect unic de lege, care să cuprindă descentralizarea pe toate domeniile sau un proiect de lege pentru fiecare sector în parte. Un proiect de lege pentru Sănătate pe care să-l facem împreună cu Ministerul Sănătăţii, Educaţie, Mediu şamd. În funcţie de decizie politică pe care o vom lua, vom organiza şi aceste dezbateri.
Dacă decizia este pentru fiecare sector în parte, acestea ar urma să intre în vigoare concomitent?
Liviu Dragnea: Ele trebuie să intre în vigoare concomitent. Eu practic susţin tot un proiect de lege pentru că este important ca descentralizarea să fie un tot unitar, dacă îmi este permis să folosesc expresia aceasta. Nu poţi să adopţi un proiect de lege pentru două sectoare, iar trei proiecte de legi nu se adoptă. Intri cu un proiect de lege care să cuprindă tot. De asemenea, noi suntem avansaţi, am finalizat forma draftului de modificări la legile celelalte administraţie, finanţe publice locale, legea prefectului, funcţionarii publici, statutul aleşilor locali şi o să le pun şi pe acestea în dezbatere împreună cu descentralizarea.
Va fi un pachet pe zona administraţiei publice locale?
Liviu Dragnea: Exact. Sper să reuşim anul acesta, fiind un an destul de greu, cu două rânduri de alegeri, cu parlamentarii care vor fi şi ei implicaţi în cele două rânduri de campanii electorale. Nici nu ştiu dacă după 1 Mai vor mai fi dezbateri în Parlament. Habar nu am ce program are Parlamentul. Sunt şi Sărbătorile de Paşte, apoi vine vacanţa de 1 Mai, dar la minister nu avem vacanţă. Eu la minister o să organizez aceste întâlniri de lucru, vor veni şi aleşii locali, vom continua să lucrăm cu experţii cu care am lucrat şi până acum. Sper să reuşim să ducem la capăt acest proiect.
Articol complet pe Gandul.info