Jurnalista de investigații, Ondine Ghergut, prezintă prin intermediul unei retele de socializare principalele motive pentru care procurorii DNA au inceput deschiderea de noi dosare în cadrul ministerelor Educației, Comunicațiilor și Internelor dar și în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
”DOSAR MARE la DNA! Vizate sun ministerele EDUCAȚIEI, COMUNICAȚIILOR, INTERNELOR si Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Faptele ptr care s-a început urmărirea penală „in rem” : trafic influentă, luare si dare mită, abuz în serviciu!
Explicatii trebuie sa dea TOȚI miniștri de la Comunicatii, Interne, Educație și responsabilii SGG din perioada 2001-2013
Mita ( comisioanele) ar fi fost echivalentul a 5,4 milioane de euro, data in 2004!
Sesizarea DNA a fost făcută de PONTA, cu un raport al corpului său de control, care viza doar mandatul lui Daniel Funeriu de ministru al Educatiei, exercitat intre 2010-2011. Era un act aditional făcut la un contract cadru din 2001, încheiat insă de Ministerul Comunicatiilo,r la cererea Min Educatiei ( care nu era titular, ci doar utilizator)!
Prima sesizare datează, insă, din 2005, făcută de fostul ministru PD al Educației, Mircea Miclea, care a reclamat umflarea prețurilor la contractele de achizitionare a softurilor, calculatoarelor ptr scoli.
Atunci, Miclea ar fi reclamat un contract cadru de achiziționare a licentelor care s-a făcut printr-o hotărâre de Guvern semnată în 2004 de către premierul de atunci ADRIAN NĂSTASE, de secretarul general EUGEN BEJINARIU, de ministrul Finantelor, MIhai Tănăsescu, spun unele surse judiciare.
Ioan MORARU, secretarul general al Guvernului,a fost audiat azi la DNA in dosarul constituit in urma unui raport al corpului de control al premierului legat de servere achizitionate de Min. Educatiei.
Ieri a fost audiat EUGEN BEJINARIU, fost secretar general al GUVERNULUI NĂSTASE.
Desi raportul premierului viza doar mandatul ministrului Daniel FUNERIU, insă procurorii DNA au constatat faptul că juridic, contractul cadru era din 2001, așa că au extins cercetarile față de toate contractele de achizitii în domeniul IT nu numai de la Educatie, ci si de la Ministerul Comunicațiilor si Ministerul de INTERNE din perioada 2001-2013.
Va fi un DOSAR bombă! Numai să nu se fi prescris faptele ptr ca inselăciunea cu consecinte deosebit de grave, pedepsită cu 20 de ani, a dispărut din Codul Penal, iar abuzul în serviciu este blând pedepsit!
E vorba si de mită asa ca unele fapte se prescriu in 15 ani. Cele din 2001 se prescriu in 2016! Instrumentarea dosarului va fi făcută pentru recuperarea prejudiciului.
Comunicatul INTREG al DNA, în care sunt date doar informatii preliminarii
Procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări în cauza penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului – Ministru din data de 21.05.2013.
Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ.
În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu , cercetările fiind efectuate sub aspectul:
– închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural;
– determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile(contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009);
– determinării dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe al MECTS pentru şcoli;
– achiziţiei de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi sisteme de operare Windows Server destinate unităţilor de învăţământ corespunzător necesarului de licenţe;
– identificării persoanelor implicate şi a modului în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuraţiei hardware a staţiilor de lucru şi serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V şi Rural și fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziţiei din 2009.”