AcasăActualitateCupru Min nu se mai privatizeaza, negocierile au esuat

Cupru Min nu se mai privatizeaza, negocierile au esuat

UPDATE: Privatizarea Cupru Min a esuat dupa ce compania Roman Copper nu a acceptat conditiile reprezentantilor romani. Compania a refuzat sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro garantii de mediu si sa achite cei 200,7 milioane de euro datorati statului roman, in termen de 30 de zile de la obtinerea avizului.

Premierul  Mihai Razvan Ungureanu isi exprima, vineri seara,  incredea ca negocierile se vor incheia in favoarea partii romane, fiind prima companie care s-ar fi privatizat fara comision.

 

Negocierile Cupru Min se prelungesc, statul roman pune conditii

Negocierile dintre statul roman si investitori s-au prelungit, reprezentantii statului dorind sa se asigure ca investitiile de mediu vor fi facute, prin urmare au cerut companiei private sa deschida un cont escrow in care sa depuna o suma mai mare de 10 milioane de euro.

Ministerul Economiei a precizat, vineri, ca in privatizarea Cupru Min statul a vandut compania care are autorizatie de exploatare si nu zacamnitele de cupru din zona.

“Raportul de evaluare a societatii nu a tinut cont de valoarea de piata a zacamantului potential exploatabil de la Rosia Poieni deoarece zacamantul de minereu cuprifer nu a facut parte din privatizarea Cupru Min. Evaluarea s-a referit strict la activele societatii, la cota sa de piata, inclusiv licenta de exploatare a respectivului zacamant, care mai este valabila inca 7 ani. Conform legii minelor, zacamintele de minereuri nu pot fi instrainate”, comunica Ministerul Economiei.

Contractul de privatizare Cupru Min a starnit, in ultimele zile, numeroase reactii negative, statul fiind acuzat ca vinde zacamintele tarii companiilor private, in loc sa le exploateze pentru interesul tarii.

Valoarea totala a zacamantului de cupru de la Rosia Poieni a fost estimata la suma de 13-14 miliarde de euro, insa profitul nu este egal cu valoarea zacamantului, din suma se mai scad cheltuielile de exploatare si de procesare. Din totalul de 750 de milioane de tone de minereu, numai 75% pot fi recuperate.

“Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat”, a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei.

Romania nu are tehnologia necesara pentru a procesa zacamantul de cupru si a-l transforma in metal, ci doar in concentrat care se vinde la un pret scazut si, dupa cum sustin reprezentantii ministerului, total neprofitabil. Sorin Gaman subliniaza ca “metalurgia romaneasca este moarta”, cea mai buna solutie fiind privatizare companiei. Prin aceasta decizie,Romaniaisi mai sterge inca o companie din portofoliul si asa modest si scapa de grijile pe care le-ar fi adus valorificarea zacamintelor de cupru din Rosia Poieni.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

24 COMENTARII

  1. Nu mai zice cretinul de Ponta ca MRU a dat banii de la Cupru Min primarilor PDL? Ce ordinar este criminalul asta…

    • Chiar stii ce spui? Banii de la Cupru Min inca nu s-au incasat , deci ce bani a dat ????

  2. Problemele de mediu sunt esentiale si desi pare poate ca este conspirationist(rau fac teoriilr conspirationiste caci ne aduc in situatia ciobanului care minte strigand „Lupul” si cand ala vine cu adevarat, nimeni nu-l mai crede ) dar cred ca pe bloguri inafara de amatori buni la toate ca astia din pacate populeaza aceasta fauna internautica sa mai citeasca si specialisti profesionisti reali pe domeniile lor altele decat gazetaria, cred ca merita sa transcriu aceste informatii primite:

    METODA FRACTIONARII HIDRAULICE
    Acesta sa fie inceputul sfarsitului, acela prezis ca ne autodistrugem ?

    METODA FRACŢIONĂRII HIDRAULICE care din filmul de mai jos pe care l-am
    vazut in intregime este o metoda CRIMINALA DELIBERAT REALIZATA.
    Poate daca il veti difuza si voi mai departe si o parte macar sa il vada se va face ceva ccum in al 12-lea ceas cit inca nu e prea tirziu.
    >>Video: „GASLAND” – OTRĂVIREA VOITĂ A APEI
    Un documentar despre METODA FRACŢIONĂRII HIDRAULICE
    Motivând exploatarea gazului, vor de fapt să distrugă pânza freatică?

    Video la :
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iLal7aUqZRM

    >>(apăsaţi pe butonul CC pentru a activa subtitrarea în limba română)

    America e distrusa. SUA este impanzita de sonde de gaz prin fractionare hidraulica.
    Localitati parasite, sonde si instalatii peste tot, pe pamanturile
    oamenilor, in spatele curtilor, cimitirelor, oraselor.
    Se imprastie gaze otravitoare peste tot. Oameni bolnavi cu probleme neurologice de la chimicalele volatile folosite in procesul de extragere.
    Apa otravita si toxica. Panzele freatice contaminate, rauri contaminate, pamanturi otravite, aer ucigator cu miros de iad.
    Oamenii au incercat sa filtreze totusi aceasta apa care nu e buna nici de spalat. N-au reusit nici cu cele mai performante instalatii. Chimicalele au topit membranele de la filtre.
    Cate o sonda pe km patrat. toata America ce impanzita. New Yorkul risca sa ramana fara apa.
    Garda de mediu din Sua a ramas fara fonduri in urma acestui documentar.
    Strategia corporatiilor este sa se miste rapid, fulger. Iar daca cineva vine cu obiectii sau cu acuze ca e poluare si apa este otravita, corporatia cere sa fie actionata in instanta si sa se prezinte dovezi din partea celor ce reclama. Adica un fel de vanare de vant. Si daca unltimul om va sta in fata lor trec peste el si sondeaza mai departe.
    Procesul de extractie este laborios si cere o logistica formidabila. Sute de camioane fac un dute vino continuu. Se consuma resurse multe si se obtine nu mai mult de o „butelie de gaz”.
    Aparent este o goana dupa resurse. Dar de fapt este lucrarea satanei de a parjoli pamantul.
    Oameni ff bolnavi, animale care-si pierd parul, orase si localitati parasite, oameni tratati cu dispret si ironie…America anului 2010. Astazi este si mai rau si este pe cale sa se intample si la noi in Romania in 3 zone la inceput. Barlad-Vaslui, Dobrogea, Bihor, adica zonele cu cele mai mari panze de ape freatice de adancime care vor fi spurcate.
    Ca daca stirile sunt adevarate, astia se vor apuca de treaba rapid si in timp ce noi borborosim pe aici, astia ne-au si otravit.
    Corporatiile au experienta si un PR fenomenal. E greu sa le stai impotriva daca si-au inceput treaba.
    Asa ca sa traducem acest documentar si sa-l imprastiem rapid.
    Polonezii l-au tradus deja căci şi ei sunt luaţi în vizor.
    Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:
    >>BARLAD (VASLUI)
    >>Voivozi (Bihor)
    >>Tria (Bihor)
    >>Baile Felix (Bihor)
    >>Tulca (Bihor)
    >>Adea (Arad)
    >>Curtici (Arad)
    >>Periam (Timis)
    >>Biled (Timis)
    >>Paulis (Timis)
    >>Parta (Timis)
    >>Buzias (Timis)
    >>Crai (Timis)
    >>Macin (Tulcea)
    >>Babadag (Tulcea)
    >>Capidava (Constanta)
    >>Eforie (Constanta)
    >>Costinesti (Constanta)
    >>Vama Veche (Constanta)
    >>Adamclisi (Constanta)
    >>
    >>Cititi va rog si:
    >>§ CHEVRON (Rockefeller) vor incepe exploatarea GAZULUI DE SIST DIN ROMANIA, prin metoda fractionarii hidraulice. Ne iau gazul si ne ofera cutremure si poluare .
    >>§ Dupa carbunele din Kosovo. SOROS pune mana si pe gazul de sist din Polonia
    >

    • UPDASTE:

      Un amic de pe bloguri imi spune: Iată ce vor OTRĂVI:Debit enorm de apă din pământA fost stabilită în detaliu harta structurală care prezintă apele subterane din această zonă, la studiu participând specialişti ai Universităţii din Bucureşti. S-a constatat că aceste ape ocupă, în subteran, întreaga Dobroge de Sud, principala lor sursă aflându-se în Podişul Prebalcanic. Direcţia de curgere a apelor este de la Sud spre Nord, cu inflexiuni de la Vest spre Est, în dreptul oraşului Constanţa. „Captările de apă s-au făcut din cele trei acvifere, suprapuse, din subsolul Dobrogei. Debitul este enorm”, adaugă cercetătoarea Diana Perşa. Potenţialul celor trei acvifere totalizează, aşa cum precizează inginerul Nicolae Pitu, un debit între 9.000 şi 10.000 de litri de apă pe secundă. Toate forajele de până acum au însă o capacitate de până la 7.000 de litri pe secundă, dar capacitatea medie anuală de exploatare este de numai 5.000 de litri pe secundă.„Apa fosilă”Cu siguranţă că cel mai spectaculos rezultat al studiilor este vechimea apelor subterane, mai ales a celor din acviferul de mare adâncime al Dobrogei. Aţi văzut cât de repede curg râurile de suprafaţă. Mişcarea apelor subterane e cu totul alta, explică inginerul Nicolae Pitu, viteza lor depinzând de permeabilitatea rocilor. Pentru stabilirea vechimii apelor acumulate în subteran s-au folosit anumiţi izotopi, precum deuteriu, tritiu şi carbon-14. „S-a constatat că această apă are o vechime de 23.000 de ani”, arată expertul cât de lung este circuitul în acest acvifer de mare adâncime. „Noi bem aici, în judeţul Constanţa, apă fosilă”, surâde inginerul Pitu. Cât priveşte direcţia de deplasare a apelor subterane, s-au folosit trasori izotopici pentru clarificarea acestei probleme. S-a descoperit că acviferul care provine din Podişul Prebalcanic se prelun-geşte şi spre Nord-Est, pe sub fluviul Dunărea, până în sudul Bărăganului. S-au efectuat foraje în apropiere de Călăraşi – la 500 de metri adâncime, şi lângă Giurgiu – la 200 de metri. S-a mai descoperit că şi în apropiere de Bucureşti este un acvifer, însă termal. Nu este vorba aici de apă potabilă. Se vorbeşte de mai mulţi ani despre izvoarele termale din nordul Capitalei, aflate totuşi la adâncime foarte mare, de 2.000 de metri. Ape mineralizate, sulfuroase, hipotermale au fost identificate şi în apropierea litoralului românesc, între Eforie şi Mangalia, acolo fiind folosite în tratamentele balneare. RESURSE Comoara din „seiful” Terrei . Volumul apelor subterane se măsoară, la nivelul întregii planete, în milioane de kilometri cubi. Am descoperit câteva date într-un material intitulat „Prolog la hidrogeologia generală”, întocmit de profesorul Daniel Scrădeanu, de la Departamentul de Inginerie Geologică al Universităţii din Bucureşti. La adâncimea de 2.000 de metri, de pildă, volumul estimat este de 24 de milioane de kilometri cubi. Putem să coborâm şi la 5.000 de metri adâncime, unde cantitatea totală de apă atinge 60 de milioane de kilometri cubi. Oamenii de pe întreaga planetă folosesc totuşi numai 0,63% din tot acest volum, conform datelor UNESCO.
      http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/legenda-fluviului-subteran-de-sub-dobrogea-articol-integral-252520-pagina1.html

  3. Directorii din Ministerul Economiei care au demarat acest proces de privatizare ar trebui anchetati. De asemenea ar trebui analizat si contractul cu firma de evaluare din Alba Iulia. In plus trebuie facut inventarul deseurilor solide existente si dupa un Studiu de Fezabilitate actualizat sa se ia o hotarare.

  4. Astept revigorarea Cuprumin exact dupa declaratia lui Ponta, dupa alegeri si imbogatirea Romaniei din cupru, energie si fara gaze de sist, ca de ce sa fim independeti fata de Rusia? Si mai astept ca fraierii care au luptat din greu pentru asta sa ridice statuie marii privatizari a resurselor cu ajutorul rusilor, prietenii USL. Poate asa va treziti la realitate.

    • Alexa, las-o cum a cazut. Echipa de negociatori nu a cerut decat o garantie in bani care sa le dovedeasca buna credinta si sa desecretizeze contractul. E adevarat, in conditiile cand reprezentantul statului este un fost sef de servicii secrete, tendinta este sa se faca totul pe ascuns, sub acoperire, in secret.
      Nu a tinut de data asta, nu va tine nici data viitoare. Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa scapam de hoti si coruptie.

    • aa!nu te astepti sa curga belsugul?nici noi!dar…recastigarea romaniei ,ar putea incepe…boursiers!

  5. Redactio ! Adminule !

    Va jucati cu postarile, le transcrieti de la un titlu la altu’ ? Pai e frumos !?

    Una era pariul pe care il propunem ieri pe la ora 21 si alta e s-o spui acum, dupa 12 ore !!

  6. In sfarsit am dat peste niste date:
    „exista o evaluare in studiile de fezabilitate a un miliard de tone de minereu. Exista si alte metale. S-a vehiculat acest lucru, aur si argint, undeva la 50 de grame de argint pe tona si 2 grame, 2,5 grame de aur.”
    Ce ar trebui sa mai stiu pentru transparenta:
    – capacitatea de prelucrare a CupruMIn, ca sa stiu cat minereu pot sa prelucrez intr-un orizont de timp bine definit: sa zicem in urmatorii 20 de ani.
    – compozitia chimica a minereului de cupru: CU%, Zn%, Pb%, S%, As%, Sb%. Pentru ca sa stabilesc valoarea unitara a unei tone de minereu. Abia atunci va fi transparenta totala. Pana atunci abureli care vor fi atacate. Firme de apartament care fac evaluari dupa ureche. Si privatizari pe 1 leu.

  7. Out of topic, dar vazand ca au inceput in media comentarii care de care mai departe de obiect si mai “corecte politic”, dau sursa, materia prima, adica traducerea in romana a pamfletului lui Gunter Grass, premiu Nobel pentru literatura, dar si un fel de fost pionier hitlerist(hitler jugend) in frageda sa tinerete.
    Asadar textul cu pricina azi foarte atacat pe plan mondial:

    Ceea ce trebuie spus

    De ce tac, de ce ascund de prea mult timp
    ceea ce este evident şi-a fost
    exersat în simulări la capătul cărora suntem,
    ca supravieţuitori, cel mult o notă de subsol.
    Este dreptul pretins de a da prima lovitură
    care ar putea şterge de pe faţa pământului
    poporul iranian asuprit de un tip tare-n gură
    şi pus să jubileze în mod organizat.
    Pentru că în sfera sa de influenţă
    se bănuieşte construirea unei bombe atomice.
    Dar de ce îmi interzic mie însumi
    să spun numele acelei alte ţări
    în care de ani de zile, sub mantia tăcerii,
    există un potenţial nuclear
    aflat în afara oricărui control?
    Trecerea sub tăcere a acestui fapt
    căruia tăcerea mea i s-a subordonat
    o simt ca pe o minciună apăsătoare
    şi o constrângere a cărei încălcare
    stă sub ameninţarea cu pedeapsa:
    verdictul „antisemitism” este de uz curent.
    Acum însă, când ţara mea,
    ale cărei foarte proprii crime
    fără egal
    sunt aduse iar şi iar în discuţie,
    declară în cel mai pur scop comercial, cu uşurinţă,
    că drept „reparaţie”
    va livra Israelului un alt submarin
    a cărui specialitate va fi să trimită
    focoase atotdistrugătoare acolo unde existenţa
    unei singure bombe atomice este nedovedită,
    dar frica este folosită drept dovadă,
    spun ceea ce trebuie spus.
    Dar de ce am tăcut până acum?
    Pentru că mi s-a părut că originea mea
    pătată de un stigmat ce nu poate fi lepădat nicicând
    îmi interzice să oblig ţara Israel
    de care sunt şi vreau să rămân legat
    să audă acest adevăr.
    De ce spun abia acum,
    îmbătrânit, cu ultima cerneală:
    puterea atomică Israel pune-n pericol
    pacea mondială oricum atât de şubredă?
    Pentru că trebuie să fie spus
    ceea ce mâine ar putea fi prea târziu:
    şi pentru că noi – ca nemţi, deja destul de împovăraţi –
    am putea deveni furnizorii unei crime
    previzibile, drept care complicitatea noastră
    nu ar putea fi achitată
    prin scuzele obişnuite.
    Şi recunosc: nu mai tac
    pentru că sunt sătul de ipocrizia Vestului;
    de asemenea, sper că mulţi
    se vor elibera de tăcere,
    şi vor cere promotorului pericolului recognoscibil
    să renunţe la violenţă
    şi vor cere, totodată,
    ca guvernele ambelor ţări să permită
    un control liber şi permanent
    al potenţialului atomic israelian
    şi a facilităţilor nucleare iraniene
    de către o instanţă internaţională.
    Doar astfel israelienii şi palestinienii
    şi mai mult de atât, toţi oamenii
    care trăiesc unul lângă altul, învrăjbiţi
    în această regiune aflată sub ocupaţia nebuniei,
    vor putea fi ajutaţi –
    şi noi, la urma urmei, odată cu ei.

    • Nu te bucura prematur. Va demisiona in noiembrie. Eu personal il admir, fie ca isi tine cuvantul fie ca e doar o manevra.
      „Stimate domnule Presedinte,
      Imi este cunoscut faptul ca in cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfasoara Congresul Extraordinar al partidului pe care il conduceti.
      Consecvent ideii de respectare a votului electoratului si principiilor Constitutiei imi permit sa va reamintesc faptul ca prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral si maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat si in cadrul consultarilor care au avut loc la Palatul Cotroceni in data de 6 februarie 2012.
      Din pacate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constitutiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a ramas pana astazi fara un raspuns oficial din partea partidului dumneavoastra.
      Avand in vedere credinta mea ca organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate in deciziile importante pentru tara, va adresez rugamintea respectoasa de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care il conduceti urmatoarele propuneri avand ca obiectiv respectarea votului romanilor:
      1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastra la procesul de revizuire a Constitutiei pentru punerea acesteia in acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);
      2. Revizuirea ar trebui sa includa si reducerea mandatului Presedintelui Romaniei la 4 ani astfel incat alegerile parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare simultan;
      3. Lucrarile pentru adoptarea legii de revizuire a Constitutiei ar trebui sa se desfasoare astfel incat legea de revizuire a Constitutiei sa fie supusa referendumului cu ocazia alegerilor locale.
      In cazul in care veti accepta revizuirea Constitutiei asa cum ea a fost ceruta prin referendumul din noiembrie 2009, dar si propunerea mea de reducere a mandatului presedintelui la 4 ani, va garantez ca in timp util voi demisiona din functia de presedinte al Romaniei, astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale.
      Consider ca o astfel de abordare este in masura a da oamenilor politici ocazia sa respecte inscrisul constitutional de la art. 2 din Constitutia Romaniei care precizeaza dreptul de exercitare a suveranitatii nationale a poporului roman prin referendum.
      In acelasi timp, apreciez ca revenirea la mandatul de 4 ani pentru Presedintele Romaniei este necesara in perspectiva consolidarii deplinei democratii”.

      • eu,nu-l mai admir,personal.miscarea e totusi corecta.dupa care dialogul,romanilor,s-ar putea relua…

    • Fara a intelege nimic despre ce ar fi zis Base, Chinezu a inceput iar sa hahaie („hi,hi..”). Cred ca rade de fapt de ce peroreaza. Si vad ca are multe necunoscute, nimic nu-i este clar…cred ca e cam depasit, desigur ca da, parerea insa si-o da (nu pe a sa, ci pe a celor de la televizor; daca asa a auzit acolo-pe ANTENE-e litera de lege sa ne-o infiga aici si noua).

      • andreea,

        cu scuzele meritate pentru interpelarile din … greseala, trebuie sa iti marturisesc ca nu stiu ce-i un IR.

        in privinta expertizei, da-mi voie sa cred ca a fost una de doi bani daca nu cumva penal de rauintentionata.

        m-am saturat de aburelile cum ca
        – nu s-a dat si rezervele ci doar firma
        – ca zacamintele nu pot fi instrainate prin lege (inteleg ca nici la Petrom n-am pierdut nimic?)
        – ca profitul nu poate fi estimat

        ce sa mai zic de faptul ca ieri la radio MRU habar nu avea de nivelul redeventelor

        in concluzie, pare o hotie pe fata prezentata cu aroganta. trist

        • Scuze, nu IR, IT si glumeam desigur; desi in 1995 aveam ceva care cupla datele din teren cu o mini-analiza economica.
          Da si eu cred ca expertiza a fost de mantuiala. Am vazut firma de evaluare din Alba Iulia care a facut o reevaluare. In ceea ce priveste namolurile aurifere, teoretic acestea isi maresc valoarea in situatia in care apa este eliminata in mod natural intr-o perioada lunga de timp. Toate sunt abureli de presa, insa nici presa nu are experti asa ca se transforma intr-o hotie sau nepasare pe fata. In plus s-ar putea ca namolurile aurifere de care ma cramponez eu sa fi plecat de mult din tara, aceasta fiind activitatea CupruMin. In fine din fotoliul de puf nu pot sa fac decat speculatii. Mi-ar trebui dosarul tranzactiilor societatii si analize calitative (de compozitie) ca sa estimez o valoare si un profit.

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.