Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a vorbit despre intelegerea pe care taranistii au facut-o cu PDL pentru realizarea Miscarii Populare. Intr-un interviu publicat de Ziare.com, liderul PNTCD a mentionat faptul ca, in trecut, au existat si alte propuneri din partea mai multor partide, insa nicio formatiune politica nu a tratat PNTCD ca pe un partener alaturi de care sa mearga la guvernare.
Cititi mai jos interviul acordat de presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, pentru Ziare.com:
“Unde se afla, la ora actuala, in sondaje, PNTCD?
PNTCD nu a realizat sondaje in ultimii ani. Din motive financiare, nu am reusit sa realizam sondaje, insa eu cred ca PNTCD a crescut in ultimul timp – sansele electorale au crescut. Este o chestiune de context politic favorabil.
A fost curtat PNTCD in ultimul timp de partide mari? Ce ne puteti spune despre o eventuala intrare in Miscarea Populara?
Sigur ca da. PNTCD a fost tot timpul curtat de partidele asa-zis mari. Dar mai totdeauna, pentru a fi folosit si nu intr-un mod corect de a realiza parteneriate asa cum s-a intamplat cand liberalii s-au purtat cu multa aroganta cu acest partid.
Desi aveam anumite intelegeri, acele intelegeri nu au mai contat.
In momentul de fata, insa, avem o intelegere, sper eu, pe viata, cu Partidul Democrat Liberal pentru realizarea Miscarii Populare. Sigur ca sunt si alte formatiuni care negociaza si cu care se poate discuta realizarea acestei Miscari. Aceste negocieri nu sunt, insa, chiar de data recenta.
In septembrie 2009 s-a semnat cu PDL la solicitarea PPE un acord. Era vorba de un proiect mai vechi european. PPE a solicitat partidelor membre sa colaboreze la alegerile interne.
Ce vi s-a propus in schimbul acceptarii unui asemenea „parteneriat” politic?
Nu e vorba de a propune, este vorba despre negocieri care au loc intre cele doua partide. Scopul principal pentru PNTCD este acela de a accede in Parlament. Aceasta e tinta noastra, e finalul, cel mai important. Sigur ca, pentru a ajunge acolo, este nevoie sa se realizeze aceasta constructie la nivel national, iar alegerile locale sunt foarte importante pentru a-i mobiliza pe taranisti si de a-i aduce la vot. In multi ani, electoratul PNTCD nu a participat la vot in cea mai buna masura, fiind acea teorie a grupului inutil, faptul ca partidul nu a putut sa-i motiveze pe simpatizanti si pe votanti suficient de mult. Dar, prin realizarea acestei Miscari Populare, electoratul PNTCD se va mobiliza altfel in teritoriu si cu siguranta ca va aduce voturi suficient de multe.
Care e strategia pe termen lung a PNTCD? Are vreo sansa de a intra in Parlament, fara vreo alianta?
Pe termen mediu si lung, PNTCD trebuie sa reconstruiasca pe principiile vechi ale formatiunii consacrate si a redevenirii unuia din principalele partide ale Romaniei. Acest obiectiv se poate realiza numai dupa ce PNTCD va ajunge din nou in Parlament. Daca nu poti sa ai initiative legislative, daca nu poti participa la dezbaterea publica, atunci e foarte greu ca partidul sa se rearticuleze.
Intrarea in Parlament a PNTCD va crea premisele unei asemenea relansari. Sansele sunt mici in afara unei aliante politice, sansele atarnand nu numai de capacitatea electorala a partidului, cat mai ales de legislatia electorala, care nu da nici o sansa partidelor neparlamentare sa intre in Parlament. Este o legislatie restrictiva, facuta de partidele parlamentare pentru a-si pastra monopolul in Parlament.
Care mai e situatia cu factiunile partidului care pretind, fiecare, ca ar fi singura legitima?
Nu exista factiuni ale partidului. A fost o inventie a presei. A existat o dizidenta, inca din 2008. Din pacate, Radu Sarbu a fugit la televiziuni si si-a arogat titlul de presedinte al partidului, fara sa fie niciodata presedinte al partidului si a creat confuzie. Aceasta confuzie a fost adancita de Victor Ciorbea, cel ce a preluat titlul de dizident”.
Daca ar inceta certurile intre ei ar avea credibilitate.
pavelescu,nu a scapat nimic privind orientarea doctrinara a pntcd.neavand asa ceva,dansul discuta despre aliante aratandu-si dorinta de a reintra in parlament.ca sa ce?mai bine ar pune umarul alaturi de toti romanii la recastigarea tarii.
Ar fi o solutie care nu trebuie neglijata.
Fara seniorul Coposu PNT este zero. Si nu se mai poate invoca mostenirea lui la nesfarsit. Actualii lideri nu au consistenta.
O alianta a PDL cu PNT-ul ar fi utila aducand un plus de credibilitate dreptei. Problema e ca nu mai e PNT-ul lui Coposu si nici taranisti autentici nu mai vad. toata stima pentru Caramitru care a stiut sa se tina departe atat de ilici cat si de alte aripi si aripioare.
Sa mai asteptam putin sa nu ne hazardam in ai crede,inca se mai cerne partide si miscari politice vom vedea ce surprize ni se mai pregatesc .
eu cred ca ar fi o miscare buna, o contracarare a usl ar fi binevenita, un usl fara substanta, cu lideri jalnici, tonta si porumbacu.
Daca este vorba de pnt-cd, pot sa vorbesc si eu ca votant al acestui partid pana in 2008.Sotul meu inca mai este membru de partid (nu si-a dat demisia), dar nu i-a mai cautat de la suspendarea presedintelui din 2007. Atunci nu am inteles pozitionarea taranistilor cu 322. E drept ca dl pavelescu era in parlament, dar ar fi trebuit sa asculte semnalele electoratului, nu jocurile perfide din parlament. Atunci am spus ca pnt a intrat in istorie si ne-am orientat atentia spre alta formatiune politica ca si votanti.
Eu, vechi taranist,mai am speranta unei reveniri pe scena politica romaneasca.Nu cred ca pritre noi nu sunt destui oameni cu coloana politica insirata in pozitie ortostatica.Sunt f.multi oameni care vad lucrurile asa cum trebuie.Trebuie ca aceasta Miscare Populara sa ghiceasca pe acei oprtunisti la timp si sa-i elimine.In plus si nu in ultimul rind eu sunt convins ca multi romani il au ca reper pe Cornliu Coposu siii asimileaza principile.
Cu speranta-n viitor SA AUZIM NUMAI DE BINE LUME BUNA.
Eu cred ca miscarea populara pe care vor sa o creeze(nu imi este clar nici acum cine vrea sa o creeze),se vrea a fi o contra a celeilalte „aliante” si anume usl-ul,insa zic eu ca e doar o tentativa sau o „testare a perceptiei” celor care sunt anti base dar si anti usl-ului…si cu bataie mai lunga este sa-i mai reduca din „aripi” partidului lui dan diaconescu.Nu o sa se finalizeze niciodata acest proiect pentru ca base si pdl-ul sunt fripti de la o alta alianta anterioara,cea cu pnl-ul si vor face aliante abia dupa alegeri.
Pavelescu?
Din pacate un arivist si fara prea multa substanta in spatele arivismului. Bleaaah!
Miscarea Populara se naste moarta, dar cu sanse mari sa omoare si opozitia. Nimic orientat spre contructie, totul pentru restauratie. Poate ca ma insel, dar rar s-a intamplat sa ratez in evaluari. Sper sa ma insel macar de aceasta data.
Da, este destul de riscanta acum aceasta miscare, mai ales ca deocamdata nu reuseste sa adune mari personalitati alaturi de ea, iar de partdele care adera deocamdata, vedem ca sunt doar dintre cele care nu au sanse sa intre in Parlament, cred ca n-o fac din convingere,ci o fac doar din dorinta de a avea unul-doi reprezentanti in forul legislativ si alte avantaje in alegerile locale viitoare. Daca derulam putin in urma, vom vedea si auzi pe domnul Pavelescu ca pe unul dintre cei mai aprigi adversari ai lui Basescu si al PDL-ului. Dupa parerea mea PNT-ul este partidul national cel mai oropsit, un partid care din punct de vedere istoric, ar trebui sa fie in primele trei ca influenta, restul e politica…