Un proiect de lege iniţiat de PNL a fost copiat integral, cu tot cu expunerea de motive, de guvernul Ponta care l-a depus în Parlament în aceeaşi zi în care a transmis şi un punct de vedere negativ la actul normativ al liberalilor, pe motiv că situaţia economică nu este una favorabilă. Proiectul venit în Parlament sub semnătura lui Victor Ponta a trecut rapid, deşi a fost depus cu cinci luni mai târziu decât al PNL, iar pe 1 aprilie a fost promulgat de preşedintele Iohannis. Este vorba de actul normativ care prevede dublarea indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist.
Pe 11 iunie 2014, la Senat a fost înregistrat, sub semnătura mai multor parlamentari PNL, în frunte cu Crin Antonescu, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic după instalarea comuniştilor la putere în România. Chiar dacă termenul de adoptare tacită este de 45 zile, putând fi prelungit în cazul unor proiecte complexe, proiectul de act normativ care prevede modificarea a două articole în sensul dublării indemnizaţiilor victimelor regimului dictatorial, a fost plimbat pe la comisii vreme de 5 luni. Pe 3 noiembrie, Guvernul a transmis un punct de vedere nefavorabil, susţinând că proiectul nu prevede sursele de finanţare. „Având în vedere evoluţia prognozată a indicatorilor macroeconomici, în contextul economic actual, precum şi angajamentele asumate de România în acordurile cu organismele financiare internaţionale, măsurile propuse nu pot fi acceptate”, se arată în punctul de vedere semnat de Victor Ponta.
Cu toate acestea, în aceeaşi zi, şi tot cu semnătura lui Victor Ponta, a fost depus la Senat un proiect legislativ iniţiat de guvern care copiază integral legea iniţiată de PNL. De asemenea, şi expunerea de motive este un copy-paste în proporţie de 99,99%, guvernul updatând cuantumul indemnizaţiilor la data depunerii.
VEZI AICI PROIECTUL GUVERNULUI
VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PNL
VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A GUVERNULUI
VEZI AICI PUNCTUL DE VEDERE NEGATIV AL GUVERNULUI
Cele două proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului în aceeaşi zi, insă doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amânat până pe 25 februarie, când a trecut şi el de Senat.
Pe 11 martie 2015, legea propusă de guvern a fost adoptată de Camera Deputaţilor, fiind deja promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.
Legea, care vizează aproape 50.000 de persoane care au avut de suferit în regimul comunist, stabileşte o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare, deportare sau prizonierat, 200 de lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu. De asemenea, soţul supravieţuitor beneficiază de o indemnizaţie lunară de 400 de lei. Măsurile intră în vigoare cu 1 iulie 2015.
Tămâian: Ponta a încercat să-şi spele păcatele
„Cred că legea noastră a fost trimisă la sertar pentru ca guvernul să scoată propria sa lege ca să-şi mai spele păcatele”, a declarat, pentru gândul, deputatul PNL Ioan Tămâian, unul dintre iniţiatorii proiectului liberalilor. El în acuză de abuz pe Victor Ponta şi PSD, care „au încălcat regulamentele parlamentare care prevăd clar că, în situaţia în care există două sau mai multe proiecte de lege pe acelaşi subiect, acestea se dezbat împreună şi se adoptă în final un singur proiect compilat din textele celor supuse dezbaterii”
„Consider că s-a procedat abuziv în ceea ce priveşte propunerea legislativă a PNL, care repet, a fost anterioară proiectului Guvernului şi că s-a blocat dreptul constituţional de iniţiativă legislativă al parlamentarilor, al celor din PNL în cazul de faţă”, a spus el, admiţând că dintr-o scăpare parlamentarii liberali nu au sesizat la timp „plagiatul” guvernului, crezând iniţial că este vorba de iniţiativa lor.
Cu toate acestea, Ioan Tămâian susţine că „in final, toată lumea este bucuroasă” pentru că s-a reparat, în parte, o nedreptate făcută celor care au suferit în regimul comunist.
Extras expunere motive proiect PNL
Extras expunere motive proiect guvern
Proiect de lege PNL
Proiect de lege guvern
sursa: gandul.info
Pai ma-sa l-a invatat asa! Copilul fura un ou ca asa intelege el de la parinti sa faca! Ca apoi fura un bou, e doar chestie de specializare si experienta dobindita!
Furtul apare la copii in 99% din cazuri DIN FAMILIE! De aia si hoasca de ma-sa e urmarita penal; nu poate fi o intimplare! Fura ma-sa fura si fiu-su dar la alta scara…
La PRIMUL TICALOS al tarii NU ma mai mira nimic! M-ar mira totusi daca va scapa fara o teapa de 10 metri lungime, infipta in c….l lui de „premier” impostor.
Toată viaţa lui aşa va face.