Inca inainte ca parlamentarii sa-si voteze pensiile speciale, dar cand discutiile despre maririle veniturilor demnitarilor devenisera un subiect zilnic in presa, intrebat fiind ce parere are despre acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a raspuns cat se poate de evaziv lasand sa se inteleaga ca va da un raspuns mai clar in momentul in care parlamentarii vor lua o decizie.
„Daca pensiile se impun sau nu e o discutie care ar fi trebuit sa porneasca de la situatia mai generala, daca este bine sa existe pensii speciale sau daca nu este bine. Din pacate, constat ca iarasi se ajunge la a discuta anumite chestiuni importante foarte personalizat. Ar fi excelent daca cu aceasta ocazie in Parlament chestiunile ar fi transate un pic la modul mai general” – Klaus Iohannis, 20 aprilie 2015, in cadrul unei conferinte de presa la Cotroceni.
Ei bine, parlamentarii au transat problema in cel mai particular mod de care au fost in stare, votand ca e bine sa existe pensii speciale pentru… alesi.
S-au scris de atunci tone de invective fata de sfidarea Parlamentului, majoritatea reactiilor fiind pe masura motivatiilor agramate si neobrazate pe care au fost in stare sa le emita alesii care si-au asigurat singuri batranetile.
In urma votului din Parlament prin care alesii si-au acordat pensii de lux doar pentru ca pot sa voteze orice le trece prin cap, nu prea exista multe de analizat. Poti cel mult sa faci diverse comparatii intre beneficiile si privilegiile de care se bucura alesii din alte state europene, intre sumele pe care le incaseaza acestia si veniturile medii din tarile respective sau intre contributiile si meritele pe care fiecare Parlament le aduce tarii sale.
In oricare dintre aceste analize comparative, Parlamentul nostru ocupa invariabil ultimele locuri. Doar ca in nota de fundamentare a ideii lor, bravii nostri alesi au privit si comparat doar veniturile, iar de aici le-a rezultat si necesitatea cu care trebuie sa isi faca un minim gest de dreptate sociala europeana… Egalitate sa fie, dar doar in raport cu cei mai bogati.
Pentru a intelege de ce votarea pensiilor speciale pentru parlamentari de catre parlamentari este o nesimtire, e suficient sa privim insa din unghiul celorlalte categorii sociale care nu beneficiaza de privilegiile lor.
Doar ca inegalitatile nu li se par suficiente, iar masinaria de propaganda a politicienilor a impus in dezbateri o idee si mai nociva: cum sa fii cinstit si corect, cum sa nu fii tentat sa furi cand ai pe mana contracte de zeci si sute de milioane de euro, iar salariul cu care ei sunt platiti nu depaseste o mie – doua de euro?
Potrivit acestui sofism, pentru a-i tine pe ai nostri demnitari departe de orice tentatie ar fi nevoie sa-i platim cu zeci si sute de mii de euro pe luna.
Din pacate, pensiile speciale sar pana si din schema acestui discurs atat de atent ticluit de masinaria de propaganda a politicienilor. Iar daca ne gandim ca multi dintre cei aproape 600 de alesi stiu ca nici macar nu vor mai participa la alegeri pentru un viitor loc de parlamentar, gestul lor devine si mai transparent.
Si totusi, Klaus Iohannis a declarat dupa votul din Parlament ca va analiza „profund” legea pensiilor speciale pentru alesi. Cum presedintele este ultimul care mai poate intoarce legea inainte de a o promulga, declaratia sa pare mult prea ingaduitoare in comparatie cu sfidarea fastisa a alesilor.
A analiza adanc un lucru care pentru majoritatea e doar o aroganta, o obraznicie si o nesimtire poate sa insemne, din pacate, si faptul ca pentru Iohannis pensiile speciale ale alesilor nu reprezinta nici macar o problema de ordin moral.
Doar asa are sens alaturarea acestor doua cuvinte „analiza profunda”. Altfel, ele sunt la randul lor doar o alta sfidare.
sursa: ziare.com
Am inceput sa inteleg ca Iohannis e mult mai perfid decat am crezut. Jumatatile de raspuns pe care le da contin in ele si partea cinica nespusa destinata lui Klaus. Astfel, „Voi face o
analiza profunda
analiza profundaanaliza profunda” trebuie descifrat „Voi face o
analiza profunda
analiza profundaanaliza profunda, da cu atat va veti alege !” s.a.m.d. De fapt uslistul nu s-a schimbat Lasati sperantele idioate,
N-ai inteles nimic… E normal sa spuna ca va studia pentru ca e un presedinte responsabil, nu unul care-si da cu parerea. Evident ca va respinge legea dar nu putea sa procedeze altfel.
Respingerea e o frecție la un picior de lemn… Numai el poate iniția urgent un referendum în legătură cu pensiile nesimțite! Punem pariu că se va pune batista pe țambal?
Ar fi o idee buna un referendum pe aceasta tema. Totusi, la ce va folosi referendumul? S-a mai facut unul pentru reducerea numarului parlamentarilor la 300 si nu s-a intamplat nimic.. Parlamentul acesta penal face ce vrea!
Nicodata oricat de departe ar fi inruditi ,este demonstrat ca nicodata …”Corb la corb nu o sa isi scoată ochii”.. .Presedintele oare , nu o sa fie si el vreodata ..pensionar cu pensie speciala ?Si atunci ce sa asteptam… sa nu vrea si el asa ceva ?Cine ar refuza-o si pentru ce sau pentru cine ? Pentru romanii care ies la demonstratii numai daca chiulesc de la munca si care rad cand sunt filmati de vreo televiziune ,cu cu grimase tâmpe si veseli nevoie mare ca vor fi ..pe sticla? Hai sa fim seriosi si sa incercam sa recunoastem ca ne cam meritam soarta .