Anunțul de acum câteva luni al lui Traian Băsescu că va continua să activeze politic și după încheierea mandatului a generat de atunci sentimente amestecate printre simpatizanții săi sau adversarii actualei puteri. Mulți dintre aceștia și-au zis că „enough is enough“, că toate trebuie să aibă un sfârșit, inclusiv o carieră politică lungă și plină, că puternica personalitate a președintelui a înăbușit orice altă personalitate din opoziție, că prezentul conflict cu PDL s-ar putea menține în defavoarea opoziției, că puterea va continua să aibă un țap ispășitor pentru orice insucces. În fine, unii și-au spus că, pur și simplu, nu ar trebui cultivată ambiția de putere a unui om politic care pare că nu poate să se desprindă voluntar de cariera sa.
Teoretic, simpatizez cu unele dintre aceste argumente sau, oricum, le acord o anumită greutate, ca principiu general. Totuși, ținând seama de situația dezastruoasă în care se află acum opoziția – ruptă între trei-patru forțe concurente, amenințată să fie fagocitată de PNL –, cât și de forța copleșitoare a actualei puteri, nu prea văd cum s-ar putea ea descurca fără Traian Băsescu. Prevăd de pe acum: și europarlamentarele, și prezidențialele vor fi un dezastru pentru opoziție. Ce rămâne atunci, pentru ca 2016 să nu fie și el repetarea aceluiași dezastru? Unde este acea figură carismatică, cu autoritate și în PDL, și în FC+PNȚCD, și în PMP, și în NR, în stare să reunească piesele detașate ale opoziției, să refuze orice compromis cu PNL-ul lui Crin Antonescu, să inspire elan și încredere militanților și electoratului, pentru a recuceri puterea la alegerile parlamentare? Predoiu? E o glumă. Boc? Discreditat (fie și pe nedrept) în ochii majorității națiunii. Blaga, Falcă? Nici dacă li s-ar da aripi, nu ar putea zbura. MRU? Azi, din păcate, a devenit mai mult o siglă decât o șansă. Și atunci cum să te lipsești de Traian Băsescu, despre care cam toată lumea – chiar și inamicii săi – recunoaște că joacă „în altă ligă“ decât restul politicienilor români?
Băsescu revenit în politica de partid după Cotroceni și încercând să reunească în dreptul său opoziția e unicul lucru care ar putea amenința în 2016 dominația stângii corupte și a liberalismului denaturat. Dar – se va spune – ce facem cu „adio PD, adio PDL“? Se va trece peste asta, dacă perspectiva poate fi revenirea la putere! La urma-urmelor, dacă va fi ca opoziția să se unifice, mai curând se va întâmpla asta în jurul lui Băsescu decât al lui MRU sau Blaga! Poate că nu va fi ușor ca PDL (cu sau fără Blaga) să accepte din nou autoritatea lui Băsescu, dar e imposibil s-o accepte pe aceea a lui MRU! Nimic nu garantează că această unificare va reuși, dar, în condițiile date, fără Băsescu ea va eșua cu siguranță, deoarece, cu excepția sa, autoritatea niciunui lider al dreptei actuale nu depășește cercul restrâns al partidului propriu.
Va continua însă – se spune – războiul mediatic al actualei puteri împotriva lui Băsescu. Cu atât mai bine! Aflat în opoziție, făcând campanie în stilul agresiv, dar clar și eficient care îi este caracteristic, având și experiența unei guvernări de zece ani, Băsescu va fi redutabil pentru o putere care deja nemulțumește serios și va fi enervat profund între timp. Fiecare ieșire a sa, până și pentru o mondenitate, va face „breaking news“ – așa cum se întâmplă și acum. Vedeți televiziunile omițându-l pe Băsescu, așa cum îl omit senin pe MRU? Care alt lider al opoziției e capabil de o astfel de performanță? Cui altuia până și inamicii jurați îi aduc un involuntar omagiu, insultându-l neîncetat? Câți politicieni ați văzut luându-se de bietul Predoiu? Până și faptul că, până acum, Băsescu nu a pierdut nicio luptă electorală rămâne un element psihologic care îi poate încuraja pe adepți și descuraja pe adversari.
E păcat, desigur, că Băsescu nu are un „moștenitor“ politic pe măsură. E probabil și vina lui. Vorba lui Brâncuși, „la umbra marilor stejari nu crește decât iarbă“, are mult miez în cazul său. Iar faptul că a încurajat-o pe Udrea a fost o eroare care s-a plătit scump. Dar asta e situația, care nu e deloc roză. Or, ea cere revenirea lui Băsescu în fruntea opoziției de dreapta, reunificarea acesteia, transformarea ei într-o armă eficientă, prin care, în 2016, USL (sau ce va mai rămâne din această nefastă alianță) să poată fi înlăturată de la putere, spre binele României. Pe cine vedeți în stare de o asemenea performanță în afara actualului președinte? Aud?
Poate că planul formulat aici e la limita imposibilului. Dar ce alt politician mai știți în România care să se fi angajat împotriva unor forțe copleșitoare în acțiuni la limita imposibilului și care, totuși, să fi ieșit victorios?
Repostez, cu permisiunea voastră:
Muad’dib,29/08/2013 09:28
„Nicușor Gliga, vorbind despre fiul politrucului kominternist: „Paul Cornea, născut în 1924, cu Facultatea de Filosofie şi Litere (secţia Pedagogie) terminată cu dispensă de doi ani, în 1948, fără vreo carte, prima sa lucrare, „Studii de literatură română modernă” fiind din 1962, a fost unul din politrucii kominternisti ai regimului comunist si propagandist de baza prin organul “Scanteia”. Dupa ce a indeplinit si misiunea de sef la CC al UTM in timpul bolsevizarii Romaniei, la inceputul anilor ’90 a ajuns chiar decan al Facultatii de Filosofie, dupa o gura de Guvern FSN, debutand in aceasta functie printr-un simpozion cu tema “Mai avem nevoie de Eminescu?”. Raspunsul: negativ. Si in prezent spala creiere la aceiasi facultate, din postura de profesor asociat. Fiul ii merge pe urme.”): http://www.ziaristionline.ro/2011/03/30/andrei-cornea-intre-paranteze-de-la-origini-pana-pe-wikipedia/
Dumneata din care stângă faci parte, domnule Cornea? Aia vopsită a lui soros? Retorică întrebarea, desigur. V-au luat pe toate beizadelele comuniste mai luminate la minte puțin, v-au trimis prin Europa, la spoit fațada (pe la London School of Economics, par exemple, Ștefan Gheorghiul britanicilor) și apoi v-au adus înapoi ca să aburiți românii cu un discurs mai îngrijit puțin, dar tot plin de platitudini. O evoluție, totuși, de la limba de lemn a părinților voștri, dar, cu atât mai periculoasă. Pentru aprofundare, aici (dacă nu aveți răbdare, măcar de la 10’10” încolo): http://www.youtube.cm/watch?v=x6FJF_fpnU0&feature=player_embedded
Concluzia: cioara vopsită dă lecții de stânga/ dreapta. Nu ți-ar fi rușine!!! Aaa! Nu ți-e, că voi nu aveți în vocabular acest cuvânt. Cam așa v-a educat manualul lui Beria. Huooo!
P. S. @Georgiana: Revista 22 (ca și GDS-ul, de altfel) a fost fondată pe fondurile alocate de către reptila Saul Brukner, aka Silviu Brucan (ar fi interesant de făcut o cercetare a tuturor celor ce se ascund după nume neaoșe românești, unii ar avea mari surprize).”
Așa că, ma lasă-ne, monșerică, cu limita imposibilului!!!
Foarte bun articolul lui Andrei Cornea …nu prea ai ce sa adaugi la el .
Mosule, noi aici incercam sa iesim din acest „sistem” profund nefast pt. Romania si romani.
Astia ca voi nici macar nu pot concepe ca s-ar putea sa existe, sa gasim, alte solutii mult mai bune, fara: partide, de stanga, de dreapta, opozitie, putere, politica.
Romanii s-au saturat de aceasta mascarada asazis „democratica” cu aceste partide (clanuri mafiote) ba de „stanga” ba de „dreapta” (ce circ ieftin pt. manipularea prostimii !)
Aceasta clasa politica este una si aceeasi MAFIE impartita in mai multe CLANURI cu nume diferite (partidele).
S-a dovedit de 24 ani ca nu exista nici o diferenta intre ele (stanga – dreapta, aceleasi minciuni si hotii).
Nu mai avem nevoie de aceste partide si de politicieni (mincinosi si hoti de la stanga la dreapta si invers).
Trebuie sa schimbam acest sistem putred si profund corupt.
Trebuie sa gasim mijloacele de a scapa de acest cancer reprezentat de partide (clanuri mafiote) si de politicieni (cele mai mari scursuri ale rasei umane).
Insasi cuvantul „politica” este compromis. Cand spui „politica” spui: minciuna, hotie, crime (razboaie), manipulare, etc.
Bine spus „încercăm ” 🙂 🙂
Incercati ….incercati …vedeți voi ce iese !! 🙂