Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Pro Tv, ca premierul Victor Ponta l-a asigurat ca va rezolva problema legata de MCV a prezentei in Guvern a ministrului Transporturilor Relu Fenechiu.
„Acum hai sa fim cinstiti: eu nu sunt aici aparatorul lui Victor Ponta, dar este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la prezenta domnului Fenechiu in Guvern. In conditiile astea, premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV si trebuie sa aiba grija sa nu creeze un moment de instabilitate politica ce ne-ar costa infinit mai mult. Pot sa il inteleg, dar m-a asigurat ca va fi rezolvat acest lucru”, a declarat presedintele Basescu.
El a precizat ca a discutat ultima oara acum trei saptamani cu premierul Ponta pe acest subiect, iar raspunsul acestuia a fost pozitiv privind rezolvarea problemei MCV legata de ministrii cu dosare penale.
„Categoric da, ca se vor rezolva lucrurile, sa speram … Nu stiu ce va face, eu stiu ca nu am trimis nu numai discutii, am trimis si scrisori primului-ministru si Parlamentului, extragand din raportul MCV cele opt puncte, le-am trimis scrisori. (…) Cred ca si acum vreo trei saptamani am reluat discutia pe MCV si raspunsul a fost pozitiv”, a afirmat Basescu, intrebat cand a discutat cu premierul acest subiect si ce raspuns i-a oferit acesta.
Declaratiile presedintelui in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV:
– Nu am niciun dubiu ca statele trebuie sa-si asigure un nivel de capacitati de a supraveghea siguranta care sa fie in pas cu cei care atenteaza la siguranta cetatenilor. SRI poate monitoriza corespondenta romanilor daca are mandat.
– Eu nu am un pact de coabitare cu USL, cu Parlamentul, dar presedintele si Guvernul trebuie sa coopereze pentru ca altfel aruncam tara in aer.
– Despre raportul MCV si Schengen: Cred ca in decembrie vom obtine un rezultat bun daca Guvernul ia toate punctele care ii revin si le rezolva, inclusiv cele care vizeaza ministrii cu dosar penal in instanta, care trebuie sa plece din Guvern. Am vorbit cu premierul despre acest lucru acum vreo 3 saptamani si mi-a spus ca lucrurile se vor rezolva. Este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la Fenechiu in Guvern.
– Nu putem spune ca statul roman a ramas indiferent la coruptie si ca institutiile statului nu lucreaza. Sunt de acord ca partidele au stricat criteriile de merit la angajari. Tinerii nu au nicio sansa cand vin in contact cu interesele partidelor de a-si rasplati lipitorii de afise. Partidele nu realizeaza ca pierd daca pun oameni neperformanti in posturi importante. Cred ca acest tip de coruptie afecteaza cel mai mult.
– Dupa ce termin mandatul ma voi ocupa de Miscarea Populara. Se strang semnaturi pentru crearea partidului creat de Miscarea Populara. Nu ma puneti sa vorbesc despre sondaje.
– Cand cursul se depreciaza iese la TV Vasilescu, cand se apreciaza iese Isarescu. In functie de cine iese stim ca e bine sau rau. daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol as lua un credit, pentru altceva nu. Mi-ar placea sa am o ferma de 200-250 de hectare, unde sa fac livada.
– Cred ca privatizarea CFR Marfa nu e o solutie rea, dar marea problema e legata de cine va castiga licitatia. CSAT a vrut sa evite o privatizare de genul Oltchim. Mi se pare incorect ca datoriile au fost convertite in actiuni dupa inceperea procesului de privatizare.
– Despre salariile uriase din companiile de stat : Aceste salarii nu se reflecta in bugetul de stat, dar este o chestiune de moralitate. Rezolvarea problemei de fond este ca in legea lor de functionare sa introducem articol in care stabilim salarizarea la nivel de bugetari. Tosi directorii de la asigurari au fost clienti politici. Nu poti tu partid sa-l chemi sa-i spui STOP? Sa nu incaseze banii ca sa nu oblige Guvernul sa se puna intr-o pozitie delicata. Trebuie gasita solutia care nu ne afecteaza credibilitatea si sustin eforturile domnului Ponta de a gasi o solutie.
– Eu nu sunt atat de pesimist cu privire la evolutia economiei. Cred ca in Romania nu va creste somajul, ceea ce este un prim pas bun. Absorbtia fondurilor europene ar da un plus de forta de munca. Cred ca board-ul FMI va valida incheierea celui de-al doilea acord, cel care e in desfasurare. Romania nu mai e in austeritate, dar a trecut la faza la care dramuieste mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor. Liderii PNL au anulat un acord cu FMI in timpul guvernului Tariceanu si au dus tara in colaps. Din acest punct de vedere e bine sa fie rezervati.
– Discutiile mele cu premierul sunt extrem de deschise. Vorbim destul de des, de cel putin 2-3 ori pe saptamana, si ne si intalnim. Nu e vorba despre o reevaluare, ne stim foarte bine unul pe altul, nu cred ca ne schimbam punctele de vedere, dar politica ne-a obligat sa colaboram.
– Despre regionalizare: Numarul de regiuni este mai putin important. Din punctul meu de vedere se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni. Important este sa respectam criteriile care dau dreptul regiunilor sa se adreseze Bruxelles-lului. Regionalizarea asa cum este dezbatuta va introduce un etaj intermediar intre Guvern si administratiile locale. In viziunea mea regionalizarea trebuie sa simplifice administratia statului. Acest lucru nu se poate face asa cum se face acum.
– Trebuie avuta mare grija cu aceste regiuni. Daca ei se gandesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali, statul se transforma in stat federal. Mare grija, domnilor politicieni, Romania este stat unitar!
– Covasna si Harghita au ramas in urma din punct de vedere al dezvoltarii pentru ca au acceptat doar firme unguresti sa faca investitii, care n-au facut nimic. Din cauza abordarii administratiilor locale si al strigarii nationalismului local investitorii au fost reticenti.
– Despre casatoria intre homosexuali: Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv cu aceasta, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei este problema noastra. A reglementa acest lucru prin Constitutie este o mare greseala. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Eu sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului si ortodoxiei.
– Eu am modificat trei lucruri la Constitutie: am pus in aplicare rezultatul referendumului; am introdus prevederile tratatului fiscal in Constitutie; am modificat articolele neclare din Constitutie in baza deciziilor CC. Romania are o Constitutie buna, moderna. Eu am propus simplificarea Parlamentului, iar romanii au fost de acord.
– Nicio prevedere a Noii Constitutii nu imi este aplicabila. Nu mi se pot modifica atributiie. Categoric vor aparea situatii care pot duce la blocarea statului.
– Protestez public pentru introducerea stemei pe tricolor.
– Unii spun ca am folosit Constitutia in alegerile din 2009. Practic romanii au separat foarte clar referendumul de alegeri.
– Sustin proiectul legat de gazele de sist. Mi-e greu sa spun care va fi raspunsul populatiei daca punem aceasta intrebare. Intrebarea poate manipula poporul, pe cand la Constitutie nu se poate.
– Daca oamenii vor respinge referendumul va fi un esec al meu, pe care mi-l asum. Daca Constitutia nu va reflecta referendumul din 2009, eu il voi declansa.
– Un popor poate primi foarte multe intrebari in referendum. Numarul de ministere va tine de fiecare Guvern, insa odata dat semnalul pentru Parlament, si executivul va trebui sa se conformeze.
– Sunt convins ca un parlament cu o singura Camera va functiona mai bine, dupa regulile constitutionale ce vor fi stabilite. Eu cred ca uitandu-ne la ce se intampla in lume constatam ca sunt cheltuieli foarte mari.
– La referendum este un raspuns validat pe care actuala majoritate nu il recunoaste si cred ca principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece peste un referendum validat.
„…v-a da o mana de ajutor ptr a se realiza …”
In acest context „VA” se scrie legat! daca NU ai trecut de nivelul de scriere a unui elev de clasa a IV a de tii neaparat sa te faci de c…..o!
unica solutie de a scapa de HOT , este sa fie condamnat si sigur PLAGIATORUL , v-a da o mana de ajutor ptr a se realiza ….asta ! e buna si …..coabitarea la ceva ! viitorul puscarias……..FENECHIU !
E clar. Toata clasa politica, fara exceptie, s-a dezlipit total de agenda publica si se ocupa de oprice altceva decat de guvernare in interesul populatiei. Niciunul dintre punctele mentionate in discutie nu abordeaza decat probleme de imagine. Nimic de fond, nimic care sa schimbe ceva substantial in starea de fapt.
Eject!