Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a prezentat, joi, bilantul activitatii DNA in 2013. Aceasta a adeclarat ca anul 2013 a fost unu dificil pentru DNA, fiind caracterizat de provocari organizatorice, legislative si presiuni publice.
„A fost desemnata o noua echipa manageriala la nivelul structurii centrale si au fost numiti noi procurori-sefi la nivelul unor structuri teritoriale. A fost modificata semnificativ competenta directiei si au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite in anchetele anticoruptie. Totodata, a fost anul in care presiunile publice la adresa procurorilor au inregistrat un trend puternic ascendent. Este incurajator insa ca aceasta situatie a determinat o reactie fara precedent a societatii civile si a observatorilor internationali”, a afirmat Kovesi la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2013, informeaza Hotnews.
Acesta a laudat eficienta institutiei aratand ca datele statistice confirma eficienta activitatii DNA, precum si faptul ca resursele investigative sunt canalizate catre cauzele de coruptie la nivel inalt cu finalitate judiciara.
Astfel in 2013 “procurorii DNA au avut de solutionat peste 7.900 cauze, un numar impresionant avand in vedere complexitatea dosarelor care intra in competenta directiei”, a declarat Laura Codruta Kovesi. “Au fost trimisi in judecata peste 1.000 de inculpati, cu o treime mai mult decat in anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezinta nu doar o crestere similara raportat la anul 2012, ci si un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate”.
Sefa DNA a subliniat ca au fost trimisi in judecata 6 ministri si parlamentari, 5 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, 34 de primari si viceprimari, 25 de magistrati (dintre care doi membri CSM), 19 avocati, 10 directori de companii nationale si 22 de directori din alte institutii publice.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat cuvantul in sedinta de bilant a DNA atragand atentia ca fenomenul coruptiei a capatat o amploare deosebita in ultima perioada, iar presiunile asupra procurorilor continua sa existe.
„Faptul ca unii politicieni isi doresc revenirea la o justitie controlata trebuie sa ne dea un semnal de alarma pentru noi toti cei care activitam in acest sistem. Institutiile statului, oricat de puternice ar fi acestea, la presiuni continue si mai ales indelungate exista riscul sa nu mai reziste, si ma refer la institutii ale statului cum este chiar Directia Nationala Anticoruptie”, a spus Livia Stanciu.
La sedinta de bilant a activitatii DNA a participat si premierul Victor Ponta.
Va doresc mult succes in continuare !