Proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei speciale a Senatului privind evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România a fost aprobat, luni, în plenul Senatului, cu 66 de voturi „pentru”, 34 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.
Comisia specială este înfiiţată „în scopul de a întocmi şi de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti o evaluare amănunţită, analitică şi obiectivă atât a calităţii practicilor şi instituţiilor democratice din România, cât şi a modului în care puterile în stat funcţionează potrivit principiului constituţional al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc”, potrivit proiectului de hotărâre.
Comisia va organiza dezbateri publice şi consultări cu societatea civilă, mediul academic şi reprezentanţi ai instituţiilor,va întocmi o documentare extensivă cu privire la tematica aflată sub evaluare şi va realiza un raport, reiese din proiectul aprobat de Senat.
Raportul, care va fi prezentat Senatului în aprilie 2016, însoţit de recomandări de lege ferenda, va măsura participarea şi reprezentarea politică, densitatea şi intensitatea reţelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul faţă de minorităţile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viaţa privată şi securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor şi abuzurilor instituţionale, responsabilitatea politică, transparenţa deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituţionale şi a dezbaterii publice, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar, rigoarea şi raţionalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituţiilor de forţă, consistenţa drepturilor şi libertăţilor individuale precum şi a garanţiilor constituţionale, formele şi eficacitatea controlului cetăţenesc asupra tuturor instituţiilor şi puterilor statului.
Senatorii din grupul liberal şi-au exprimat dezacordul referitor la înfiinţarea comisiei şi au anunţat că nu desemnează niciun membru.
Potrivit proiectului, PNL poate desemna trei membri.
„PNL a decis prin vot că este împotriva înfiinţării acestei comisii. Asta s-a întâmplat săptămâna trecută iar astăzi, cu două păreri contrare şi în rest pentru, Partidul Naţional Liberal a decis că nu îşi va desemna membrii în această comisie, odată ce ea se decide a fi înfiinţată, împotriva punctului de vedere pe care noi îl considerăm şi sănătos, şi patriotic, şi românesc”, a spus viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu.
Din partea grupului PSD, liderul grupului, senatorul Ilie Sârbu, a anunţat că au fost propuşi pentru a face parte din comisie senatorii Gabriela Creţu, Alexandru Frătean, Timotei Stuparu şi Georgică Severin. Sârbu a propus ca funcţiile să fie alese de membrii comisiei.
Liderul grupului liberal conservator, Dumitru Pelican, l-a propus pe senatorul Daniel Barbu, iar liderul grupului UDMR, Markó Béla, l-a propus membru în comisie pe senatorul Pataki Csaba.
Social-democratul Cristian Dumitrescu a anunţat, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului, că va fi reflectată structura politică a Senatului în componenţa Comisiei speciale pentru evaluarea democraţiei.
„S-a adoptat a se prezenta plenului solicitarea domnului Tăriceanu privind constituirea Comisiei speciale”, a declarat vicepreşedintele Senatului. „Ataşat acestei solicitări, conform memorandumului dezbătut săptămâna trecută există un proiect de hotărâre. La proiectul de hotărâre există şi o componenţă a Comisie care să reflecte structura politică a Senatului: patru senatori PSD, trei PNL, unul PC-PLR şi unul de la UDMR. Deci 9 membri, cu un post de preşedinte, unul de vicepreşedinte şi unul de secretar”, a explicat Dumitrescu.
sursa: bn24.ro
RAHOVA sau JILAVA e numele tau!; ÈliberaluleÈ!
Tataie, ti-ai pierdut mintile de prea multa Viagra !
Tariceanu vrea sa faca „ordine”. Statul Mafiot VREA SA CONTROLEZE TOT! Parlament, Guvern, Administratie, Servicii, Presa, Conductele de Bani! Presedintele traieste cu iluzia ca este intr-o tara normala!