Gen: pe tribun nu-l încape pământul? Se poate. Se potriveşte la fix. Vom râde, pentru că se potriveşte cu personalitatea detestabilă a lui Vadim Tudor. Dar nu e „un semn ciudat”, aşa cum a titrat România TV, şi nici „semn de la Dumnezeu”, cum s-au bucurat cei de la Hotnews. E o banalitate: acum, se fac sicrie mai mari decât se făceau cavourile pe vremea lui Ceauşescu.
Pe vremuri, înmormântarea nu era tocmai o afacere, iar rigoarea nu era un punct forte. Cimitirele româneşti nu au nici acum, peste tot în ţară, alei drepte şi loturi egale că suprafaţă. Venea un nene, măsura cu piciorul doi metri pe un metru, te ruga să laşi loc de potecă şi aia era concesiunea. Iar sicriele erau făcute, STAS, la 1,90 m cu 80 cm.
Acum, avem sicrie moderne, mari, cu înveliş dublu sau triplu, cu muchii elongate, cu detalii, cu mânere. Un astfel de ambalaj are minim doi metri lungime şi nu are cum să încapă într-o groapă de 1,90 care a mai primit şi 5-6 centimetri de perete de beton.
L-am îngropat pe tata într-un astfel de cavou, făcut pentru fratele lui, mort în anii ’80. Bineînţeles că habar n-aveam de diferenţele astea de mărime, dar groparul ştia. Aşa că m-a anunţat şi, în dimineaţa înmormântării, a deschis cavoul şi a măsurat, apoi a făcut corecţiile foarte uşor, cu târnăcopul, pentru că nimeni n-a băgat niciodată betoane scumpe în gropi de cimitir. Iar când a venit momentul final al ceremoniei, sicriul a încăput fără probleme. Mulţi dintre cei prezenţi habar n-au avut că am făcut o „revizie” în cavou. Singura mea rugăminte a fost să-l aşeze pe tata cu picioarele în direcţia aia în care a fost spart peretele. Am zis că, atunci când o să mai vin la mormântul lui şi-o să stau lângă locul de veci, să nu-i stau pe cap.
De aceea, m-am uitat cu jenă la imaginile date în loop de către televiziuni, cu încercările de a băga sicriul lui Vadim în groapă. Un singur telefon al oricărui jurnalist, la administraţia cimitirului, ar fi făcut din această ştire senzaţională doar o frază în plus la ştirea cu înmormântarea.
Dar, dacă ar fi dat telefonul ăla, televiziunile n-ar mai fi făcut o asemenea audienţă. Se prea poate să fi avut informaţia, dar să fi decis s-o ascundă. Ăsta e, de departe, aspectul cel mai grav al manipulării efectuate. Pot să înţeleg că eşti televiziunea lui Ponta şi că nu difuzezi ştiri despre dosarele penale ale premierului. Oricum te-a mirosit publicul, nu are aşteptări de obiectivitate politică de la tine. Dar să manipulezi o ştire de fapt divers doar pentru nişte puncte de rating este jenant şi periculos. Ce-o să urmeze? O să ascundeţi prinderea unui criminal doar pentru că dezbaterile pe marginea “crimei cu autor necunoscut” sunt mai suculente?
Să omiţi un detaliu al ştirii ca să faci audienţă e mai grav decât controlul politic asupra conţinutului editorial. E semn că televiziunea aia nu mai difuzează ştiri, ci “conţinut cu potenţial de autenticitate”. Şi ne putem aştepta oricând la o ştire falsă despre un cutremur iminent, de-o să fugă lumea de-acasă, doar pentru că suntem în 30 ale lunii şi televiziunea aia vrea să-şi crească media lunară de audienţă…
sursa: psnews.ro