Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 215 voturi „pentru”, 17 abțineri și trei „împotrivă”, Legea pentru punerea în aplicare a Codului Penal, unii deputați arătând că acest proiect cuprinde și lucruri absurde, care trebuie corectate până la 1 februarie 2014, când va intra în vigoare.
Deputatul UDMR Mate Andras a remarcat că la adoptarea acestui proiect era necesară prezența ministrului Justiției, Mona Pivniceru, și a precizat că sunt câteva probleme care trebuie corectate. El a precizat că, „din fericire”, legea intră în vigoare la 1 februarie 2014. Astfel, Mate Andras a arătat că acest proiect prevede că deputații sau senatorii, consilierii locali și județeni dobândesc, în sensul legii penale, calitatea de funcționari publici. El a explicat că, astfel, parlamentarii nu pot participa, de exemplu, la votul în care ei sunt aleși în Biroul Permanent sau în funcția de președinte de comisie, acest lucru fiind considerat o infracțiune.
Deputatul minorităților naționale Varujan Pambuccian a criticat și el faptul că proiectul prevede că deputații și senatorii sunt incompatibili cu funcțiile de președinți sau vicepreședinți ai organizațiilor neguvernamentale cum sunt organizațiile minorităților naționale. „Proiectul cuprinde și lucruri absurde. Sper să fie corectate”, a adăugat Pambuccian.
Deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat că parlamentarii devin funcționari publici în sancțiuni, nu în drepturi.
Deputatul PDL Mircea Toader a spus, la rândul său, că acest proiect face parte din reforma în Justiție și că tot Parlamentul a făcut un efort deosebit pentru a adopta acest proiect și că este și meritul guvernelor Boc și Ungureanu, care au inițiat această reformă.
În replică, deputatul PNL Tudor Chiuariu a precizat că pachetul de legi privind reforma în justiție a fost inițiat în 2007 de către Guvernul Tăriceanu, iar Guvernele Boc și Ungureanu nu au reușit decât să asigure baza materială doar pentru un singur proiect.
Camera Deputaților este for decizional în cazul acestei legi.