AcasăJustițieAnticorupțieCAMPANIILE PUTEREA ENCICLOPEDIA BARONILOR | Volumul II: C

CAMPANIILE PUTEREA ENCICLOPEDIA BARONILOR | Volumul II: C

118655_1Continuăm prezentarea baronilor moderni de România, personificați cel mai bine de președinții consiliilor județene.

Președintele CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzăverde este trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie, mai exact pentru că, în perioada alegerilor pentru preşedintele României, ar fi exercitat presiuni şi i-ar fi şantajat pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi pe Darian Ciobanu, secretarul general al Judeţului Caraş-Severin să pună presiune pe primarii plecaţi din PNL ca aceştia să obţină în localităţile lor un scor rezonabil pentru candidatul PNL la preşedinţia României. Frunzăverde a avut chiar miercuri primul termen pe fond în acest dosar, termen ce s-a judecat în camera de consiliu.

În pofida acestor probleme cu Justiția, care îl plasează în incompatibilitate, Sorin Frunzăverde a refuzat să se autosuspende din funcție, iar subordonații săi i-au aplaudat „curajul”. Frunzăverde a revenit recent în atenţia presei după o amplă acţiune a DGA la Universitatea unde este rector soţia sa, Doina Frunzăverde, presa indicând o adevărată reţea care era pusă la picioarele şi interesele sale, transformând-o practic în universitate proprie.

De fapt, soția lui Frunzăverde aduce grosul banilor din gospodărie, cu o leafă cumulată din activități administrative și de cercetare de 125.000 lei. Frunzăverde însuți, deși duce în cârcă toate poverile județului, nu a primit în 2014 decât 55.318 lei, partea lui reprezentând doar 30% din veniturile casei.

Cu toate astea el a compensat lipsa de performanțe financiare prin achiziția de la Primăria Reșița a unei centrale de cartier comuniste, cu suprafața de 230 mp, care era amplasată în imediata vecinătate a vilei sale, plus a două terenuri, unul de 329 mp și altul de 346 mp. Constatăm astfel că Sorin Frunzăverde a acționat ca un bun gospodar, dublându-și practic suprafața locativă într-un singur an (exceptând apartamentul de lux din București). Cu curte largă și casă și acareturi, în care poți să respiri, familia Frunzăverde a ajuns în sfârșit la un echilibru, așa cum îi șade bine unei familii ajunsă la vârsta maturității depline.

Însă cuplul Frunzăverde s-a împovărat cu sarcinile ratelor lunare, cei doi contractând în 2014 un credit de 149.000 lei, în condițiile în care banii din conturi s-au împuținat în ultimul an, de la 98.500 lei la doar 30.504 lei. În ce privește Declarația de Interese, lucrurile au rămas constante, Sorin Frunzăverde fiind președintele onorific al Asociației… Jurnaliștilor din Banatul Istoric.

118655_6

Președintele CJ Călărași, Răducu Filipescu

O altă familie care iubeşte munca la Stat, de unde câştigă chiar foarte mulţi bani. Răducu Filipescu este preşedintele CJ Călăraşi iar soţia sa, pe lângă administrarea a două firme, mai este membru şi în Comitetul de Reglementare a Autorităţii de Reglementare în Energie, unde are venitul la secret! Domnul Răducu Filipescu, dacă este să dăm crezare declaraţiei sale de avere, este mai „leneş”, mai ocupat cu viaţa politică. Doamna Carmen este mai gospodină şi adună pe lângă casă. Astfel, familia Filipescu are o multitudine de terenuri, două intravilane fiecare de aproximativ 1000 mp şi trei agricole, însumând peste 12 ha. Dar din toate astea doar unul este şi al lui Răducu Filipescu, restul au fost cumpărate de gospodina doamnă Carmen Filipescu. Şi la case este la fel, Răducu are o casă în Călăraşi şi un apartament comun la Bucureşti, doamna Carmen are şi ea o casă la Călăraşi. La maşini, Răducu Filipescu a trecut doar un Cielo din 1996 şi un VW Golf din 2007.

Familia aceasta de bugetari angajaţi la Stat are obiecte de artă în valoare de peste 80.000 de lei (e şi greu să nu fii artist în munca cu Statul!) dar şi „metale preţioase” de 48.150 de lei. Peste toate, se adaugă active financiare de peste 550.000 de lei!

La salarii, doamna Carmen Filipescu ar câştiga 24.000 de lei anual de la firma soţului, Domicon SRL. Din declaraţia de interese a doamnei Carmen Filipescu aflăm că aceasta deţine acţiuni la încă o societate, SC Filcarm Consulting SRL, unde este şi administrator, deşi nici unul dintre soți nu au trecute venituri de la această societate în declaraţia de avere, iar la Răducu Filipescu nu apare firma nici măcar în declaraţia de interese! Cu alte cuvinte, dacă ANI îşi va băga nasul cei doi ar putea fi acuzaţi de fals în declaraţii. Oricum, Carmen Filipescu trebuie că e foarte ocupată, cu două firme în portofoliu, Domicon şi Filcarm Consulting, şi atribuții de reglementare în energie. Familia Filipescu mai încasează 15.840 de lei anual din chirii şi aproape 10.000 de lei din arendarea celor 12 ha de teren agricol.

118655_7

Președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, se dovedeşte cel mult un „nou-născut” faţă de „adultul” Horea Uioreanu, omul care a avut nevoie de trei anexe la declaraţia de avere pentru a-şi detalia toată bogăţia.

Mihai Seplecan a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pe vremea domniei lui Uioreanu şi, cum „la umbra copacilor bătrâni nu creşte iarba”, Seplecan nu se prea poate lăuda cu foarte multe bogăţii. Din declaraţia de interese aflăm că în 2012 a fost consilerul primarului din Sânmartin, câştigând aproape 6.000 de lei, nu are terenuri, doar un apartament în Cluj Napoca; nu are nici maşini, bijuterii sau plasamente în bănci ori fonduri de investiţii. Aflăm, însă, că Seplecan mai este şi angajat ca director comercial la Electrica Furnizare, o societate de stat, de unde a luat anul trecut 23.000 de lei.

Acum, câte ceva despre Horea Uioreanu, suspendat din funcţie şi cu încetare de mandat în 2014 în urma dosarului de corupţie în care DNA l-a trimis în judecată. Ultima declaraţie a lui Uioreanu este relativ recentă, dată în octombrie 2014, la încheierea mandatului. Declaraţia se potriveşte cu cea a fostei sale soţii, Elena Uioreanu, aleasă în 2012 deputat de Huedin. Avem, așadar, tot o familie de „bogaţi la Stat”. Uioreanu are două terenuri intravilane în Cluj-Napoca şi un extravilan în Beliş, 700 mp păşune, un hectar de fâneţe şi 3 ha teren agricol, dar şi un teren agricol de 5.600 mp în Războieni. Mai are două case în Cluj-Napoca, o casă de vacanţă la Mărişel, un apartament în Cluj-Napoca, iar soţia sa mai declară un autoturism Volkswagen. Horea Uioreanu mai declară active financiare de aproape 40.000 de lei şi plasamente de 280.000 de lei, acţiuni la 5 firme, inclusiv la Radio Napoca SA Cluj, iar pentru soţia sa declară plasamente de 56.000 de lei. În declaraţia de avere a Elenei Uioreanu din 2015 aceste plasamente s-au redus la 15.000 de lei. Horea Uioreanu a încasat în 2014 66.000 de lei din salariul de la Consiliul Judeţean, iar soţia sa 58.908 de la Camera Deputaţilor. Horea Uioreanu a mai primit în 2014 dividende de la Banca Transilvania şi Balanţa Cosmetics şi soţia sa încasând dividende de la Banca Transilvania în 2014. Elena Uioreanu mai are acţiuni la SC Versatil SA şi ambii soţi sunt membri ai Fundaţiei Academice „Gh. I. Brătianu” din Cluj-Napoca. Horea Uioreanu este şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Potrivit procurorilor anticorupţie, „în perioada octombrie 2012 – martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.000 euro (echivalent a circa 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a circa 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei. De asemenea, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui CJ Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014”.

118655_4

Președintele CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu este deja telenovelă după toate arestările, eliberările, crizele de prin spitalele americane şi presupusa fugă prin Turcia. În 24 februarie 2015 el a fost suspendat din funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, dar mandatul său nu a încetat de drept. Ca atare, nu există interimat în „Republica Constanța”.

Nicuşor Constantinescu are şase terenuri intravilane, două în Bucureşti, unul la Constanţa, Voluntari, Piatra Neamţ şi Mila 23. Mai are două case, una la Constanţa şi una la Bucureşti, dar şi o casă de vacanţă la Piatra Neamţ. Mai declară o şalupă de agrement, un autoturism de teren Land Rover, un ARO, un Jaguar din 2007, un Fiat şi un autoturism Volkswagen Golf. Ciudat că, deşi are un adevărat depou, nu declară nici un garaj pentru acestea. Omul declară şi tablouri, colecţii de timbre şi bijuterii, mobilier vechi, colecţii numismatice, dar spune că nu poate aprecia valoare, iar soţia sa are picturi de 15.000 de euro. Are aproape un milion de dolari în bancă, are acţiuni la 15 societăţi comerciale şi SIF-uri în valoare de 200.000 de lei şi 100.000 de euro. A încasat peste 110.000 de lei numai din dividende, iar soţia sa lucrează la firmele la care acesta este acţionar.

În declaraţia de interese dată în 5 iunie 2015 el încă trece că are funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, deşi Victor Ponta declara pe 12 iunie 2015 că l-a suspendat pe Nicuşor Constantinescu din PSD, după ce acesta semnase mai multe acte cu funcţia din PSD, deşi era suspendat din aceste funcţii din 24 aprilie.

Nicuşor Constantinescu este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal, în acest dosar el fiind pus sub control judiciar şi având interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al CJ Constanţa. Totodată, el va fi judecat în dosarul în care este acuzat că a prejudiciat judeţul Constanţa cu opt milioane de euro. El a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi în alte dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

118655_8

Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor

Iată că nu numai politicienii români ştiu să se îmbogăţească din bani publici. Maghiarul Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna și soţia sa, Anna-Maria, lucrează tot la stat, fiind profesor, ba chiar a încasat anul trecut mai bine de 3.000 de lei ca premiu pentru pregătirea elevilor olimpici.

După declaraţia de avere a lui Sandor, familia Tamas este una foarte prosperă: au două terenuri intravilane în Târgu Secuiesc şi Bretcu, 5 ha de teren agricol şi alte 5 ha de pădure. Mai are o casă şi un apartament în Târgu Secuiesc, un VW Touran şi un Suzuki cu remorcă, dar şi obiecte şi metale preţioase de aproape 50.000 de euro, plasamente financiare de 85.000 de lei, împrumuturi acordate de 66.000 de euro şi nişte bunici de excepţie. Potrivit declaraţiei de avere, bunicii Tamas Alexandru şi Eva au făcut cadou de Crăciun câte 4.000 de euro fiecăruia dintre cei trei copii ai familiei.

Sandor mai declară 3.000 de lei din venituri agricole şi o restituire de credit de 162.000 de lei.

Erată

În primul volum al Enciclopediei baronilor s-a strecurat o eroare determinată de informațiile preluate de pe site-ul Consiliului Județean Buzău, unde Cristinel Romanescu este în postura de prim-vicepreședinte, fapt care îl plasa în postura de succesor al președintelui suspendat, Marian Cristinel Bîgiu. În realitate, Bîgiu este, în continuare, președinte, în pofida faptului că și-a recunoscut faptele de care a fost acuzat. Iar în eventualitatea suspendării sale, funcția de președinte intermediar ar fi preluată de Petre Emanuel Neagu.

sursa: puterea.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.