Sper sa nu ne acceptam soarta de a fi condamnati sa traim sub imperiul unei noi Constitutii care nu are nicio legatura cu realitatea si care vine in contradictie cu votul de la referendumul din 2009.
Tema Constitutiei este o tema usoara si grea totodata. Usoara, deoarece Constitutia se adreseaza tuturor cetatenilor, ei sunt – sau ar trebui sa fie – autorii legii fundamentale. Grea, deoarece pentru a interpreta un articol din Constitutie este nevoie de cunostinte extrem de variate din dreptul comparat, din jurisprudenta etc. In general, politicienii evita o astfel de tema, pe motiv ca avem intotdeauna probleme mai importante.
De fiecare data cand o tema se afla pe agenda politica, toti analistii se mobilizeaza, gasesc argumente, se agita din rasputeri. De aceasta data, nu in aceeasi masura. De ce oare? Sa fie tema mult prea complexa ori se considera ca este prea neinteresanta pentru natiune?
Deschideti la orice ora a zilei posturile de televiziune Realitatea TV, Romania TV, Antena 3,B1 TV. Veti regasi aceiasi politicieni pe care ii stiti de mai bine de 20 de ani, discutand despre orice, incepand cu seceta si terminand, eventual, cu Constitutia. Veti regasi, de asemenea, un moderator si cativa analisti care nici nu stiu daca Anglia are Constitutie scrisa sau nu, dar care sunt la curent cu tot ce au declarat Crin Antonescu, Tudor Chiuariu ori Ioan Chelaru despre ce trebuie revizuit, punctele de vedere fiind opuse, in functie de postul de televiziune si partidul politic unde fiecare este arondat.
In 2013 inca ne mai intrebam ce sa facem cu referendumul din 2009 si unii spun ca este obligatoriu, altii ca este doar consultativ. Divergentele par a fi ireconciliabile. Apoi, dupa sfarsitul emisiunii, oamenii politici si analistii de toate culorile se saluta, discuta intre ei si uneori pleaca acasa impreuna, prelungind discutiile din platou. A doua zi, aceeasi intrebare: ce facem cu referendumul din 2009?
In mijlocul unei dezbateri in parlament ce parea ca se indreapta catre un dezinteres total, Traian Basescu a lansat o miscare nebanuita: repetarea referendumului din 2009. Genial, manevra de maestru, au spus unii. Total inutil, au spus ceilalti.
In realitate, nici Traian Basescu nu stia in acel moment care pot fi consecintele unui astfel de referendum. La cateva zile dupa primul anunt, si-a nuantat declaratia: se va organiza un al doilea referendum pentru unicameral, in cazul in care Curtea Constitutionala nu amendeaza in acest sens propunerea de revizuire a Constitutiei. De ce a existat aceasta a doua declaratie, diferita de prima? Asupra acestui punct hoardele de comentatori, oameni politici, bagatori de seama nu s-au exprimat.
Traian Basescu si-a nuantat declaratiile, deoarece, spre deosebire de momentul anuntarii primului referendum, cand avea in jurul sau consilieri de specialitate, acum nu ii mai are. Nimeni nu i-a spus in momentul anuntului celui de-al doilea referendum ca, spre deosebire de 2009, presedintele nu poate initia referendumuri care au ca obiect modificarea unor articole din Constitutie, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale. I s-a spus, mai mult ca sigur, ulterior.
Ce va decide Curtea Constitutionala, se va opune sau nu lipsei din proiectul de revizuire a unor amendamente care ar consacra parlamentul unicameral? Raspunsul il vom afla abia in toamna. Curtea nu va face altceva decat sa reitereze ceea ce a spus in Decizia nr. 682/2012: este nevoie de un act normativ care sa tina cont de rezultatele referendumului din 2009, insa aceasta nu inseamna ca acel act normativ trebuie sa fie doar Constitutia. Cu alte cuvinte, Curtea va da o decizie care din nou va fi interpretata de ambele tabere politice in mod diametral opus. Iar atunci, nenumaratii comentatori, consultanti si politicieni de cartier vor incerca sa gaseasca un raspuns la intrebarea: oare ce a vrut sa spuna Curtea? In cazul fericit in care inflatia de toamna sau punerea gogosarilor nu vor fi considerate subiecte mai importante.
Ce s-a intamplat in parlament cand s-a discutat propunerea presedintelui de convocare a unui referendum? Nimeni nu a explicat coerent si convingator. Aici, analistii de serviciu si politicienii aflati in pauza de cafea s-au incurcat rau de tot. Teoria „USL blocheaza referendumul“ nu s-a mai aplicat si nici teoria „USL nu se opune referendumului“. Atunci ce s-a intamplat? Prea complicat, mai bine discutam despre canicula si incidente cu artisti de renume judetean.
Intentia PSD, discutata cu PNL (dar neinteleasa de cei din urma), era urmatoarea: se da o hotarare a parlamentului, pe baza ei presedintele emite decretul de organizare a referendumului si imediat punem in discutie o noua suspendare, pe motivul neconstitutionalitatii decretului prezidential. Se va initia o negociere: noi nu recurgem la suspendare (care ar avea temei juridic), dar nici referendumul pentru unicameral nu se mai organizeaza. Planul a fost nascocit, desigur, tot de catre cei care au provocat tulburarea democratiei din vara anului trecut, dar a fost zadarnicit de lipsa de mobilizare a parlamentarilor PNL, care nu au venit sa voteze, si de faptul ca autorii Constitutieirevizuite, domnii Antonescu si Chiuariu, nu au inteles paradoxul potrivit caruia daca votezi in favoarea unei propuneri a presedintelui il impingi de fapt intr-o mare capcana.
Iata cum necunoasterea mecanismelor constitutionale l-a determinat atat pe presedinte, cat si coalitia guvernamentala sa faca erori tactice. Fiind vorba de doua erori in timpul jocului, acestea s-au anihilat reciproc.
A fost emisa aceasta explicatie de vreunul dintre cei care s-au perindat prin fata ecranelor in ziua votului din parlament asupra celui de-al doilea referendum privind trecerea la unicameral? Categoric, nu. Iarasi am avut parte de deja plictisitoarea discutie intre cei care spun „referendumul din 2009 este obligatoriu“ si cei care declara ca „referendumul este consultativ“.
Pisele se afla pe tabla de sah. Le privim si incercam sa anticipam cum vor fi mutate. Prima mutare apartine Curtii Constitutionale, care va decide cvorumul de validare al Constitutieirevizuite. Este foarte posibil sa se decida un cvorum de 50% + 1 (aplicabil si referendumurilor locale sau suspendarii presedintelui) si sa ofere argumente pentru un prag de 30% in cazul referendumurilor initiate de presedinte si al celor initiate de cetateni. Ulterior, toti actorii se vor situa intr-un joc de asteptare: Curtea va dori sa vada daca se organizeaza doua referendumuri sau unul singur, Traian Basescu nu va emite decretul de organizare a referendumului pana cand nu va vedea punctul de vedere al Curtii asupra modificarilor la Constitutie, PSD va astepta ca Crin Antonescu sa faca o gafa, PNL va astepta ca Traian Basescu sa emita decretul. Nu este aceasta situatie una generata de actuala Constitutie?
Iata cum se realizeaza in practica separatia si echilibrul puterilor. Doua mari piese pe tabla de sah au interesul pastrarii acestui echilibru, cu conditia trecerii la unicameral (Traian Basescu), respectiv impunerii regionalizarii (PSD). Vor face tot ce le va sta in putinta pentru a anihila revizuirea operata de comisia condusa de Crin Antonescu. Varianta unui referendum care sa aiba in vedere o Constitutie revizuita doar in sensul operarii celor doua modificari este extrem de plauzibila. Este scenariul cel mai rational posibil, care tine cont de interesele comune ale celor doi mari actori. Deocamdata, pozitiile par a fi ireconciliabile, dar compromisul in sensul explicat mai sus are mari sanse sa se realizeze. Daca nu exista o legatura intre cele doua, de ce a simtit nevoia Traian Basescu sa comenteze despre formula regionalizarii din Constitutia revizuita? Procedand astfel, a indicat cu precizie cum ar dori sa arate acest capitol sau, mai bine zis, cum nu ar trebui sa arate. Insa acea declaratie nu a fost interpretata in acest sens. „Traian Basescu se opune regionalizarii USL“. Vrea cineva mai mult decat acest titlu?!
Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a declarat ca cea mai eficienta forma de contracarare a referendumului initiat de Traian Basescu este sa nu vorbesti despre el, sa te prefaci ca nu exista. O strategie care este de mult aplicata: Realitatea, Romania TV, TVR nu prea vorbesc despre referendum sau despre revizuirea Constitutiei. Antena 3 si B1 TV, diametral opuse ca orientare, mai sparg uneori blocada. Insa, si in acest caz, „referendumul din 2009 este obligatoriu“ se opune inevitabil afirmatiei „referendumul este consultativ“.
Orientarea politica a acestor posturi de televiziune nu permite, in marea majoritate a cazurilor, desfasurarea unor dezbateri cu argumente pro si contra, 50% – 50%, asa cum recomanda Comisia de la Venetia cand este vorba de un referendum. Multimea de analisti, comentatori, politicieni nu vrea sa fie deranjata. Ea se exprima ca o masa compacta, in functie de interesele de moment. Se invoca Comisia de la Venetia cu privire la orice, nu insa si referitor la acest aspect.
In tot acest timp, adevaratii experti nu sunt interesati de ceea ce produce „cartelul rusinii“. Partidele nu ii consulta, presedintele le poate strange mana in cel mai bun caz, iar televiziunile din „cartelul rusinii“ ii ignora: ele au nevoie de explicatii concise, clare, nu de expunerea unor serii de ipoteze care se pot materializa sau nu.
Sper sa nu ne acceptam soarta de a fi condamnati sa traim sub imperiul unei noi Constitutiicare nu are nicio legatura cu realitatea si care vine in contradictie cu votul de la referendumul din 2009. Cat timp vom tolera „cartelul rusinii“, o asemenea posibilitate se poate transforma intr-un cosmar cotidian.
– Articol publicat de Revista 22 –