La cateva ore dupa condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, oficiali ai ministerului s-au grabit sa remita un comunicat de presa in care subliniaza realizarile politicianului PNL. Multe dintre acestea nu stau in picioare la o analiza atenta.
Una dintre primele realizari mentionate de Ministerul Transporturilor priveste deblocarea unor fonduri europene de 4,5 miliarde euro. ”In doar cinci luni au fost implementate toate masurile impuse prin documentele de pre-suspendare si de incetare a platilor, transmise de CE in iunie si decembrie 2012”. Odata cu deblocarea POS T s-a reusit cresterea gradului de absorbtie, valoarea sumelor rambursate ridicandu-se la 881,3 mil. euro, ceea ce inseamna un grad de absorbtie de 19,5%, sustine ministerul.
CFR Marfa, o privatizare cu cantec
Un al doilea punct de succes ar fi privatizarea CFR Marfa, precum si diminuarea datoriilor acestei companii catre cea de infrastructura, respectiv CFR SA. ”Datoria CFR Marfa fata de CFR SA s-a diminuat cu 654 milioane RON, soldul la data de 13.06.2013 fiind de 102 milioane RON”, spune MT.
De departe, insa, vanzarea a 51% din CFR Marfa este una din cele mai contestate proceduri derulate in ultimii ani de statul roman, cu modificari ale conditiilor de participare chiar in cursul procedurii (conversia datoriilor, vanzarea activelor, modificarea conditiilor de calificare). Banii nu au fost varsati statului de catre cumparatorul pachetului de de actiuni, respectiv GFR, fapt pentru care privatizarea nu poate fi considerata incheiata. Cat priveste datoriile CFR Marfa la CFR, diminuarea acestora a avut loc printr-un artificiu . Intr-o prima faza a fost preluata de catre CFR Marfa o buna parte din datoriile CFR SA la buget, iar apoi datoriile la buget ale CFR Marfa au fost anulate (prin conversia in actiuni fara valoare reala). Afacerea facuta de Fenechiu a fost obtinerea a 200 de milioane de euro din vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa si pierderea altor 270 de milioane de euro reprezentand datorii ale celor doua companii la buget si care nu vor mai fi incasate niciodata.
Vopsirea directorilor de stat drept manageri privati
”O alta restanta a fost demararea procesului de implementare a managementului privat in companiile de stat. Ministerul Transporturilor a implementat in aceasta perioada management privat in aproximativ 20 de companii majore din subordinea MT”, sustine MT. Managerii ar fi implementat masuri de ameliorare a activitatii, precum deblocarea unor contracte de cunsultnta, inchirierea unor sectii de cale ferata sau incheierea unor contracte de transport feroviar la CFR Marfa. Nu e clar daca aceste contracte sunt cu adevarat avantajoase pentru stat. Este trecut sub tacere contractul de reabilitare a caii ferate Vintu de Jos-Simeria cu o valoare de 300 de milioane de euro si care a fost semnat de George Micu, directorul CFR SA numit de Relu Fenechiu, cu o firma aflata in insolventa si care foarte probabil va fi anulat de justitie.
In realitate implementarea nu a fost nimic altceva decat ”ungerea” unor fosti directori de stat drept manageri privati si un scandal continuu privind inlaturarea de la sefia companiilor subordonate MT a unor manageri straini nedoriti (Christian Heinzmann -la Tarom, Dimitris Sophocleous la- CFR Marfa, Mustafa Aysun -la CFR Marfa).
Fenechiu se lauda cu munca bulgarilor
Deschiderea recenta a circulatiei pe podul mixt Calafat – Vidin este un alt succes mentionat de MT. Trebuie mentionate doua lucruri. Podul s-a deschis cu o intarziere de doi ani si, in plus, sarcina Romaniei a fost doar de a realiza infrastructura conexa rutiera si feroviara de conectare la pod. DN 56 Craiova Calafat, principala legatura rutiera cu podul este gata in proportie de doar 25% iar Guvernul nu a alocat niciun leu pentru lucrari in acest an, potrivit RTV. Realizarea propriu-zisa a podului a fost facuta de catre partea bulgara.
Metroul: Cum prezinti esecul drept succes
Desi Guvernul din care face parte a amputat serios finntarea Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei -Universitate, Relu Fenechiu gaseste cu ce sa se laude. Un succes al sau e ”acordul Comisiei Europene care prevede includerea unor proiecte de dezvoltare a capacitatii metroului bucurestean, pe Magistrala 4si Magistrala 5, precum si alocarea a 104 milioane lei (…) pentru finantarea in anul 2013, a proiectului de investitii “Magistrala 5 Metrou, Etapa I-a, Drumul Taberei – Universitate”. Suma e de peste 3 ori mai mica decat cea prevazuta initial. Ministrul a mai dat si o veste proasta bucurestenilor. Fenechiu nu vede justificarea economica a unei linii de metrou spre Aeroportul Otopeni.
Accidentul din Muntenegru, trecut sub tacere
Una dintre realizari este si modificarea legislativa adusa functionarii si organizarii scolilor de soferi prin asumarea pregatirii integrale a cursantilor (derularea pregatirii practice si teoretice in cadrul aceleiasi unitati autorizate). Ar fi fost insa de folos daca Ministerul Transporturilor ar fi interzis conducerea autocarelor de catre soferi colaboratori, de weekend, fapt prin care s-ar fi putut preintampina, foarte probabil, accidentul din Muntenegru, soldat cu 18 morti si 29 de raniti. Bilantul ministrului nu sufla o vorba despre accident. SE considera probabil ca avand loc in afara granitelor catastrofa rutiera nu poate fi pusa in sarcina MT. Bilantul mai cuprinde cateva evenimente nimore, salutare intr-adevar, precum dispartia taximetristilor pirati de pe Aeroportul Otopeni (masuri adoptate insa doar dupa uciderea studentei japoneze Yurika Masuno), infiintarea unui call-center la Registrul Auto, reducerea timpului de parcurs pe relatia feroviara Bucuresti-Constanta .
– Articol publicat de Romania Libera –
Si-a facut rost de bani pentru cautiune.,plus pentru tot neamu.!
cea mai mare performanta este desfiintarea retelei de unitati medicale proprii transporturilor.Daca Romania va mai avea din nou cale ferata performanta,trebuie sa asteptam un Gheorghiu-Dej ca sa refaca ce a stricat nemernicul asta.Acum,in tara,comisiile de siguranta circulatiei ,fiind desfiintate odata cu spitalele cfr,medicii de acolo nu mai vor sa faca(si au dreptate) vizita medicala a personalului de care depinde siguranta calatorilor. sI S-AU GANDIT MINTILE DE LA MIN TR.SA FACA CONTRACTE CU CINE? CU UNITATI PRIVATE,CARE,INSA,HABAR NU AU CU CE SE MANANCA SIGURANTA CIRCULATIEI.BANUL SA IASA!
JIGODII DE CARE PUR SI SIMPLU NE ESTE GREA-TA .
sloganuri comuniste ….TARII CAT MAI MULTI PUSCARIABILI
performanti la contracte cu stat-ul
A DAT PE MOCA UNUI ALT SMECHER CFR MARFA,TARE PERFORMANTA NUI ASA,TOV PLAGA????
AGHIO BĂ !
Parca ai vostri au fost mai performanti…..ia mai lasati-ne cu textele astea!!!!