Curtea Constituțională a României a respins, joi, sesizarea PDL referitoare la ”neconstituționalitatea” hotărârii Senatului de a înființa o comisie care să ancheteze abuzurile semnalate în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.
În momentul de față, CCR a decis că hotărârea de înființare a unei comisii este constituțională. Motivarea judecătorilor CCR nu a fost încă făcută publică.
Comisia poate să-și desfășoare activitatea, poate să analizeze cazurile semnalate, asta pentru că, potrivit hotărârii Senatului, comisia se ocupă de investigarea acelor abuzuri care au fost semnalate Parlamentului și nu de o anchetă a procurorilor.
Judecătorii au apreciat că înființarea acestei comisii nu încalcă Legea Fundamentală deoarece nu are ca scop chemarea procurorilor în fața Legislativului sau controlul activității acestora, ci verificarea abuzurilor reclamate la Parlament în legătură că anchetele privind referendumul.
În data de 8 octombrie, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, anunța că PDL va ataca la CCR decizia Senatului. „Pentru ca această comisie să fie înființată trebuie supusă votului Senatului. PDL nu o să intre în această capcană și nu o să ne desemnăm membri. Această comisie ar încălca principiile democratice și constituționale. Ni se propune ca noi, Legislativul, să intrăm peste Ministerul Public. O vom contesta la CCR. Nu vom participa la vot și nu vom desemna colegi de-ai noștri în comisie”, susținea Rădulescu.
Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru și trei abțineri, proiectul de hotărâre privind înființarea comisiei de analiză privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Comisia ar fi trebuit să fie formată din 11 membri, dar grupul PDL a decis să nu desemneze niciun senator și s-a retras de la vot.
Potrivit solicitării de înființare, această comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmărește să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor, să ia în considerare „posibilele fapte ilicite” ale procurorilor și să facă lumină în această chestiune prin audierea cât mai multor votanți nemulțumiți de modul cum au fost făcute cercetările de către poliție, DNA și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Constatările, concluziile și propunerile comisiei trebuie să facă obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent până la data de 15 noiembrie 2012.
Acuma, bine, este hotararea Curtii, asta este, insa tot ea spune ca nu este o ancheta asupra procurorilor, ci mai curand verifica autenticitatea plangerilor cetatenilor(?!), dar si posibile fapte ilicita ale acelorasi procurori(!!??!!) Brrrr! Pai ce facem cu principiul separatiei puterilor in stat?
Oare mai exista ceva in tara asta care merge corect?Mai exista vreo institutie nesubordonata USL?
puteti sa fiti sau nu de acord cu mine,dar CCR a inceput sa semene a….cacarau
Nu stiu ce sa spun. Consta doar ca CCR o cam lungeste cu anumite hotarari, dupa modelul uslamist al trasului de timp.
…nu mai inteleg nimic ,cum arunca mortul in gradina altcuiva ….ce nu este clar ….ccr nu are putere sa-si asume o decizie sau ii este frica ….nu se stie ce mafioti sunt in parlament ?,cine sa judece si sa hotarasca …hotii ,derbedeii care au facut frauda ?…ce tampiti ne cred! bravo lor cum isi bat joc de noi !
comisia din parlament va incerca sa dea niste concluzii diferite de cele ale procurorilor, intru salvarea fraudatorilor de tip dragnea. Si atunci sa mi te tii incurcatura … si se va lasa cu salvarea celor acuzati cu probe de catre procurori.
Daca CCR spune ca e ok, daca Senatul voteaza pentru infiintarea comisiei, tu PDL sa te retragi?
pai… nu mai pricep nimic. Vorba lui iulian48, in parlament se va vorbi becaleza, ghişa si nicolaeasca.
ceva lipseste…
nu mai inteleg nimic,sa vedeti cum vor lua cuvantul in plen marii povestitori Becali,Ghise,Nicolaescu si vor aduce probe noi in urmarirea ‘urmaritorilor urmariti’,o tara condusa de infractori!!!!