“Dupa cum stiţi, Rusia caută din nou să destabilizeze o parte a Europei de Est şi să-şi restabilească influenţa asupra teritoriilor pierdute după colapsul Uniunii Sovietice. De aceea este extrem de important pentru Statele Unite ca România şi alţi aliaţi europeni să continue să lucreze împreună pentru a consolida alianţa transatlantică şi susţine securitatea regională!”.
Această declaraţie a fost citită de congresmanul republican Michael Turner în faţa Congresului SUA, pe 3 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Cu aceeaşi ocazie, Michael Turner mai nota că “Interceptorul de rachete balistice de la baza aeriană Deveselu, aproape de graniţa cu Bulgaria, va asigura protecţie antirachetă aliaţilor noştri din Europa şi Orientul Mijlociu”. Vi se pare că preocupările domnului Michael Turner ar fi legate de investiţiile companiilor americane în România? “În special din domeniul IT”, aşa cum ne spunea preşedintele Klaus Iohannis, după ce, la începutul acestei săptămâni, s-a văzut cu congresmanul american? ) Nu, această întâlnire cred că a fost una mult mai importantă pentru România, iar discuţiile economice, dacă au existat, au fost cvasiadiacente.
Cine este Michael Turner
Mike Turner nu este un american drăguţ care iubeşte sarmalele şi mănăstirile din România şi de aceea a fost numit co-președintele Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA, ci omul care are 5 mandate de membru cu rang înalt în Strategic Forces Subcommittee (vezi cu ce se mănâncă asta la sfîrşitul textului), cel care are în grijă arsenalul nuclear american, printre altele. Este unul dintre cei mai înfocaţi republicani, un congresmann care alături de Dick Cheney şi John McCain a cerut înarmarea imediată a Ucrainei după invazia ruşilor pe teritoriile Ucrainei. Un om care a primit recent o funcţie extrem de importantă şi în NATO. Vizita sa în România este extrem de importantă din punct de vedere geostrategic.
Născut în 11 ianuarie 1960, Michael Turner a fost primar în Dayton, Ohio, şi apoi senator republican în OHIO. Pe lângă alte funcţii, Turner deţine de multă vreme (5 termeni de nominalizare) funcţia de preşedinte al House Armed Services Strategic Forces Subcommittee, si cea de membru al Tactical Air and Land Forces Subcommittee.
În toamna lui 2014, adunarea Parlamentară a NATO l-a ales pe Michael Turner ca noul președinte al organismului care reunește parlamentarii celor 28 de ţări aliate NATO şi națiunile partenere. Deasemenea, face parte din National Security, Homeland Defense and Foreign Operations Subcommittee. Deci despre ce a vorbit preşedintele Klaus Iohannis cu Turner? Aha, despre planurile de investiţii ale SUA şi dorinţa noastră ca investiţiile americane în România să urce în top zece. Biiineee.
În al doilea rând, dacă preşedintele României a pus pe Facebook o concluzie a întâlnirii cu Michael Turner, evident, una bla-bla-istică, congresmanul american nu a postat nimic-nimicuţ pe pagina domniei sale despre întâlnirea cu Iohannis. Dacă ar fi avut de transmis mesaje importante pentru economia americană, ar fi făcut-o.
Dar, cel mai probabil, discuţiile dintre şeful statului şi Michael Turner au fost unele care privesc strategii militare urgente şi nu piaţa de IT. Mai adăugaţi la această vizită a lui Michael Turner şi celelalte vizite ale unor oficiali americani de prim rang cu atribuţiuni înalte în domeniul militar care mie îmi spun că se pregăteşte ceva important: Pe final, am selectat câteva dintre declaraţiile importante pe care Michael Turner le-a făcut de la izbucnirea conflictului ruso-ucrainean.
NOTĂ: Cu ce se ocupa Strategic Forces Subcommittee, potrivit statutului:
” Comitetul are jurisdicție asupra arsenalului nuclear al națiunii, activele noastre militare în spațiul cosmic, Departamentul de programe şi informații a apărării, precum și pe sistemele de apărare anti-rachetă”.
sursa: voxpublica.realitatea.net
Comentariile sunt închise.