Cei de la Chevron au așteptat să treacă Ziua Națională ca să dea cu țeava la Vaslui. Ori s-au gândit că ar fi alimentat protestele de 1 decembrie, ori au mizat pe faptul că după petrecere vasluienii vor fi prea mahmuri ca să mai protesteze.
Trimiterea jandarmilor la Pungești, poate mai bine organizați decât acum o lună și jumătate dar după un scenariu similar arată cât de puțin înțeleg autoritățile noastre din ceea ce li se întâmplă. Pur și simplu Ponta a trimis o mie de jandarmi la o sută de protestatari, crezând că asta le va da oamenilor mai multă încredere în Chevron, în primar, în prefect sau în șeful guvernului.
În România avem în ultimele luni două tipuri diferite de intenții de exploatare, două tipuri diferite de comunicare, dar ceea ce au în comun aceste exploatări este că populația nu le vrea. A fost și va mai fi probabil o vreme Roșia Montană, o exploatare de aur în a cărei comunicare publică Gabriel Resources a investit zeci de milioane de euro. S-a dovedit că în final reacția străzii și, de fapt, neîncrederea în autorități, au biruit zecile de milioane de euro cu care compania cumpărase pur și simplu bunăvoința televiziunilor. Apoi a apărut Chevron, care a luat în 2012 licență de explorare și exploatare pentru petrol și gaze. Aroganți cum îi știm, americanii au venit și ne-au spus că ei știu treaba cu gazele de șist. Poate au crezut că o să sărim în sus de bucurie.
După prima răscoală, cea din 16 octombrie, Ponta tot n-a înțeles că la Pungești n-ar fi fost nicio răscoală dacă oamenii aveau un primar care în loc să vândă chiar el pământul americanilor s-ar fi luptat pentru ei și pentru drepturile lor. Dreptul de a fi informați ce vor ăia de la ei, de a avea garanții de mediu, că nu le otrăvește nimeni nici apa nici pământurile și, da, garanții de dezvoltare… care înseamnă în final acordul unei comunități și, bineînțeles, împărțirea redevențelor statului cu comunitatea locală.
De la început și până la sfârșit este vorba de încredere. Nici Gabriel nici Chevron n-au priceput că un acord cu autoritățile române nu creează în România opiniei publice o prezumție de legalitate ci una de corupție.
Articol publicat de www.biziday.ro
….acesti oameni simpli cu frica lui dumnezeu isi apara pamantul!bravo lor,brabo tarani romani adevarati !….ce spun cei din politica carora li s-a lipit scaunul din parlament de fund ?….nu vedeti toti tac chitic …dovada ca-i dor undeva de noi si ei,….noi urlam degeaba ,nu ne aude nimeni !…toti fura linistiti se kaka in capul nostru si ,si ….si cei ce trebuie sa ne apere sau coalizat cu mafiotii politruci !
Trebuie sustinuti cei din Pungesti, maine putem fi noi in situatia lor.
Manipularea continua, a aparut un sondaj pe media ca peste 60% din romani vor exploatarea gazelor de sist.
Daca nu ne unim, nu iesim cu mic cu mare in numar cat mai mare, au castig de cauza. In ian, 2012 o mana de oameni sustinuti de PSD au dus la demisia lui Boc. Acum proteste mult mai consistente, mai perseverentenici nu le baga in seama. Atunci jandarmi care au actionat in urma unor violente a protestatarilor au trebuit sa demisioneze. Acum merg la intimidarea protestatarilor pasnici cu amenzi, cu incercuire, masare in perimetru restrans. Mafia si-a scos coltii. E timpul sa-si rupa coltii in proteste de amploare, inteligente si bine pregatite.
Nu conteaza ce a inteles Ponta, G.R. Sau Chevronul.
Pe ei nu-i intereseaza. Dupa cum vedem, companiile au cotizat asa de mult incat au cumparat si jandarmeria.
Citez cu felicitari dle Guran:
Nici Gabriel nici Chevron n-au priceput că un acord cu autoritățile române nu creează în România opiniei publice o prezumție de legalitate ci una de corupție.