Cine are intersul sa mute Romania pe sinele unui regim arbitrar, printr-o Constitutie care sa ne arunce in trecut? Care sa-i puna sub tutela politica pe judecatori si sa-i scoata din ecuatie pe procurori? Cine ar vrea sa modifice sistemul constitutional din Romania, pentru ca Parlamentul sa poata face aproape tot ce vrea? Si mai ales cine sta in spatele noii doctrine constitutionale, care poate intoarce ceasul istoriei cu 75 de ani?
Exista o tendinta clara de franare a evolutiei tarii, tendinta ciclica de altfel, care tine Romania prizoniera de grupuri de interese vizibile si invizibile. Acum un an, in iulie 2012 au aparut semne evidente ca in Romania libertatea politica este pusa in pericol, dupa o suita de incalcari ale Constitutiei, iar acum aceste incalcari ar putea fi “legalizate” chiar prin revizuirea Legii Fundamentale. Cea mai importanta modificare transforma Parlamentul intr-o supra-putere in stat, aniversand in acest fel 75 de ani de la Constitutia care instaura pentru prima data un regim autoritar in Romania, sub bagheta Regelui Playboy. Parlamentul Romaniei inceraca sa camufleze sub falduri democratice o Constitutie prin care sa-si aroge aproape intreaga putere, la fel cum, in 1938 Carol al II-lea isi confectionase o Constitutie pentru el prin care separarea puterilor in stat era desfiintata si aproape toata puterea trecea in mainile regelui, care devnea astfel “Capul Statului” (art.30): puterea legislativa se exercita de Rege prin “Reprezentatiunea Nationala, care se imparte in doua Adunari: Senatul si Adunarea Deputatilor” (art.31), iar puterea executiva era “incredintata Regelui”, care “o exercita prin Guvernul Sau” (art.32). Constitutia Regelui Playboy desfiinta Curtile cu Juri (art.73), lasa inamovibilitatea judecatorilor la indemana unei “legi speciale” si suprima impartirea administrativa a tarii(art 79).
Exista, fireste, diferente mari intre Constitutia lui Carol al II-lea care a dus la instaurarea dictaturii lui personale si proiectul adoptat de Comisia condusa de liderul liberal, Crin Antonescu, prin care Parlamentul devine “forul suprem de dezbatere si decizie al natiunii si unica autoritate legiuitoare a tarii” (Art. 61). Riscurile derapajelor sunt, totusi, aproape la fel de mari, desi franele Uniunii Europene pot atenua intentiile rau-voitoare ale arhitectilor noii Constitutii. Intr-o Analiza publicata ieri de Expert Forum sub titlul “Pericolele noii Constitutii si riscurile puterii absolute”, Laura Stefan argumenteaza ca prin transformarea Legislativului intr-un “for suprem de decizie”, “echilibrul intre puterea judecatoreasca, cea executiva si cea legislativa se rupe, Parlamentul impunandu-se in fata oricarei alte puteri, in caz de conflict”.
Predispozitia hegemonica a parlamentarilor, potrivit proiectului de revizuire a Constiututiei, este evidenta prin dorinta lor de a-i intimida si controla pe toti cei care devin incomozi: “Orice persoana de drept public, orice persoana jurdica private si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta (…) in fata unei comisii parlamentare” (Art. 64). Judecatori, procurori, ziaristi, organizatii neguvernamentale, profesori, sindicalisti, oameni de afaceri, pot fi chemati fara motive temeinice in fata parlamentarilor pentru a fi “facuti de rusine” sau pentru a fi speriati sau pentru a-i converti sub papuc politic. Nu doar independenta justitiei ar putea fi suspendata, daca acest articol va ramane in viitoarea Constitutie, ci si libertatea de opinie, dreptul la greva sau libertatile economice pot fi puse sub semnul intrebarii.
Toti sefii instututiilor bugetare vor fi la mana sentorilor potrivit Constitutiei revizuite (Art. 75, al.2), in vreme ce parlamentarii vor putea fi cercetati de procurorii din teritoriu si adusi in fata judecatorilor din propriile circumscriptii, nu ca pana acum doar in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sau a Parchetului General (Art. 72, al. 2). Acesta este modelul Dan Voiculescu, seful celui mai influent trust media, fost senator acuzat de coruptie, care si-a dat demisia din Parlament pentru a scapa de judecatorii ICCJ. Parlamentarii care vor sa profite de pe urma pozitiei lor sau cei care au deja dosare pe rol, isi imagineaza ca in localitatile lor vor gasi nu doar clementa, ci si parghii de manipulare a procurorilor si judecatorilor.
Noua Constitutie a Romaniei, daca nu va fi oprita de Curtea Constitutionala ar putea transforma tara intr-o dictatura luminata in care Parlamentul poate face tot ce-si doreste, fara sa fie temperat de nicio alta putere, in care senatorii si deputatii sunt feriti de mana lunga a justitiei, criticii puterii vor putea fi intimidati si hartuiti oricand de comisii facute ad-hoc, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) urmeaza sa dea hotarari “obligatorii pentru autoritatile administratiei publice”, (Art. 119, al. 2) ca si cum Romania se afla intr-o stare de razboi permanent. Promotorul discursului transpus in Noua Constitutie a fost in ultimii aproape zece ani, Dan Voiculescu si trustul sau mediatic: scribi mici si flexibili i-au preluat ideile si le-au transformat intr-o doctrina, care poate bloca Romania, aici la marginea dintre Est si Vest intre regimul autoritar de la Ankara si cel al premierului Orban de la Budapesta, care aluneca tot mai mult pe toboganul valorilor democratice.
– Articol publicat de Romania Libera –
Personal,nu cred ca vom reusi sa blocam noua initiativa a USL.Nu suntem in stare sa ne organizam protestele asa cum au facut-o,spre exemplu,islandezii.Confirmarea vine din faptul ca nu putem impune vointa covirsitoare a populatiei care a votat la Referendum max.300 parlamentari si Parlament unicameral.Cainii latra iar ursul face ce vrea.Nu avem un leader care sa coordoneze,sa ordoneze si organizeze rezistenta.Cred ca ar fi multi cei care s-ar alatura din convingere.Nu vreau sa mai aud de faptul ca am fost uniti in dec.1989!Am fost acolo,am amintiri nenumarate si frumoase si cred ca nu este corect sa l-e intinam asociindu-le cu grupuri care”latra”ca mai apoi sa aflam ca au facut-o pentru bani.Personal astept doar scinteia pentru a resimti emotiile din dec.1989.Oare astept degeaba?Sunt pesimist!
Noi dormim linistiti !!!
EEEEEEEEEEE CUM CINE ?NOI CARE AM IESIT IN STRADA IN 89 !
Nu „aproape tot ce vrea”…TOT CE VREA! Mama lor de jeguri