Reprezentantii PDL critica dur infiintarea, la initiativa USL, a unei comisii parlamentare de anchetare a evenimentelor de la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, considerand ca Parlamentul nu are dreptul de a audia procurori.
„E ilegala (infiintarea comisiei de ancheta – n.red). Parlamentul nu poate chema procurorii la audieri. In momentul in care Parlamentul, puterea legislativa, cheama la ordin o parte a puterii judecatoresti, comite o ilegalitate. Nu-mi pot da seama cum s-a putut intampla lucrul asta, niciun articol din Constitutie sau lege nu-i permite sa faca o comisie de ancheta pentru procurori. E o imixtiune fara precedent a Parlamentului in Justitie pentru a apara, eventual, niste posibili invinuiti”, a spus deputatul PDL Gelu Visan, pentru Ziare.com.
Intrebat daca poate fi o miscare preventiva a USL pentru apararea lui Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului, Visan a raspuns:
„Poate fi si o miscare preventiva pentru apararea multor domni ca Dragnea. Statul de drept e pus in pericol. E ca si cum puterea judecatoreasca s-ar exprima asupra activitatilor legislative. Daca Parlamentul doreste subodonarea Justitiei, e atac la adresa statului de drept. (…) USL nu a invatat absolut nimic de la referendum, nu a tinut cont de recomandarile Comisiei Europene si, in fuga dupa voturi, face demersuri ilegale”.
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda de la PDL, a criticat si el infiintarea comisiei de ancheta.
„E o actiune extrem de periculoasa, poate pune Romania intr-o dificultate majora in UE, similara ca efect negativ cu cele ale referendumului. Lucrurile sunt extrem de grave, discutam de interferenta politicului in Justitie pentru ca discutam de o ancheta in desfasurare. Lucrurile sunt foarte clare, e o chestiune de sicana pentru intimidarea organelor de ancheta si nu face decat sa incalce legea”, a spus deputatul de Cluj pentru Ziare.com.
„Sunt absolut convins ca in raportul MCV se va regasi lucrul acesta, nu poate trece neobservat, e o urcare a politicului cu bocancii pe Justitie„, a adaugat Buda, care spera in anularea initiativei USL la Curtea Constitutionala, dupa sesizarea PDL, sau intr-un pas inapoi al reprezentatilor Uniunii.
Plenul Senatului a aprobat luni cu 59 de voturi „pentru” si trei abtineri infiintarea comisiei de ancheta a Senatului privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012. Astfel, membrii PSD sunt Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru si Lazar Sorin Constantin, membrii PNL – Ioan Ghise si Cristian David, UDMR l-a propus pe Albert Almos, iar UNPR l-a nominalizat pe Vasile Nedelcu. Grupul PDL, care avea dreptul la trei membri in comisia de ancheta, nu a facut nominalizari si nici nu a participat la vot. Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat luni, in plen, ca democrat-liberalii vor contesta la CCR hotararea initiata de USL.
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a spus marti, pentru RFI, ca procurorii-sefi de la Parchetul General si DNA din perioada referendumului, adica Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, vor fi chemati la audieri, nu insa si procurorii de caz.
Acesti parlamentari din USL nu au alceva de facut decit comisi de anchete.La suspendarea lui Basescu nu au vrut sa faca comisie parlamentara acum au facut cun scop precis de a apara propi membri L.Dragnea P.Dobre, T. Atanasiu, Asta e Romania Nimic Pentru Popor Totul Pentru ei!
inca o dovada ca actuala conducere vor sa faca ce vor ei in aceasta tara….vor sa fie totul la cheremul lor !…si stiti de ce ?……pentru ca noi am acceptat toate magariile lor…..atunci cand acesti nemernici vor fi alungati ,tara o sa prospere ….ce este asa greu de anteles ?
Ceea ce frapeaza este ca nici un parlamentar de la minoritati nu este alaturi de demersul pedelistilor,uslasii considerand legitima cererea lor de tragere la raspundere a procurorilor pre zelosi.Parlamentarii puterii,ca in alte dati,demonstreaza ca prea putin le pasa de legi si de recomandarile UE.Naravul din fire,n-are lecuire;traind toata viata duplicitar,sunt paraleli cu ceea ce inseamna onoare si respectul cuvantului dat.Am crezut,am sperat,dar nici chiar asa…
D-ne, ce zile am ajuns, numai pentru a-si apara propriul interes !
Daca Justitia este o putere in stat, sa fie , fiecare putere isi cunoaste si are rolul ei, nu trebuiesc amestecate .
Nici Morar si nici Kovesi, nu trebuie sa se prezinte la comisie, nu pot fi trasi la raspundere, n-au decat sa faca cate comisii vor in parlament. Procurorii trebuie sa-si arate independenta, sa-si apere independenta, iar politicienii trebuie sa invete ca nu pot face tot ce vor. Nu trebuie sa se lase intimidati. Politicienii trebuie sa se teama de justitie, bineninteles daca au incalcat legea. Justitia n-are nimic comun cu politicul.
USL nece Justitia si mai tarziu sa transforme Romania in stat parlamentar. respecta separarea puterilor in stat. Intentia lor este sa incali