Cea mai mare ancheta jurnalistica internationala a dezvaluit numele unor personaje controversate care folosesc in afacerile lor firme secrete.
Documentele jurnalistilor, publicate in proiectul OffshoreLeaks, arata ca firma Commonwealth Trust Limited (CTL) inregistreaza societati off-shore care actioneaza ca paravan pentru evazionistii din Romania.
Societatea infiinta firme in Insulele Virgine Britanice (BVI), recunoscut paradis fiscal, si a avut ca si „clienti” oameni implicati in finantarea fotbalului autohton, afaceristi specializati in returnarea ilegala de TVA, „jucatori” influenti de pe piata energiei, jurnalisti sau moguli media.
Care ar fi avantajele desfasurarii de afaceri prin intermediul unor firme off-shore ?
In primul rand ar fi taxele mici. In al doilea rand, posibilitatea de a dispune de proprii bani dupa bunul plac, fara riscul de a fi intrebat de provenienta lor. In acest sens, banii obtinuti din coruptie, contrabanda sau pe alte cai ilegale sunt depozitati in conturi secrete, fara posibilitatea de a fi verificati de autoritati.
O a treia categorie de „clienti” ai acestor societati sunt cetatenii care se tem de confiscarea veniturilor obtinute legal in tarile lor de origine (mai ales in timpul schimbarilor politice radicale).
Din investigatia Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) aflam ca cetateanul libanezo – roman Said Baaklini a infiintat in BVI, pe 28 ianuarie 2008, societatea Ebelle International Inc., in care era unic actionar. Sase luni mai tarziu, Baaklini a cedat actiunile lui Cristian Borcea, fostul diriguitor de la Dinamo Bucuresti. Borcea a mai pastrat firma alte sase luni, dupa care a inchis- o.
Aceeasi firma, CTL, a inregistrat o societate pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu in 2006. Tonderstead Ltd a fost folosita de mogulul media sub acoperire in schemele sale financiare, prin care a incercat sa-si piarda urma si sa iasa nesifonat din scandalul FNI si Petromservice. Societatea a fost radiata in februarie 2009. Vintu si Baaklini sunt parteneri vechi de afaceri. Cu o zi inainte de a fi retinut in dosarul „UCM Resita”, dupa ce a solicitat restituirea a 60 milioane de euro reprezentand TVA in urma unui export fictiv de motoare industriale, Baaklini l-a vizitat acasa pe Vintu, in doua randuri. Dupa o luna, in decembrie 2010, era trimis pachet din Bulgaria si incarcerat.
In urma aceleiasi investigatii, a reiesit ca Nicolae Bogdan Buzaianu – cel mai „destept baiat” al afacerilor cu energie – este proprietarul unui offshore inregistrat in BVI: Alexus Limited. Firma a fost infiintata in aceeasi zi, pe 28 ianuarie 2008, societatea Ebelle International a lui Baaklini. Mai mult, cele doua firme aveau acelasi director. Octavian Turcan, Victor Harbuz sau Ghenadie Nipomici, toti trei cetateni moldoveni, au fost folositi ca interpusi de catre Vintu. Turcan este acuzat de favorizarea infractorului, dupa ce a trimis importante sume de bani fugarului Nicolae Popa, fostul partener de afaceri al lui Vintu. Nipomici apare ca proprietar al Willowsworth Ltd din BVI.
Actionari succesivi
La randul ei, firma este asociata cu doua societati romanesti a caror actionar aparea fostul jurnalist Sorin Rosca Stanescu. In plus, o alta societate infiintata de CTL pentru Nipomici este Crown Gate Alliance Inc. Acelasi Rosca Stanescu a cesionat catre Crown Gate Alliance actiunile sale dintr-o societate comerciala romana. In ultima vreme , tot mai multe voci sustin necesitatea desfiintarii lumii offshore. „Criza a restrans resursele, nu mai este loc. Inainte era loc pentru toata lumea: isi imparteau si bune si rele, acum se numara fiecare ban si nu mai este loc si pentru altceva”, declara recent, la un post de televiziune, fostul vice-prim ministru Misu Negritoiu.
„Criza a restrans resursele, nu mai este loc (…) acum se numara fiecare ban si nu mai este loc si pentru altceva.”
MISU NEGRITOIU, fost vicepremier
60 milioane de dolari dorea sa scoata din tara, ca si returnare de TVA, libanezul Said Baaklini in dosarul motoarelor de la UCM Resita.
Originile anchetei
Documentarea „International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)” in lumea ascunsa a firmelor si fondurilor off-shore a inceput dupa ce un pachet care continea hard-diskul unui computer cu date, e-mail-uri si informatii personale a fost primit prin posta. In calculator au fost descoperite peste 2,5 milioane de documente care contineau mai mult de 2 milioane de e-mail-uri.
Ulterior, aceste informatii puse cap la cap au ajutat la intocmirea unei harti a industriei off-shore. Baza de date contine detalii despre 122.000 de firme si fonduri offshore, despre aproape 12.000 de intermediari si 130.000 de documente despre persoanele care beneficiaza sau se ascund in spatele acestor firme.