Plenul Consiliului Superior al Magistraturii considera ca in urma declaratiilor formulate in presa referitoare la activitatea DNA si a procurorilor anticoruptie privind ancheta in cazul Sorin Alexandrescu au fost de natura sa aduca atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii sistemului judiciar in ansamblul sau, noteaza Hotnews.ro.
„Luand in considerare toate aceste aspecte, Plenul CSM a decis ca cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de Sectia pentru procurori a Consiliului este intemeiata si, in consecinta, a procedat la admiterea acesteia”, se arata intr-un comunicat al CSM transmis marti.
Sectia de procurori a Consiliului a facut o sesizare catre Inspectia Judiciara, privind afirmatiile facute prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a unor publicatii on-line „DC News” si „lumeajustitiei.ro” care fac parte din trustul detinut de Dan Voiculescui.
Verificarile efectuate au stabilit ca afirmatiile formulate la adresa DNA sunt de natura a induce ideea unei implicari a politicului in justitie si sa creeze suspiciuni in randul opiniei publice cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor.
„Prin astfel de afirmatii, care reprezinta o deformare evidenta a realitatilor de fapt, s-a indus in mod indirect ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, in sensul ca procurorii ar fi instrumentat dosarul penal la solicitarea presedintelui Romaniei, intr-un alt cadru decat cel legal prevazut de legislatia penala. Or, acreditarea ideii ca magistratii nu respectata legea, fiind doar executantii unor comenzi politice, nefiind independenti, are drept consecinta alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea pe care in mod legitim orice persoana le asteapta de la magistratii carora le incredinteaza apararea drepturilor sale”, se arata in comunicat.
Potrivit verificarilor, jurnalistii au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de dispozitiile articolului 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
„Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri, in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti”
Comentariile sunt închise.