Judecătorul CCR, Toni Greblă este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi constituirea de grup infracţional. Este acuzat, în special, că şi-a folosit influenţa în folosul unui afacerist local. Anchetarea lui Greblă la o zi după ce CCR a invalidat a treia legea Big Brother a suscitat supoziţii intense în mediul online. Una din teorii fiind aceea că judecătorul CCR a fost dus la DNA ca urmare a acestei decizii. Din analiza voturilor date de Toni Greblă pe legile Big Brother rezultă că el a fost de partea SRI în chestiunea cartelelor prepay dar a fost împotriva retenției datelor şi a legii siguranţei cibernetice.
DNA a început urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă într-un dosar de corupţie. El este acuzat că a primit mită sub diverse forme (utilizarea unui BMW seria 5, rochii, materiale de propagandă electorală) din partea lui Ion Bîrcină, afacerist local şi finul său. În schimbul foloaselor procurorii spun că Toni Greblă şi-ar fi folosit influenţa în beneficiul lui Bîrcină. Judecătorul CCR este acuzat şi de faptul că ar fi intermediat pentru Bîrcină şi o afacere cu exporturi în Federaţia Rusă, produsele exportate fiind sub ebmargoul impus de ruşi. Toni Greblă a negat toate aceste acuzaţii.
Surse judiciare au explicat pentru gândul că nu există date potrivit cărora Toni Greblă să fi comis vreo infracţiune în legătură cu deciziile luate ca judecător al Curţii Constituţionale.
În cazul legii privind cartelele pre pay, care spune că acestea se pot achiziţionate numai cu o carte de indentitate, CCR a decis că este neconstituţională. Toni Greblă, alături de Petre Lăzăroiu şi Tudorel Toader, au fost de părere că legea este constituţională. Cei trei au susţinut punctul de vedere al autorităţilor prin care fenomenul infracţional poate fi mai bine controlat cu cartelele pre pay înregistrate oficial.
Toni Greblă a votat invalidarea legii Big Brother 1 care priveşte retenţia datelor. Altfel spus judecătorul CCR a fost împotriva direcţiei dorite de SRI. Legea „Big Brother” se referă la obligaţia operatorilor telecom de a reţine timp de 6 luni date despre comunicaţiile telefonice sau electronice ale abonaţilor, pe care trebuie să le pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, cu încuviinţarea unui judecător. Aceste date nu privesc conţinutul comunicaţiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identităţile celor care comunică, timpii în care are loc comunicaţia, locaţia, etc.
Judecătorul CCR a fost solicitat să se prezinte la DNA în cursul dimineţii de joi 22 ianuarie. El nu a fost citat anterior, au declarant surse judiciare pentru gândul.info. Procurorii au ales să intensifice ritmul cercetărilor pentru că unii dintre cei implicaţi în dosar se pregăteau să părăsească ţara, au mai explicat sursele judiciare pentru gândul. Unul dintre suspecţii din dosar fiind luat chiar de pe aeroport. Procedura penală permite procurorului de caz să dispună citarea cu mandate de aducere a unui suspect. Astfel că sursele judiciare consultate de gândul au respins idea că între deciziile CCR de a invalida legile Big Brother şi anchetarea lui Toni Greblă ar exista vreo legătură.
sursa: gandul.info