Cum o da, cum o intoarce, Ponta iese prost. Basescu l-a prins la cotitura si, din cate se aude, e doar inceputul.
A desprins securea razboiului din cuiul coabitarii si i-a infipt-o lui Ponta in moalele capului. Pana la prasele. La prima vedere, presedintele isi forteaza norocul, suspendarea e iarasi fluturata belicos, partenerii europeni ar putea stramba din nas ca Pactul o ia pe apa Sambetei, iar miza pare, deocamdata, in registrul minor al impulsionarii Partidului Miscarea Populara. Traian Basescu este insa hotarat, asa cum se vede din interviul acordat Romaniei libere, sa impinga lucrurile si mai departe, definindu-se ca liderul de facto al opozitiei. De altfel, era cam ultimul tren pe care mai putea sa-l prinda pentru a face asta. Tocmai de aceea, e clar ca si-a calculat atent momentul, a asteptat cu rabdare si, cu riscul de a-si atrage critici binemeritate pentru cautionarea unei guvernari incompetente, hotomane si la marginea interesului national, l-a dus cu zaharelul pe Ponta lasandu-l sa creada ca el este delfinul, a facut inventarul greselilor si cand in plasa i-au cazut doua capturi de zile mari – dubioasa privatizare a CFR Marfa si Omar Hayssam – a iesit la atac.
Primele semne ale schimbarii de strategie aparusera mai de mult, dar erau cam molcute, cam de complezenta, sa nu zica lumea ca a fraternizat cu totul. A urmat respingerea, la inceputul lui iulie, a Ordonantei Rompetrol prin care Ponta renunta cu o suspecta nonsalanta la 400 milioane dolari din datoriile kazahilor catre statul roman, apoi refuzul de a-l nominaliza pe Silaghi la Transporturi si obligarea lui Ponta de a-si asuma pana la capat privatizarea CFR Marfa. Acesta a fost punctul de cotitura, declaratiile ulterioare despre pericolul ca Gruia sa nu aiba bani si sa dea compania la fier vechi in loc sa faca investitii fiind doar deschizatoare de noi fronturi. Loviturile de gratie le-a aplicat insa din vacanta, dupa un dans la Ciresica si cateva bai de multime in care a socializat cu schepsis („Roaga-te sa nu faca nimic guvernul pentru voi, altfel strica tot“ – unui cioban din Sibiu). In interviul pentruRl a legat permanent numele lui Ponta de cel al condamnatului Fenechiu si l-a tocat cu acuzatii grave, vechi si noi. „Victor Ponta e un premier fara respect de lege. Ce ar trebui sa fac? Sa-mi pun semnatura pe castigatorul pe care-l vrea tandemul Fenechiu-Ponta?“,„Aici insa poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi strain si in care si-ar dori cu orice pret sa atraga si CSAT“, „Ponta are niste schelete in dulap, fiindca pe vremea in care prospera Omar Hayssam, el era seful Corpului de Control al premierului Nastase“. Fiecare cuvant e cu bataie mai lunga si cu impact la public. Daca privatizarea CFR Marfa pica, oricat ar incerca Ponta sa impacheteze mediatic si sa dea vina pe Basescu siCSAT, fuga de responsabilitate si incompetenta s-au infipt bine in mentalul colectiv, mai ales ca ar fi al doilea esec dupa Oltchim. Daca privatizarea se semneaza totusi cu Gruia, suspiciunea de „afaceri murdare“ va prinde si mai multa consistenta. In final, cum o da, cum o intoarce, Ponta iese prost. Basescu l-a prins la cotitura si, din cate se aude, e doar inceputul. La fel in povestea cu Hayssam, din care Ponta a fost exclus dintre cei „alesi“ si de incredere („au stiut foarte putini si in niciun caz dintre cei predispusi sa povesteasca presei, indiferent ce functie ar avea“). O palma grea pe obrazul, deocamdata, rezistent al premierului. Si, premiera, dupa semnarea coabitarii, l-a atins la plagiat.
Vedem jocul, intelegem ratiunea, presedintele ne-a spus si care sunt argumentele: „Nu pot fi partas la o guvernare corupta“, „Am trecut de etapa in care sa mai pot tolera felul in care guverneaza: ineficient, cu foarte multe minciuni, dezinformare“, dar obiectivul final ramane inca neclar. Care este miza mare, exista una si ce urmeaza?
Calculul pragmatic si instinctul politic i-au spus presedintelui ca nu mai este timp de asteptat. Pe de o parte, risca sa-si incheie mandatul sub auspiciile unei coabitari penibile, pe de alta, i-a devenit clar ca, fara ruperea unei halci din electoratul PDL in contul Partidului Miscarea Populara, sansele unei recoagulari a dreptei sunt minime. Va reusi? Si da, si nu. Teoretic, dupa europarlamentare, PDL, PMP si celelalte partidulete de dreapta se vor „strange ca ghioceii intr-un buchet“. Da, dar mana care va tine buchetul va fi tot a lui Basescu. Acesta este marele atu si totodata marea vulnerabilitate a proiectului. Basescu poate (si mai mult ca sigur o va face) sa fie liderul dreptei unite, dar nu si candidat la prezidentiale. Noului venit in PDL, Catalin Predoiu, i-a pus rapid stampila: oportunist, pierzator in alegeri in fata unui penal, incapabil de actiune si sa-si asume decizii. L-a facut KO, poate tocmai pentru ca Predoiu se contureaza ca inlocuitor al lui Blaga, in timp ce el i-ar vrea acolo pe Udrea sau Boc, dar si pentru ca alesul pentru cursa prezidentialelor trebuie sa fie unul pe gustul lui. N-a prea avut mana buna pana acum, toate „sperantele“ prezidentiabile lansate la apa de el – MRU, Baconschi – au esuat pe drum. Altfel spus, Basescu se afla, ca si alta data, in propria capcana, este singurul lider veritabil al opozitiei (asta-i realitatea, ca ne place sau nu), dar vrea sa controleze totul, motiv pentru care parjoleste in juru-i. Cert e ca presedintele isi asuma acum deschis dublul rol de lider si de unificator. Este insa suficient?
– Articol publicat de Revista 22 –
MRU a esuat, caci penalii PDL, süau speriat, cand Nastase a fost condamnat. Vrea, nu vrea, PDL, trebuie sa se curate. Dreapta trebuie sa se unifice, partidele de dreapta, vor, nu vor, trebuie sa treaca peste orgolii, altfel vor ramane partidulete mici, chiar si PDL. Extremismul va erupe pe fondul nemultumirilor.
Dreapta, vrea, nu vrea e obligata sa se uneasca, daca mai vrea sa traiasca.
MRU A FOST ESUAT.tOT EL RAMANE CEL MAI POTRIVIT PT A DEVENI PRESEDINTE.
ala care-ti da cosmar, Adriane!
Respect d-na Pora!!!
Cine-i Basescu ???
daca nu stii,este presedintele tarii si care nu a pierdut nici un razboi cu cu acesti mafioti